8 дейности,с които ще повдигнете настроението си

За да подобрим нашето психологическо състояние има няколко навика, които можем да усвоим. Те ще ни помогнат да избегнем сериозни проблеми.
8 дейности,с които ще повдигнете настроението си

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Понякога с малки промени можем да предизвикаме голям ефект. Това важи особено много за ежедневните физически дейности. Извършили сте само няколко дребни модификации, а вече усещате коренна промяна в настроението си.

Помислете така: добрите и лошите новини влияят на вашето настроение нали? По същият начин всяка физическа или външна промяна може да трансформира вашите емоции.

Има начини да трансформирате емоционалното си състояние към по-добро. Психологическите изследвания твърдят, че има поредица от навици, които правят точно това.

1. Енергична стойка

Съставът на вашите хормони се променя в зависимост от вашата поза. Те не само преминават през кръвта ви, но влияят на настроението ви, като различни хормони имат различен ефект върху ума ви.

Медитацията наси отпускане и спокойствие
 • Например кортизолът е отговорен за регулиране нивата ви на стрес. Когато този хормон е активен, вие се чувствате по-стресирани.
 • От друга страна, тестостеронът се смята за хормон на увереността. Когато имате повече от него в кръвта си вие се чувствате по-уверени.

Според проучванията, извършени от Ейми Къди, определени пози на тялото биха могли  да дадат различни ефекти. Например, когато заемете позиция на надмощие, вие може да повишите нивата на тестостерон и да намалите количеството на кортизол в кръвта.

Това ви позволява да имате достатъчно увереност, за да постигне това, което искате да направите.

2. Физически контакт

Знаете ли, че окситоцинът се нарича  хормон на любовта ? Също така този хормон оказва влияние на емоционалното ви състояние. Когато имате по-високи нива на окситоцин, вие ще се чувствате по-отпуснати и спокойни .

 • Този хормон ни прави по-малко чувствителни към негативните емоции и елементи от околна среда.
 • Окситоцинът се освобождава много по-бързо, когато имате физически контакт с някой друг.
  Такъв контакт могат да бъдат прегръдките, ръкостисканията, потупванията по гърба или оргазмите.
  В по-общ план докосвайки гладки, топли предмети също така помага да освободите този хормон.

3. Усмивка

Вашите лицеви мускули имат много голям ефект върху емоциите ви. Това е важно, защото те могат да определят какви хормони освобождава тялото ви. Ако възприемете навици, като например да се усмихвате постоянно, ще забележите положителна промяна в настроението си.

 • Когато се усмихвате, вашият мозък започва да вижда нещата от положителната гледна точка. Това ви позволява да се справяте с живота с по-добро отношение.
 • Когато се мръщите същото нещо се случва, но в отрицателна посока. Това включва и да не виждате забавните и интересни неща, когато ви се случат.

4. Движете се

Мислите ли за упражнения? И когато се случи, убеждавате ли се, че нямате време за това? Ние често си казваме, че нямаме време, за да отидем на фитнес, да се разходим из квартала или дори да се упражняваме вкъщи.

Намерете време за упражнения и ще повдигнете настроението си

Най-добрият начин да започнете, е да се забравите мисълта, че упражненията са скучни. Има голямо разнообразие от комплексни тренировки, които можете да опитате. От всички възможности, трябва да се намерите тези упражнения, който ви харесват.

 • Най-доброто нещо, което може да ви помогне е да се отървете от всичко, което може да ви послужи като извинение, за да не тренирате. По този начин ще подготвите организма си за тренировка. Намерете време за упражнения и ще повдигнете настроението си.
 • Ако в работата ви има няма изисквания за облеклото ви, опитайте се да носите обувки за тенис, за да ви насърчи да тренирате.

5. Погрижете се за кожата си

Състоянието на кожата отразява какво се случва както вътре така и извън вас. Има много кожни проблеми, които са причинени от стрес. Такива са например акнето, екземите и псориазисът.

 • Трябва да си изготвите ежедневна програма за почистване и овлажняване. Това не само ще ви накара да изглеждате, но и да се чувствате по-добре.
 • Чрез грижата за кожата ви, вие ще се чувствате по-добре. Това е така, защото ще знаете, че правите нещо за самите вас. А така ще подобрите и настроение си.

6. Подобрете настроението си с пеене

Кой каза, че за да пеете, трябва да сте бъде добри в това? Всичко, от което имате нужда, е желание. Разбира се, ако сте се срамувате да пеете пред други хора, не е нужно да го правите. Пейте под душа. Или просто пейте, когато поискате.

 • Пеенето ще подобри настроението ви. То ще освободи серотонин и триптофан. Тези два хормона влияят на настроението ви.
 • Също така пеене е доказано, че има много добри ефекти. Сред тях са по-добро самочувствие, по-добра памет и облекчение на някои болки.

7. Яжте по-здравословно

Със сигурност сте чували фразатати си това, което ядеш“.

Добре известно е, че хората, които се хранят по-здравословно, страдат по-рядко от смущения. Това включва както психически така и емоционални разстройства като:

Обръщайте внимание на храните, за да подобрите настроението си

Заради това е добре да обръщате повече внимание на храните, който консумирате. Това не значи, че трябва да се придържате към скучна диета.

Днес има голямо разнообразие от вкусни и здравословни храни, които можете да опитате.

8.Погрижете се за външният си вид

Ако занемарите външният си вид, настроението ви вероятно ще си отиде с него. Важно е да вземете предвид как виждате себе си и това, което искате да постигнете.

 • Отделете време, за да се погрижите за външният си вид. Това е един от навици, които ще ви помогнат да останете в добро настроение.
 • Не забравяйте външният ви вид, представя на света кой сте вие. За това искате той да отразява истинската ви същност. Когато се изправяте пред предизвикателствата с усмивка и позитивно отношение – всичко ще мине добре.

Вече знаете какво да правите, за да се справяте с предизвикателствата по-лесно. Използвайте тези навици, за да помогнете на мозъка си. Ако го направите, ще може да се справяте с негативните мисли и да подобрите настроението си по-лесно.

Оставете лошо настроение зад себе си. Съсредоточете се върху тялото си и подобряването на настроението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pontes, U. (2016). Efectos del deporte en el cerebro. Mente y Cerebro.
 • Elegir tu estado de ánimo. https://kidshealth.org/es/teens/choose-mood-esp.html
 • Livesey L, Morrison I, Clift S, Camic P. Benefits of choral singing for social and mental wellbeing: Qualitative findings from a cross-national survey of choir members. J Public Ment Health. 2012;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.