4 признаци за лошо кръвообращение

Сред тях са косопад, умора, дори и подути крака.
4 признаци за лошо кръвообращение
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вашето кръвообращение е от съществено значение за цялостното ви здравословно състояние. Неговата функция е да подхранва органите, мускулите и костите ви. Когато кръвта не тече както трябва, тялото започва да усеща ефектите.

А когато това се влоши още повече, могат да възникнат значителни проблеми, включително инфаркт, инсулт, язви или гангрена.

Добрата новина е, че лошото кръвообращение не се появява внезапно, а се развива постепенно с лесни за установяване симптоми.

Много хора обаче не знаят кои са те. Ето защо бихме искали да ви покажем кои са най-често срещаните, така че да можете да ги наблюдавате.

Признаци за лошо кръвообращение

1. Изтръпване на крайниците

Това мравучкане е най-често срещано, когато стоите на едно и също място за дълъг период от време.

Обикновено е най-осезаемо по краката. В днешно време обаче, когато използването на мобилни телефони е толкова разпространено, това усещане възниква все по-често и по ръцете.

Движението стимулира притока на кръв, а стоенето на едно място го възпрепятства. В резултат на това хората с лошо кръвообращение изпитват усещане за изтръпване, когато не се движат за продължителен период от време.

За да предотвратите това, добра идея е да ходите поне по половин час всеки ден. Това просто упражнение активира мускулите и кара кръвта да тече.

2. Подути крака

Лошото кръвообращение причинява подуване на краката.

Краката ви се подуват, защото тялото се опитва да постигне равновесие, когато е усетило, че в мястото няма достатъчно кръв. След това се опитва да компенсира чрез задържане на течности.

Това явление може да бъде толкова интензивно, че крайниците да се подуят до болка, изтръпване и дори да станат черни и сини. Потърсете лекарска помощ, ако получите такова усложнение.

Междувременно пийте много вода, за да премахнете задържаната течност от тялото. За да си починат краката ви, оставете ги вдигнати нагоре, като се възползвате от гравитацията.

Това ще помогне на кръвта да стигне до областите, където няма достатъчно кръв.

3. Умора

Както споменахме кръвта осигурява храна – или с други думи  енергия на цялото тяло.

Това означава, че когато не стигне където трябва да отиде, частите на тялото, където липсва кръв трябва действат двойно повече, изморявайки се повече от обичайното.

Общото усещане за умора ще ви попречи да се радвате на деня с жизнеността и енергията, която искате.

Ако това е вашия случай, освен да видите вашия лекар, бихте могли да включите енергийно богати храни в ежедневната диета.

Една чудесна идея е да започнете деня си със смути, което е пълно с енергия. Има много видове, от които може да избирате, и всички те са много вкусни.

4. Косопад

Косопадът също може да е причинен от лошо кръвообращение

Косопадът не е само мъжки проблем. Макар че това наистина е по-често срещано при мъжете, може да се случи на всеки, ако страда от лошо кръвообращение.

За да може косата да е силна, тя се нуждае от хранителни вещества. Ето защо тя е засегната, когато кръвообращението не е добро.

Заедно с косопада, косата ви може да изсъхне и да се сдобиете с цъфтящи краища.

За да се справите с тези проблеми, препоръчваме естествени маски за коса: те са много ефективни, евтини и много по-полезни от тези с изкуствените съставки.

Също така е отлична идея да пиете определени чайове, които могат да спомогнат за подобряване на кръвообращението с малко усилия.

Това са основните признаци на лошо кръвообращение. Въпреки това, докато ви предлагаме някои лечения, винаги ви съветваме да се консултирате с лекар, ако подозирате този проблем. Той ще определи най-добре какво не е наред и как да се справите.

Не забравяйте, че кръвообращението е от съществено значение за доброто здраве, така че не забравяйте да внимавате за някой от тези симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barhum, Lana. (2018). What are the symptoms of poor circulation? Medical News Today. [Online]. Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322371.php
  • Liebeskind, D. S. (2003). Collateral circulation. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000086465.41263.06
  • Kernan WN, Ovbiagele B, Black HR, et al. Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: a guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2014;45(7):2160-2236. PMID: 24788967 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24788967.
  • Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit. 2004 May;10(5):CR173-8. Epub 2004 Apr 28. PMID: 15114265.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.