Съвети за успокояване на болката при разширени вени

27.02.2019

Уморени крака, напрежение, спазми, парене, болка … Разширените вени са не само естетичен проблем, но и реалност, която може да ограничи качеството ви на живот. Почти 50% от жените страдат от тях, независимо дали имат леко забележими паякообразни вени или силно разширени вени, които се открояват и са болезнени. Така че съществуват ли начини за успокояване на болката при разширени вени?

Най-разпространеният начин за справяне с разширените вени е хирургичната намеса. Напоследък лазерната интервенция е много често срещана, но за съжаление тя не гарантира, че разширените вени няма да се появят отново. Когато се касае за проблем свързан с кръвообращението вероятността от повторна поява е много голяма. Генетичната предразположеност, уседналият начин на живот, както и хранителният ви режим са ключови фактори за възникването на този проблем. В следващите редове ще ви обясним как можете да облекчите болката при разширени вени и как да се радвате на по-добър живот лесно и икономично.

1.Започнете с промяна на хранителния си режимздравословното хранене е важно за облекчаване на болката при разширени вени

 • За да облекчите краката си и да премахнете чувството на тежест, е най-добре да започнете с промяна в хранителните си навици. Махнете солта от храната си, спрете да консумирате консервирани, солени, кисели храни, колбаси, червени меса … Всички те са причина за задържане на течности и засилване на болката.
 • Фибрите са от съществено значение за намаляване на болката при разширени вени. Според някои проучвания, липсата на фибри увеличава налягането на нивото на корема и причинява венозна недостатъчност, насърчаваща появата на разширени вени и хемороиди.
 • Най-добрият съвет е да включите в менюто си много плодове, зеленчуци, пълнозърнени храни … Всичко това ще подобри функционирането на чревния ви тракт. Плодовете с флавоноиди са изключително полезни: портокали, лимони, ябълки, череши, червени и сини боровинки …
 • Пийте най-малко два литра вода на ден.

Прочетете и: Здравословните ползи от водата

2.Лечебни растениярастението гинко билоба облекчава болката при разширени вени

Растението гинко билоба е изключително ефикасно за намаляване на възпалението и болката при разширени вени.

 • Друго ефикасно средство за облекчаване на болката и чувството за тежест в краката при разширени вени е използването на така нареченитевенотонични“ лечебни растения. Те са природно средство, предотвратяващо разширяването на капилярите и подобряващо съпротивителните сили на организма.
 • Има и противовъзпалителни растения, които намаляват отока и имат антиоксидантно действие.
 • Растенията, които ще ви помогнат за облекчаване на болката при разширени вени са листа от хамамелис, червени лозови листа и гинко билоба. Можете да ги намерите в билковите аптеки и магазините за натурални продукти. Препоръчваме ви да ги използвате всеки ден и да ​​сте постоянни. Можете да намерите същите тези растения и под формата на кремове или гелове и да ги използвате, за да облекчите болката с масаж. Те също са много ефективни.

3.Полезните качества на конския кестенконският кестен успокоява болката при разширени вени

 • Конският кестен е едно от най-ефикасните средства за лечение на разширени вени. В плодовете му се съдържа веществото „есцин„, благоприятстващо кръвообращението. Има много проучвания, които подкрепят това твърдение като посочват, че той намалява подуването и по този начин предотвратява задържането на течности.
 • Облекчава болката, тежестта и крампите. Използва се и за лечение на паякообразните вени, както и при язви и дори хемороиди.
 • Можете да намерите конския кестен в магазините за природни или билкови продукти под формата на капсули. Препоръчително е да приемате 400 мг два пъти на ден – по време на закуска и преди вечеря. Така ще предотвратите появата на крампи и болка през нощта, причинени от разширените вени.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за редуциране на крампите ни в краката

4.Други важни съвети за успокояване на болката при разширени веникарането на колело е полезно за облекчаване на болката при разширени вени

 • Когато се приберете вкъщи си починете за десет минути и легнете на дивана с повдигнати нагоре крака. Можете просто да си подложите възглавница и да опрете краката си на стената. По този начин ще контролирате отока.
 • Алое вера също помага за облекчаване на напрежението при разширени вени. Можете да масажирате краката си със сърцевината на листата на растението. Веднага ще усетите свежест и облекчение.
 • Съветваме ви да спите с леко повдигнати крака над тялото. Просто сложете нещо под матрака или една възглавница, за да ви е удобно.
 • Избягвайте уседналия начин на живот. Движете се толкова често, колкото можете. Ако седите на работа е добре да се възползвате от всяка възможност, когато можете да се раздвижите или разходите. След като се приберете у дома, отделете 20 минути за разходка. Карането на колело също е много полезно.
 • Опитайте се да не носите много тесни дрехи, защото те нарушават кръвообращението на краката.
 • Студените и топли компреси също помагат много. Поставете топла кърпа и леко притиснете разширените вени. После направете същото нещо, но със студена кърпа. Тази промяна в температурата е много успокояваща и ефикасно спомага нормализирането на кръвообращението в краката.
 • Mandavia, R., Anwar, M. A., & Davies, A. H. (2014). Varicose veins. In Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology. https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_40
 • Onida, S., Lane, T. R. A., Bootun, R., & Davies, A. H. (2019). Varicose veins and their management. Surgery (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2018.12.005
 • Dziwenka, M., & Coppock, R. W. (2016). Ginkgo biloba. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00049-8