Всичко, което трябва да знаете за маникюра с гел лак

Маникюрът с гел лак изглежда много по-естествено от акрилните нокти, поради което е сред любимите на съвременните маникюристи. Разберете какви други предимства има тази опция тук!
Всичко, което трябва да знаете за маникюра с гел лак
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 14 октомври, 2022

Красив и стилен маникюр е възможен, ако използвате гел лак, техника, която е на мода сред редовните ноктопластики. С широка гама от алтернативи за декориране или опция за семпъл завършек, това е техника, която придава сила и елегантност на ноктите.

Освен това грижата за тази част от ръцете е чудесен начин да изразите себе си или да допълните тоалетите си. Също така, някои хора дори използват лак за нокти, за да прикрият определени състояния на ноктите.

Имайте предвид обаче, че лакирането на ноктите не винаги е правилният начин да скриете проблеми като тези, изброени от Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV).

Какво представляват маникюрът с гел лак?

Маникюрът с гел лак се изработват с вид полуперманентен гел или финиш, който се втвърдява под специална лампа. Веществото отива директно върху основата на ноктите. Има няколко слоя в зависимост от желаната дебелина.

LED лампата гарантира резултат подобен на класическия маникюр, с тази разлика, че гелът удължава издръжливостта от 3 до 5 седмици. През този период естественият нокът продължава да расте под него.

Ако не искате да удължите ноктите си, се използва мек гел. От друга страна, за удължаването им, посоченият гел е твърд. Можете да го премахнете с лакочистител с ацетон, но се отстранява по-добре с пила.

Инструменти за работа с гел лак

Нанасянето на гел изисква основно оборудване: четки, едрозърнести пили, блокчета, избутвач на кожички и лампа. Освен това професионалистът разполага със следните консумативи:

  • Дезинфектант или антисептик: Използва се за предотвратяване на появата на бактерии.
  • Предварителна основа: Почиства и омекотява плочката, към която гелът се придържа.
  • Гел: Има голямо разнообразие от цветове, а текстурата зависи от марката.
  • Топ лак: Това е защитният слой, който се нанася след гела. Действа като щит срещу удари и придава блясък.
Маникюр с гел лак
Професионалните маникюристки  използват различни инструменти.

Как се нанася въпросния гел лак

Въпреки че могат да се разбират като пет прости стъпки, само експертното изпълнение гарантира първокласен завършек. Имайки това предвид, нека да разгледаме стъпките.

1. Почистване и полиране

Това е подготвителната фаза. След почистване с антисептик, по време на тази фаза повърхностите се изпиляват и полират. По този начин ноктите са готови за лака.

2. Отдръпване на кожичките

В края на полирането целият прах се отстранява. Кожичките се избутват настрани с избутвач за кожички или портокалова пръчица. Винаги е по-добре да ги премахнете, отколкото да ги режете, тъй като кутикулата прилепва кожата към нокътя и ако се отстрани, има риск от инфекция, както обяснява статия от Mayo Clinic.

3. Нанасяне на гел лак

Нанася се тънък слой гел лак нокът по нокът докато се постигне желаната дебелина. Всеки слой се втвърдява под светлината на лампата за няколко минути. Самата топлина и светлина осигуряват фиксиране.

4. Декориране

Някои хора смятат това за незадължителна стъпка, тъй като предпочитат естествен вид. Розовият и прозрачният лак са най-подходящи за тази цел; към тях често се използва бяло, ако искате френски маникюр. Ако обичате да творите, можете също да си поиграете с тонове и идеи.

5. Хидратирайте ръцете си

Накрая хидратирайте ръцете и кожичките със специални масла. Бадемовото, какаовото, слънчогледовото и кокосовото масло са страхотни алтернативи.

Ползите от маникюра с гел лак

Основното предимство на носенето на гел лак е фактът, че ноктите могат да издържат няколко седмици, когато се грижите правилно за ноктите си. Що се отнася до гъвкавостта, методът също асимилира всякаква форма, декорация и дължина. И така, какви са другите му предимства?

  • Ноктите са здрави и удобни.
  • Маникюрът с гел лак струва по-малко от други техники.
  • Не е нужно да ходите в салона всяка седмица.
  • Ноктите изглеждат по-естествени от изкуствените нокти.
  • Дават възможност за корекции в процеса на маникюр.
  • Действа като удължител, който маскира изгризани или къси нокти.
сваляне на лак
Има някои домашни техники, които могат да се използват за премахване на гел лака, като тази с алуминиево фолио, въпреки че е най-добре да посетите професионалист, за да почисти ноктите ви

Има ли противопоказания за гел маникюр?

Както при всяка опция за лакиране, злоупотребата с лака отслабва ноктите. Ето защо е важно да оставяте известно време между сесиите, за да предотвратите всякакви проблеми.

От друга страна, има уроци как да оправяте ноктите си без помощ. Въпреки това, в случай на възможни рискове от използването на домашни методи, най-добре е да отидете в лицензирани салони. По темата списанието Actas Dermo-Sifilográficas добавя, че използването на продукти за нокти, формулирани с акрилати, може да предизвика случаи на алергичен дерматит.

А що се отнася до гъбичките по ноктите в резултат на маникюра, предпазна мярка е да носите собствени инструменти или да се уверите, че инструментите се стерилизират.

Погрижете се за ноктите си

Важната грижа настъпва след като премахнете гела, тъй като нокътят под него е мек. Попитайте вашата маникюристка с какви продукти можете да подхраните ноктите си, след като сте махнали лака.

Някои допълнителни съвети са да пилите и подрязвате ноктите си, да ги овлажнявате с масла или вазелин и да използвате втвърдяващ лак. Накрая не забравяйте да оставите ноктите си да си починат за известно време от лака или просто използвайте подходящопокритие, за да ги заздравите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.