Как да почистите и дезинфекцирате овлажнител

Да се научите как да почиствате и дезинфекцирате овлажнител е от съществено значение, за да поддържате неговата производителност и да предотвратите превръщането му в потенциален източник на бактерии.
Как да почистите и дезинфекцирате овлажнител

Последна актуализация: 02 август, 2022

Овлажнителите се превърнаха в любим уред в стотици домове най-вече през зимните месеци. Те обаче се нуждаят от специални грижи, за да гарантират, че работят правилно. Ако искате да научите как да почиствате и дезинфекцирате овлажнител, прочетете нататък.

Овлажнителят може да бъде чудесен съюзник за повишаване нивата на влажност в помещението при студено време или за създаване на настроение в стаи с ароматни есенции. Въпреки това, ако не се почиства редовно, може да се превърне в идеално място за разпространение на бактерии и микроби.

Важно ли е да почиствате и дезинфекцирате овлажнител?

Овлажнителите са много практични устройства за поддържане на домашни пространства с посочените нива на влажност. Въпреки това, поради своя дизайн, те са и благоприятна среда за размножаване на микроби и бактерии. Това е така, защото с увеличаване на влажността те осигуряват необходимия субстрат за лесното възпроизвеждане на мухъл и гъбички.

Да се научите да почиствате и дезинфекцирате овлажнител е от съществено значение. Тъй като наличието на замърсен уред в дома може да ви разболее. Ако не го направите, само ще разпространите вредни бактерии в околната среда, създавайки източник на инфекция.

Това може да бъде потенциално опасно и още повече при хора с респираторни проблеми, тъй като средата с прекомерна влажност ще повлияе на здравето на белите дробове. В същото време, непочистването и дезинфекцията на овлажнител ще намали полезния му живот.

Овлажнител.
Полезният живот на един овлажнител ще зависи от грижите, които полагаме за устройството.

Защо овлажнителите се замърсяват?

Грешка е да се смята, че тези домакински уреди не се нуждаят от почистване, тъй като работят само с чиста вода. В действителност това убеждение е далеч от истината, особено ако използвате вода направо от чешмата.

Това е така, защото водата от чешмата често съдържа минерали, които се натрупват под формата на бял прах. Нивата на тези минерали могат да варират в зависимост от това къде се намирате.

С течение на времето минералните отлагания могат да се съхраняват в долната част на уреда, помагайки на бактериите и мухъла да се развиват. Работейки овлажнителят изпарява бактериите и финия бял прах.

Затова е важно да знаете как да почиствате и дезинфекцирате овлажнител, за да запазите всичките му предимства и да не генерирате алергии или сериозни здравословни проблеми, особено при хора с астма или синузит.

Стъпки за почистване и дезинфекция на овлажнител

Сега, след като знаете какво причинява замърсяване в овлажнителите и колко е важно редовно да го почиствате, обърнете внимание на следните стъпки. Процесът е много прост и ще отнеме само няколко минути, така че не се притеснявайте. Ще ви трябват само вода и оцет.

1. Как да дезинфекцирате овлажнител – консултирайте се с ръководството за употреба

Тъй като на пазара има голямо разнообразие от овлажнители, от решаващо значение е да се консултирате с ръководството с инструкции, преди да продължите с почистването. Това ще гарантира, че няма да направите случайни грешки, които могат напълно да повредят уреда.

2. Изключете го от контакта

След като прочетете внимателно ръководството за употреба, не забравяйте да изключите овлажнителя от контакта, за да предотвратите евентуални злополуки. Сега, следвайки инструкциите на производителя, внимателно отворете уреда и извадете резервоара за вода, за да го изпразните напълно.

3. Почистете мръсотията с оцет, за да дезинфекцирате овлажнител

Тази евтина и лесно достъпна съставка е чудесен съюзник, когато става въпрос за почистване и дезинфекция на овлажнител. След като изпразните и разглобите устройството, изсипете обилно количество бял оцет в основата.

Разклатете го малко и се уверете, че оцетът е бил в контакт с всички стени, до които обикновено стига водата. Ако имате малки части, потопете ги в оцета и ги оставете да престоят поне 30 минути.

4. Изплакнете обилно с вода

Когато измине повече от половин час, можете да изхвърлите оцета и да изплакнете всичко обилно с вода. Ако е необходимо, можете да използвате четка с мек косъм, за да завършите почистването на всички останали минерали или упорити замърсявания.

Отделете време и се опитайте да оставите вътрешността на овлажнителя възможно най-чиста.

5. Как да дезинфекцирате овлажнител –  допълнителна дезинфекция, ако е необходимо

Ако смятате, че вашият овлажнител се нуждае от допълнително почистване и дезинфекция, можете да използвате малко белина, за да сте сигурни, че всички бактерии са премахнати.

За да направите това, смесете една супена лъжица течна белина с един галон вода. След това изсипете половината от разтвора и разклатете, за да достигнете до всички стени на уреда. Оставете да престои 30 минути и след това изплакнете много добре със студена вода.

Как да дезинфектирате овлажнителя у дома?

Тези устройства отделят аерозолни частици, които могат да бъдат вредни. Ето защо е от решаващо значение те да се поддържат чисти.

6. Сглобете отново овлажнителя

Сега, когато резервоарът и всички части са чисти и сухи, можете да сглобите отново своя овлажнител и да го пуснете обратно в експлоатация. За щастие, сега можете да направите това със сигурност, че въздухът, който отделя вашият уред, е без бактерии и вредни за вашето здраве примеси!

7. Сменяйте филтъра от време на време, за да почистите и дезинфекцирате овлажнител

За да осигурите правилната работа на нашия овлажнител, също така е необходимо да сменяте водния филтър на всеки 30 до 60 дни, в зависимост от употребата му. Трябва да правите това още по-често, ако използвате чешмяна вода или есенции за освежаване на въздуха, тъй като минералите могат да втвърдят филтъра и да образуват коричка.

Не забравяйте да почистите и дезинфекцирате овлажнителя във вашия дом

Поддържането на нашите уреди чисти и дезинфекцирани е от съществено значение, за да гарантираме правилното им функциониране и да се насладим на ползите за здравето ни. Сега, когато знаете всички стъпки за почистване и дезинфекциране на овлажнител, приложете ги на практика, за да запазите полезния му живот и да предпазите семейството си от алергии и бактерии във въздуха!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Drobnic, F., & Clau, L. B. (2009). Guía del asma en condiciones ambientales extremas. Archivos de Bronconeumología45(1), 48-56.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.