7 невероятни ползи от вземането на студен душ сутрин

Ако не сте свикнали да се къпете със студена вода, можете постепенно да намалите температурата на водата и да се опитате винаги да завършите къпането със студена вода.
7 невероятни ползи от вземането на студен душ сутрин
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Вземането на студен душ не звучи много приятно за повечето хора. Напротив, само мисълта за това ни кара да настръхнем и да не се интересуваме въобще от това.

Обаче, ако знаем за огромните здравословни ползи от вземането на студен душ, може просто да решим да пробваме тази лесна и икономична домашна терапия.

В тази статия, ще разбрете за 7-те положителни ефекта, които можете да изпитате, ако вземете студен душ сутрин. Освен това, прочетете как да го направите по правилния начин.

Вземането на студен душ и какво е действието на студената вода

Когато студена вода докосне някоя част на нашето тяло, кръвоносните съдове се свиват и така се подобрява кръвообращението в цялото тяло.

Така се прочистват органите и се елиминират непотребните вещества в кръвта, през порите на кожата.

7 ползи за здравето от вземането на студен душ

1. Вземането на студен душ ускорява метаболизма

Вземането на студен душ ускорява метаболизма

Вземането на студен душ, намалява телесната ни температура, което от своя страна принуждава организма да използва повече енергия, за да я контролира. По този начин, можем да ускорим метаболизма си и да изгорим повече калории.

Това може да бъде много полезно за хора с бавен метаболизъм, като например хората с хипотиреоидизъм.

2. Вземането на студен душ регулира температурата на тялото

Когато нашият метаболизъм се ускори, организмът активира една естествена функция, за да балансира телесната температура, в следствие на външните промени.

Това е една много здравословна и естествена реакция на организма, тъй като вече сме свикнали с продължителни изкуствени температури (климатик, отопление и др.).

3. Вземането на студен душ елиминира излишните течности

Вземането на студен душ елиминира течностите: стъпала на жена

Студената вода подобрява кръвообращението и действието на лимфната система в организма. По този начин се улеснява елиминирането на излишните течности от организма.

Това е полезно за хората, които страдат от подуване или тежест в краката, а също и за тези, които имат възпаление на ставите.

4. Вземането на студен душ подобрява състоянието на кожата

Студената вода е най-доброто козметично средство за кожата, защото има опъващ и стягащ ефект, който премахва увисналата кожа и бръчките.

В допълнение, студената вода помага за премахване на мъртвите клетки, предотвратява стреса и целулита.

5. Блестяща коса

Вземането на студен душ: жена с блестяща коса

Освен, че подобрява здравето и външния вид на кожата, студената вода подобрява и косата, ако се използва само за няколко секунди или на долната част на главата. По този начин, ще имате по-блестяща коса, а също и ще се предотврати окапването на косата. 

Обаче, водата, която използвате за главата, трябва да е само хладка, не студена.

6. Активира кръвообращението

Студеният душ ускорява сърдечния ритъм и предизвиква свиване на мускулите. Тези два ефекта активират кръвообращението в цялото тяло.

Доброто кръвообращение ни осигурява добро здраве в дългосрочен план.

7. Повишава имунитета

Имунитетна клетка

Чрез подобряване на лимфната система, студената вода също подобрява защитните сили на организма. По този начин можем да сме уверени, че ежедневният студен душ укрепва нашата имунна система.

Как да взимаме студен душ?

Когато взимаме студен душ, винаги трябва да започваме с краката. Внезапният студен душ може в действителност да навреди на нашето здраве, особено на белите дробове и сърцето.

  • Трябва да започнем от двете стъпала на краката и постепенно да движим душа нагоре към врата и лицето, но трябва да избягваме останалата част от главата.
  • Можем също да започнем от десния крак, да движим постепенно душа нагоре до врата и да продължим надолу към левия крак.
  • Студеният душ трябва да бъде между 30 секунди и 1 минута. Можем също да редуваме с горещ душ.

Важни съвети

Вижте тези важни съвети за това как да използвате студената вода по правилния начин:

  • Въпреки, че студената вода има страхотни ползи за нашето тяло, винаги трябва да избягваме да обливаме със студена вода областта на главата.
  • Ако сме свикнали да се къпем с много топла вода, трябва да правим постепенни промени. Можем да понижим температурата постепенно и да редуваме между гореща и студена вода.
  • Както вече споменахме в нашата статия, студеният душ е изключително полезен, когато се взима сутрин, благодарение на стимулиращия ефект върху организма.

От друга страна, топлата вода е по-подходяща за взимане на душ вечер, защото помага да се отпуснем и да си починем по-добре.

Забележка: Хората, които страдат от сърдечни заболявания или хипертиреоидизъм, не трябва да взимат душ, с много студена вода. Те могат да комбинират топла и студена вода, или дори да използват само топла вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.