Направете си препарат за премахване на гъбички по ноктите

Смята се, че освен предписаното от лекаря лечение, за премахване на гъбички по ноктите може да се използва и следното домашно средство.
Направете си препарат за премахване на гъбички по ноктите

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

В случай на гъбички по ноктите, най-добре е да се консултирате с вашия лекар или – ако не можете – с вашия фармацевт, за да получите подходящо лечение. И ако професионалистът разреши, можете да прибегнете до домашно приготвеното средство за премахване на гъбички по ноктите, за което ще говорим в тази статия като допълнение към вашето лечение.

Този домашен препарат за премахване на гъбички е препарат, чиято цел е да помогне за премахване на гъбичките по ноктите. Състои се от три съставки с антибактериални и антимикробни свойства: бял оцет, етилов спирт и водороден пероксид.

Гъбички по ноктите: Често срещан проблем

Гъбичките по ноктите са проблем, който трябва да се лекува не само по естетически, но и по здравословни причини. Ето защо е необходимо първо да отидете на лекар, за да получите подходящо лечение за вашия случай.

Онихомикозата (известна също като tinea unguium ) е една от най-честите инфекции, които могат да засегнат ноктите и по-специално нокътната плочка. Причинява се от действието на дерматофити, дрожди или недерматофитни плесени, които са патогенни микроорганизми, които се развиват лесно във влажна и топла среда.

Гъбички по ноктите
Онихомикозата е една от най-честите инфекции, които могат да засегнат ноктите.

Обикновено засяга по-често ноктите на краката. Но може да засегне и ноктите на ръцете. Характеризира се и с това, че причинява повече видими, отколкото чувствителни симптоми, особено когато току-що започва да се развива.

Това състояние кара ноктите да имат неприятен външен вид и водят до различни промени по отношение на форма, размер, цвят и дори миризма. Те могат да изглеждат жълтеникави, дебели и чупливи (или лющещи се), докато околната кожа е възпалена и червеникава.

Ако не се лекува правилно, има риск нокътят да отслабне и да падне. Поради това е важно да обърнете внимание от ранните стадии на проблема и да следвате инструкциите на лекаря.

Хората с диабет са склонни да имат гъбички по ноктите на краката си, поради което трябва да се опитат да спазват определени предпазни мерки.

Съставките за това средство за премахване на гъбички по ноктите

Според популярната мъдрост този актуален „разбивач на гъбички“ може да помогне в борбата с инфекцията на ноктите. За да го направите, имате нужда само от три съставки, за които се твърди, че имат антимикробни и антибактериални свойства:

 • Кислородна вода
 • 90% етилов спирт
 • бял оцет

Ползите от водородния пероксид за премахване на гъбички по ноктите

Водородният пероксид е широко използван продукт за дезинфекция на рани. Има един атом повече кислород от обикновената вода, а най-продаваният в аптеките вид е 3%.

Той е част от каталога на екологичните дезинфектанти, тъй като химичното действие на окисляването е отговорно за елиминирането на патогени (бактерии и гъбички), които причиняват инфекция на ноктите.

Прилагането му върху ноктите благоприятства унищожаването на дрождите и дерматофитите, които причиняват инфекция.

Ползите от 90% етилов спирт

Етиловият спирт се дестилира за медицински цели и следователно почти всеки го има в комплекта си за първа помощ.

 • Използва се като дезинфектант и антибактериално средство, особено при лезии, засягащи кожата.
 • Доказано е, че е ефективен срещу повечето бактерии и гъбички, но не и срещу бактериални спори.

Естетически е част от маникюра и педикюра. Намалява наличието на гъбички по ноктите и елиминира микроорганизмите, които могат да останат върху инструментите.

Ползите от белия оцет за премахване на гъбички по ноктите

Кана бял оцет.
Белият оцет се счита за добър антисептик, а също и за естествено противогъбично средство.

Смята се, че киселинните съединения, съдържащи се в белия оцет, могат да допринесат за лечението на кожните гъбички. Освен това тази течност се счита за добър антисептик, а също и за естествено противогъбично средство. Следователно може да се бори с онихомикозата и добре познатото „стъпало на атлета“.

Прилагането му намалява усещането за сърбеж, жълтеникав цвят и неестетични мазоли, които пречат на красивите крака.

Рецепта за премахване на гъбички по ноктите

средство за премахване на гъбички по ноктите
Можете да направите това средство за премахване на гъбички по ноктите у дома.

Препаратът за премахване на гъбички по ноктите се приготвя лесно от три съставки с антимикробни и антибактериални свойства: бял оцет, кислородна вода и етилов спирт.

Съставки

 • Пет супени лъжици 90% етилов спирт (50 ml)
 • 5 супени лъжици кислородна вода (50 ml)
 • Две супени лъжици бял оцет (20 ml)

Необходими прибори и съдове

 • Един стъклен съд (с капак)
 • Една метална или пластмасова лъжица

Как да го направим

 • Първо изсипете кислородната вода и етиловия спирт в стъклен съд.
 • След това добавете белия оцет и разклатете, така че всичко да се смеси добре.
 • Покрийте бутилката и я оставете на хладно и сухо място.
 • За да го използвате, измийте много добре засегнатия нокът.
 • След това го подсушете с мека кърпа и нанесете малко количество с помощта на памучен тампон.
 • Ако нокътят е твърде дебел, внимателно изпилете повърхността му и нанесете препарата.
 • Използвайте го редовно заедно с лечението, предписано от лекаря, за да получите добри резултати.

Какво друго трябва да направите освен да нанесете препарата против гъбички по ноктите?

Ако имате гъбички по ноктите, най-добре е да се консултирате с вашия лекар относно най-подходящото лечение за вас. Освен това, ако професионалистът разреши, можете също да използвате някои природни средства у дома, като например средствата за отстраняване на гъбички, които споменахме по-горе.

Не се препоръчва обаче да прибягвате само до природни средства. Ако го направите, инфекцията може да се влоши и да не се излекува правилно. Следователно винаги трябва да ги разглеждате като възможни допълнителни помощни средства, но никога като лечение сами по себе си.

Ако имате гъбички по ноктите на краката, опитайте се да дезинфекцирате обувките, чорапите и всякакви предмети (например хавлиени кърпи) с малко сода бикарбонат, за да не се заразите отново.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.