Сухи и напукани ръце: Предпазване от студа

Сухите и напукани ръце са често срещано състояние през зимата. Това е така защото те са изложени на ниски температури, същото като при всички други части от вашето тяло.
Сухи и напукани ръце: Предпазване от студа

Последна актуализация: 28 март, 2021

Някога имали ли сте сухи и напукани ръце? Ако да, трябва да знаете колко дразнещо и болезнено може да бъде това. Ръцете са особено чувствителни към зимно време и хората, които работят с тях, не могат да си позволят лукса да носят ръкавици през цялото време. И така, има ли нещо, което можем да направим за да ги предпазим?

Кожата, която покрива нашите ръце, често се изсушава и напуква. Това е така защото има космени фоликули на задната им част и минимално производство на мазнини. Следователно, задната част на вашите ръце има много малки елементи за да се предпази срещу лошо време и се обезводняват по-лесно.

Това е напълно различна ситуация при дланите на вашите ръце тъй като те имат защита срещу суровото време. Например, те произвеждат пот, с която да регулират температурата.

Студеното време води до напукани ръце защото е сухо и обезводнява клетките. Сухият дермис води до пропукване на клетъчната връзка и това предизвиква напукания вид.

Сухи и напукани ръце: причини

Напуканите ръце не възникват само поради ниски температури. Има други състояния през зимата, които могат да се свързват с напукана кожа освен някои незимни обстоятелства.

Внезапните промени в температурите са често срещани. Много от нас живеят в свръхнагряти интериорни среди и нашата кожа изпитва термален шок когато излизаме навън. Тази промяна от топлина до студ е сравнително лоша за вашата дерма.

Както споменахме отгоре, излагането на студени температури води до сухота. Също така, можете да си мислите, че редовното миене на вашите ръце ще хидратира вашата кожа. Обаче, това съвсем не е случая. А обратното, всъщност, влажността може да бъде с обратен ефект когато се добави към студена атмосфера и това може да изсуши кожата още повече.

Сухи и напукани ръце: една жена ги маже с крем

Внезапната промяна в температурата, както и контакт с някои дразнители, може да доведе до прекомерна сухота и напуквания във вашите ръце.

Освен студеното време, силните домакински продукти като детергенти, инсектициди и дори сапуните и лосионите, които използваме, могат да изсушат и напукат нашата кожа.

С това предвид, някои компании в момента разработват продукти за предпазване на вашата кожа от напукване, вместо да се влоши. Повърхностноактивни сапуни, например.

Предхождащите дерматологични заболявания и автоимунни заболявания са също фактор когато става въпрос за изсушаване на кожата и напукване. Например, хората с псориазис забелязват, че техните симптоми се влошават всяка година. Другите хормонални заболявания като хипотиреодизъм и диабет също имат отрицателно влияние върху кожата.

Мерки за предотвратяване на сухи и напукани ръце

Не трябва да се притеснявате за зимата когато става въпрос за вашите ръце. Това е така защото има определени мерки, които можете да предприемете за да предотвратите сухи и напукани ръце. Ето някои от тях:

  • Мийте ръцете си с топла вода. Трябва да ги миете често без значение от времето и е най-добре да го правите с нормално топла вода.
  • Носете ръкавици когато е възможно- за да ги защитите от лошо време и остри съставки. Уверете се, че вашата кожа не влиза в пряк контакт с отровни вещества. Също така, пазете пръстите си топли.
  • Овлажнители: Не всеки лосион е полезен за предотвратяването на сухи и напукани ръце през зимата. И така, препоръчваме ви да използвате тези, които са специфично формулирани за овлажняване на суха кожа. Дори по-добре ако можете да намерите такъв, който съдържа някакъв вид вещество, произлизащ от овесени ядки. Не го прилагайте просто към вашата кожа, но и го разпространете и до вашите нокти.
Мъж, на който му е студено

Трябва да предпазвате вашите ръце с ръкавици през зимата. Освен това, поставяйте си за приоритет да ги миете с топла вода.

Полезни домашно приготвени средства

Сухите и напукани ръце не възникват поради бактерии и няма лекарства за тяхното лечение. Всичко от което се нуждате, са предпазни мерки и по-добри навици. Има някои домашно приготвени средства, които можете да опитате за получаване на облекчение. Тези формули са идеални за хидратиране на вашата кожа и най-добрата част е, че не съдържат никакви вредни вещества.

Сред най-полезните домашно приготвени средства са:

  • Вазелин: Използвайте го такъв какъвто е без да добавяте нищо към него. Вазелинът ще образува изолираща граница по кожата и ще я държи в безопасност когато е изложена към високи температури. Препоръчваме седмично прилагане.
  • Пшеница: Топлите трици от пшеница са друг чудесен продукт за кожата на вашите ръце. Оставете ги да врят във вода и след това оставете да изстинат. Потопете за продължително време вашите ръце в тях, като се уверите, че не е твърде горещо преди да го направите.
  • Мед: Тази съставка има много цялостни предимства за здравето особено когато става въпрос за кожата. Ще образува изолиращ слой по вашите ръце. Смесете го с малко разтопено брашно и оставете да изстине. Единственият проблем с тази смес е, че ще прави петна където и да се докосне. Следователно, ви препоръчваме да правите това лечение когато ръцете ви са в покой.
  • Жълтък от яйце: Това е природен овлажнител. Разбийте го леко и го приложете директно към вашите ръце за пет или десет минути. Повтаряйте това лечение три пъти в седмицата. Трябва да бъде повече от достатъчно да пазите вашите ръце от пропукване поради излагане на ниски температури.

Заключение

Студеното време има идеалните условия за да изсуши и пропука вашите ръце. Идеален начин за неговото избягване е да носите ръкавици толкова колкото можете. И както обяснихме отгоре, има много природни продукти, на които можете да разчитате като овлажнители.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.