Времето не заличава нищо, просто поставя нещата на мястото им

Това ще стане с помощта на вашата воля и мъдрост, но не и ако останете безучастни.
Времето не заличава нищо, просто поставя нещата на мястото им

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Въпреки общоизвестната фраза, всъщност времето не заличава лошите спомени. Сложните преживявания не се решават сами за няколко месеца или години.

Времето не е гума, чрез която да премахнете нещо неприятно от живота си. Причината е, че преживяванията остават в съзнанието ви, защото именно те формират  вашата реалност.

Ум, който е обсебен от травматични събития, не е в състояние да се движи напред дори след 5 или 10 години.

Когато сте се вкопчили в нещо, времето не би могло да ви повлияе

Трябва да разберете, че това, което страниците на календара ще направят, е че с всеки следващ месец нещата ще се наредят по местата си.

Преживяванията, които ви нараняват, трябва да останат в миналото и да не ви притесняват. Нещата, които са важни, които ви дават сила, енергия и ви носят щастие трябва да бъдат вашия ежедневните ви спътници през целия житейски път.

Днес бихме искали да ви дадем няколко прости стратегии, които да направят паметта ви източник на живителни сили и да я превърнат в най-доброто оръжие за изцеление на емоционалните ви травми.

Времето и паметта, най-добрите скулптори

Специалистите по паметта и невропознанието разкриват, че колкото повече предизвиквате паметта, толкова повече я променяте. Това не означава непременно, че можете да я префасонирате до неузнаваемост.

Но това, което се случва, е, че колкото повече се придържате към миналото, било то добро или лошо, толкова повече усилвате старите емоции,  и толкова повече то има силата да ви повлияе. И толкова повече позволявате на миналото да променя настоящото ви.

Нека използваме класически пример: емоционална раздяла. Въпреки че са минали 5 или 10 години, продължавате да се връщате години наред, съжалявате може би за това, че не сте се борили достатъчно или не сте били това, което другите са искали.

Когато умът ви е фокусиран в конкретна точка от миналото, преставате да инвестирате в себе си по пълноценен и здравословен начин.

 • Миналото не е сцена, в която можете да започнете свои собствени битки, в които да потопите енергията си. Миналото просто не съществува. Но настоящето тук и сега е това, което можете да докоснете и да видите.
 • Трябва да поставите всичко на мястото му. Времето е това, което ще ви помогне да го направите, ако впрегнете собствената си воля и мъдрост.
Времето не променя интерпретацията ни за спомените

Всеки човек има определено място, всеки спомен е изживян в определен момент

Хората прекарват дните си, припомняйки си случки от миналото. Ние сме резултат от нашите преживявания, образование, среда, както и собствените си емоции и ценности. Ние сме ги интегрирали в съзнанието си през годините.

Бихте могли да кажете, че самото времето е това, което ви е формирало като личност. Но с тази идея отреждате на самите себе си доста пасивна роля.

Защото истината е, че това, което сте днес, е резултат от собствените ви интерпретации, и от всичко, което сте видели и преживели. Вие определено не сте били страничен наблюдател на собствения си живот.

 • Един и същ момент, преживян от двама различни човека, се преживява по два различни начина.
 • Обичайно е за брат и сестра например, отгледани в една и съща семейна среда, да си спомнят едно и също нещо по съвсем различен начин.
 • Ако единият цял живот се връща към травмиращо събитие, животът му ще бъде закотвен за миналото, до точката на загуба и в настоящето.
 • Но другият брат/сестра е възможно да преодолее това събитие, благодарение на по-бойно отношение. Той ще е в състояние да остави някои неща от миналото, зад себе си, да ги преодолее, за да създаде по-здравословен настоящ момент, със сила и смелост.
Времето не изтрива лошите спомени, вие трябва да се преборят с тях

Използвайте паметта си като батут, а не като диван

Времето няма да ви излекува, ако не търсите лек за болката си. Времето не променя лошите моменти в живота, за да ги превърне в добри. Времето единствено създава дните, месеците и годините.

Вие сте този, който трябва да запълни живота си с движение, пълноценни, щастливи и ярки моменти. Ето защо трябва да използвате паметта си като батут, а не като диван.

 • Ако нещо ви наранило в миналото, не се вторачвайте в този гняв. Не мразете. Научете се как да затворите тази рана, за да се съсредоточите върху важните неща: да живеете и да бъдете щастливи.
 • Ако се храните със спомените си, благополучието ви ще е съсредоточено върху миналото и ще сте свързани с измамно чувство за самооценка, което не е реална. Тук и сега е важното и това е вашето истинско самосъзнание. Това е подарък, който да направите за самите себе си, и към което да се стремите във всеки един момент,  всеки следващ ден.

Направете паметта си стимула и причината, заради която да се борите за по-доброто настояще.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pedro Bekinschtein: “Todos nuestros recuerdos son falsos” – UNCiencia. Retrieved 10 January 2021, from https://unciencia.unc.edu.ar/sin-categoria/pedro-bekinschtein-todos-nuestros-recuerdos-son-falsos/
 • Bower, G. H., & Cohen, P. R. (2014). Emotional influences in memory and thinking: Data and theory. Affect and cognition, 13, 291-331.
 • Moscovitch, M., Rosenbaum, R. S., Gilboa, A., Addis, D. R., Westmacott, R., Grady, C., … & Nadel, L. (2005). Functional neuroanatomy of remote episodic, semantic and spatial memory: a unified account based on multiple trace theory. Journal of anatomy, 207(1), 35-66.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.