За да избегнете разширените вени: 10 ефективни съвета

Физическите упражнения, поддържането на добра физическа форма и грижата за здравето- всички тези неща ни помагат да избегнем наднорменото тегло, да подобрим кръвообращението и да предотвратим образуването на разширени вени.
За да избегнете разширените вени: 10 ефективни съвета

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Разширените вени се считат за един от основните естетически проблеми, които засягат най-вече жените. Тези зачервени и подути вени ви пречат да носите определени видове дрехи с увереност. За да избегнете разширените вени, следвайте нашите ефективни съвети.

Обаче, много е важно да се има предвид, че разширените вени могат да бъдат предупреждение за лошо кръвообращението. Въпреки, че не винаги са сериозен проблем, понякога те могат да сигнализират за други здравословни проблеми.

Поради тази причина е много важно да се опитате да придобиете някои здравословни навици, за да избегнете разширените вени, а също и за да ги лекувате. Въпреки, че някои фактори са извън нашия контрол, следването на здравословен режим значително намалява риска от появата на разширени вени.

За да избегнете разширените вени трябва да знаете какво представляват те

Разширените или варикозни вени са удължени и набръчкани вени, които се образуват поради отслабването на еднопосочните клапи, които регулират притока на кръв. 

Всяка от вените може да бъде засегната. Обаче, най-засегнати са вените в долната част на тялото, поради по-голямото натоварване и неправилни стойки на тялото.

Разширените вени имат червеникав или лилав цвят, което лесно се забелязва и затова се считат за естетически проблем.

За да избегнете разширените вени: снимка на долната част на краката на жена, с разширени вени.

Този проблем често засяга краката и стъпалата, защото долната част на тялото трябва да се справя с натиска на тежестта на тялото и с гравитацията.

Разширените вени могат да се появят във всяка възраст, въпреки че те възникват по-често при възрастните хора. Някои от факторите, които водят до разширени вени са:

 • Изшно тегло и затлъстяване
 • Бременност
 • Семейна обремененост
 • Неправилна стойка на тялото при ходене или седене
 • Заболявания на кръвоносната система

За да избегнете разширените вени трябва да знаете кои са техните симптоми

Много хора смятат, че подутите вени са единственият симптом за разширените вени. Има обаче и други знаци, които могат да показват усложнения:

 • Изпъкнали вени
 • Усещане за болка и тежест в краката
 • Парене, спазми и подуване на долните крайници
 • Кървене на разширени вени
 • Промени на кожата или втвърдяване на вените

За да избегнете разширените вени: 10-те най-добри съвета

Подобряването на начина на живот и спирането на някои нездравословни навици е най-ефективният начин за предотвратяване или забавяне на появата на разширени вени. За да избегнете разширените вени, обърнете внимание на тези съвети!

1. За да избегнете разширените вени, избягвайте да седите в една и съща поза

За да избегнете разширените вени: една жена с кръстосани крака седи на стол

Ако по някаква причина прекарвате прекалено много време в изправено или в седнало положение, опитайте се да сменяте стойката на тялото, поне на няколко минути.

Ако седите или стоите в една и съща поза дълго време, това оказва влияние на кръвообращението и допринася за появата на разширени вени.

2. Взимайте студен душ

Вярвате или не, но студеният душ е една от най-добрите терапии за добро кръвообращение. Докато горещият душ действа релаксиращо, студеният душ и душът с хладка вода са по-полезни за здравето.

3. Носете подходящи дрехи

Когато носите дрехи, които са прекалено стегнати, особено дънки, това пречи на правилното кръвообращение и увеличава вероятността от появата на разширени вени.

 • Изберете свободни дрехи, които не стягат и не притискат тялото ви.

4. Стойте далеч от източниците на топлина

Женски крака на плаж

Продължителното излагане на слънце или други източници на топлина може да предизвика проблеми в кръвообращението и да доведе до задържане на течности.

Ако искате да избегнете този естетически проблем, опитайте се да се предпазите от слънцето и да избягвате централното отопление в къщи.

5. Носете компресивни чорапи за разширени вени

За да избегнете разширените вени трябва да носите компресивни чорапи за разширени вени. Тези чорапи са вид терапевтични чорапи, които подпомагат кръвообращението и предотвратят образуването на разширени вени.

6. Избягвайте да носите обувки на висок ток

Обувките на висок ток са красиви и ви помагат да изглеждате много привлекателни; обаче, носенето на високи токчета продължително време може да предизвика подуване на краката и увеличава рисковете от появата на разширени вени.

7. Правете физически упражнения

Една жена прави упражнения

Всяка форма на физическа активност подобрява кръвообращението. Поради тази причина, за да избегнете  разширените вени, направете си план за ежедневна тренировка, независимо дали у дома или във фитнеса.

8. Подобрете хранителния си режим

Наличието на здравословна диета е от съществено значение, за да се радвате на добро кръвообращение дълги години.

 • Консумирането на храни, богати на витамини, минерали, антиоксиданти и мастни киселини помага за създаване на баланс в сърдечно-съдовата система.

9. Избягвайте да напълнявате

Ако имате проблеми с наднорменото тегло, много е важно да получите съвет от диетолог, за да определите най-добрата диета за вас.

Избягвайте популярните „чудотворни диети“, тъй като те могат да имат обратен ефект.

10. Пийте чайове

Чаша чай, лимон и цедка

Чайовете, приготвени с лечебни растения и подправки, подобряват функционирането на лимфната и кръвоносната система и спомагат за премахване на токсините, които се натрупват в организма.

Това, разбира се, предотвратява образуването на разширени вени.

Имайте предвид, че освен всички съвети, които споменахме в тази статия, можете да използвате и други лечебни средства за успокояване на възпалението и подобряване на кръвообращението.

Най-важното е да се предприемат бързи действия, за да не се стигне до по-сериозни проблеми.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.