Вземете си куче, за да се преборите с носталгията

Популярната култура ни е научила, че най-доброто нещо, което трябва да направите, когато изгубите някого, е да потърсите нещо или някой, върху когото да излеете цялата тази любов.
Вземете си куче, за да се преборите с носталгията

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Носталгията е болката или тревогата, която изпитвате, след като загубите някого или нещо, което обичате.

Според Фройд, когато това се случи, смятате, че част от вас си е заминала с тях, така че тази емоция може да стигне дори до точката на депресия.

Ето защо е добре да знаете как да я управлявате и да научите няколко стратегии.

Популярната култура ни е научила, че най-доброто нещо, което трябва да направите, когато изгубите някого, е да потърсите нещо или някой, върху когото да излеете цялата тази любов.

Има обаче и други, по-лесни начини за справяне със ситуацията, отколкото чрез заместване на една любов с друга.

Един е да си вземете домашен любимец или да прекарвате редовно времето с любящо животно. Обикновено хората избират куче, защото са сред най- лоялните и любящи домашни любимци.

Е, оказа се, че тази теория действително има основа в науката. Екип от изследователи в Университета на Британска Колумбия доказа това в едно проучване.

В него студентите, които трябваше да се преместят в колеж, се справиха по-добре с носталгията , когато имаха куче, за да им помогне да се справят с нея.

Директният резултат от това е по-добро академично представяне.

Отрицателни ефекти на носталгията

носталгията е често срещана

Носталгията ви кара да гледате назад твърде много. Миналото е мястото, където е човека, който ви липсва, и където искате да се върнете.

Ето защо нещата, които се случват в настоящия момент, изглеждат скучни в сравнение с вашите идеализирани спомени. И бъдещето просто изглежда като объркващо, далечно място.

Някак си все още живеете във “вчерашния ден”. За когото копнеете, правейки днешния и утрешния ден да изглеждат незначителни.

Така че, когато носталгията се превръща в състояние на битие, а не на място, което посещавате от време на време, забравяте вашите цели.

Носталгията ви кара да буксувате на едно място, като ви пречи да се възползвате от предимствата, които всеки етап от живота ви предлага. Това не означава, че сте ги изгубили безвъзвратно –  просто не ги виждате.

В този смисъл не давате на работа или училището вниманието, което те заслужават, не мислите за това, което наистина искате, не изживявате това ново пътешествие със страстта, на която се надявахте, когато го започнахте.

Ето защо е толкова важно да се направят още проучвания в тази област, особено за отражението й върху хората в по-крехка възраст.

Помощта на животните в прехода от гимназията към колежа

домашните любимци са начин за преодоляване на носталгията

Изследователите са събрали информация от 44 университета. Те избрали студенти от първа година, които са посочили, че са усещали тъга по дома. Студентите са попълнили въпросник, за да се прецени степента на тяхната носталгия, както и връзката им с живота в студентското селище.

След това избрали група, за да направят терапия, подпомагана от животни. Другата група изчаквала своя ред след 8 седмици.

Студентите, които са получили терапията, са правели разходка 45 минути всяка седмица с малки кучета, за да се преборят с носталгията. След осемте седмици учениците попълниха същия въпросник от началото на изследването за втори път.

Резултатите са били повече от ясни: тези в първата група съобщават за по-лека умора и по-добро настроение.

Що се отнася до студентите, които не били на терапия, настроението им било влошено.

Индивидуалните истории на тези ученици са били повлияни положително, но това може да промени и вашата история.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.