Как да попречите на стреса да атакува тялото

31.01.2019
Може и да „ви държи във форма”, но ако не умеете да си почивате, може да има дълготрайни негативни последици.

Появата на стреса може да възникне при всеки един от нас като реакция към определени събития или неща, които трябва да направите, независимо дали те се случват в личния живот или на работното място.

Тялото реагира на дадено предизвикателство или трудна ситуация.

Как да попречите на стреса да ви атакува?

Обикновено това се случва по следния начин – активират се хормоните в нервната система. То създава повече адреналин и кортизол и новите хормони се изпращат в кръвоносната система.

Поради увеличението нивата на хормоните, сърдечната честота и дишането се ускоряват, както и метаболизма и кръвното налягане. Кръвоносните съдове се разширяват, за да позволят по-бързото кръвоснабдяване на мускулите. Зениците се разширяват, за да подобрят зрението.

Черният дроб започва да освобождава съхраняваната глюкоза и по този начин енергийните нива в тялото се покачват. Тялото започва да се поти повече, за да се охлади в присъствието на тази повишена енергия.

Вижте още: Лесни упражнения за облекчаване на стреса и подобряване на настроението

Ефектите от стреса: добрите и лошите

Как да се преборите с ефектите от стреса?

Когато сте притеснени за определена ситуация или за нещо, което трябва да направите, малко стрес може действително да ви помогне, за да ви държи бдителни.Това може да бъде изпит, тест, подготовка за събитие и т.н.

Това обаче не винаги е реакция на конкретни, непосредствени неща. Може да бъде и дълготрайно състояние.

В този случай ситуациите могат да предизвикат слаб, но продължителен стрес и да доведат до проблеми. Ако тези чувства траят дълго време, това е опасно за здравето.

Нервната система усеща непрекъснато напрежение и се активира, за да освободи допълнителни хормони за продължителен период от време.

В резултат на този постоянен стрес, резервите на тялото се изчерпват. Накрая се чувствате изтощени и претоварени. Това ще доведе до отслабване на имунната система и други проблеми.

Ефектите от непрекъснатия стрес могат да бъдат много вредни за тялото. Някои хора имат проблеми, свързани с безпокойство, които причиняват чести екстремни реакции и превръщат малките трудности в кризи.

Когато човек често е стресиран или се притеснява, много е възможно да страда от безпокойство. А то често изисква професионална помощ.

Препоръчваме: 30 храни за борба с безпокойството

Как да разпознаете признаците и симптомите на стреса?

Хората, които са претоварени със стрес, са склонни да проявяват следните симптоми:

 • Постоянно натоварване, объркване и психични разстройства
 • Безпокойство и пристъпи на паника
 • Раздразнителност и висока чувствителност
 • Меланхолия, тъга
 • Признаци на физически нарушения: проблеми със стомаха, главоболие, гръдна болка
 • Алергични реакции, астма, екзема
 • Проблеми със съня
 • Прекалено пиене и ядене, пушене, прием на наркотици

Както виждате не всички хора изпитват стрес по сходен начин. Някои хора дори се ядосват и обвиняват другите.

Други, които го крият, могат да започнат да развиват нарушения на храненето или да използват незаконни вещества като наркотици.

Много хора с хронични заболявания също забелязват влошаване на симптомите, когато са твърде напрегнати.

Съвети за управление на последиците от стреса

Как да управлявате стреса?

Най-добрият начин за борба със стреса е да се научите как да управлявате чувствата, които се появяват с предизвикателства, независимо дали са добри или лоши.

Ще се справите по-добре с контролирането на стреса, ако го практикувате редовно, а не само когато сте под натиск.

Ако знаете как да се отървете от него и го практикувате това в ситуации с лек стрес, може да преодолеете лесно по-трудните ситуации.

Ето няколко съвета:

 • Преди всичко не се претоварвайте с твърде много дейности. Фокусирайте се върху една или две наведнъж и дайте приоритет.
 • Бъдете реалисти и осъзнайте собствените си граници. Ако имате нужда от помощ, винаги е най-добре да я потърсите.
 • След това старайте се да се наспивате добре. Ако спите толкова, колкото тялото ви се нуждае, то и умът ви ще бъде здрав. По този начин организмът ви ще е готов да се справи с негативните ситуации.
 • Научете се да си почивате. Един от начините да направите това е да придобиете навика да правите прости дихателни упражнения.
 • Грижете се за тялото си. Редовните упражнения помагат да контролирате последиците от стреса.
 • Обърнете внимание на вашите мисли, перспективи и нагласи към ежедневните проблеми. С течение на времето може да се научите да ги променяте положително.
 • И накрая, научете се да решавате малки проблеми. Справянето с тях ще ви помогне да управлявате стреса по-добре. Ако обаче ги избягвате това ще ви накара да се чувствате сякаш нямате контрол върху ситуацията. По този начин ще се почувствате още по-стресирани.
 • Анализирайте спокойно ситуацията, помислете за възможностите, които имате и предприемете стъпките, необходими за решаването на проблема.
 • Meadows, J. (2017). Stress. In Spirit and Capital in an Age of Inequality. https://doi.org/10.4324/9781315413532
 • Chrousos, G. P. (2009). Stress and disorders of the stress system. Nature Reviews Endocrinology. https://doi.org/10.1038/nrendo.2009.106
 • Taíz and Zeiger, & Physiology, S. (1982). Stress Physiology. Plant Physiology.