Четири натурални решения при тънки нокти

Има различни варианти за справяне с тънките нокти. В тази статия ще откриете четири натурални продукта, които вероятно имате в дома си, които ще ви помогнат да решите този проблем. Продължете с четенето!
Четири натурални решения при тънки нокти

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако имате тънки нокти можете да използвате натурални продукти, които ще ви помогнат да ги заздравите. Има две основни причини за изтощаването и чупенето на ноктите.

Първата е продължителното потапяне на ноктите във вода. Това ги изтощава и им придава нездрав вид. Втората причина е непълноценното хранене. Ниските нива на желязо и калций водят до появата на тънки нокти, които лесно се чупят.

Търсите начин за справяне с проблема с натурални средства? Ако е така – тази статия е за вас!

Натурални решени при тънки нокти

Въпреки че е добре да посетите лекар, за да се уверите, че нивата на желязо и калций в организма ви са нормални, в следващите редове ще ви разкажем за няколко продукта за ефективно справяне с тънки нокти, стига проблема да е само естетически.

1. Зехтин

Зехтинът е продукт с много приложения. Той помага не само укрепването на тънките нокти, но и борбата със сухата кожа, например. Причината за това се крие в многобройните му качества, доказани чрез редица проучвания, като следното, показващо че този продукт:

 • Дълбоко овлажнява.
 • Прави ноктите красиви.
 • Прави ноктите по-блестящи.
 • Подхранва кутикулите.
  Зехтинът намира много приложения и в грижата за красотата.

Зехтинът съдържа мастни киселини и антиоксиданти спомагащи укрепването на тънките нокти.

Най-добрият начин за използване на зехтина е като директно масажирате ноктите си с него. Най-добре е да правите това вечер и да си лягате, без да измивате ръцете си, за да може маслото да проникне дълбоко в ноктите.

2. Масло от авокадо

Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини. Този плод съдържа голямо количество здравословни мазнини и други полезни съставки, което го прави отличен избор в борбата с чупливите и тънки нокти. Това масло овлажнява в дълбочина, подхранва и възстановява ноктите.

Въпреки че можете да си купите готово масло от авокадо, можете и сами да си приготвите пюре от плода у дома. За целта обелете плода, намачкайте го в подходящ съд и нанесете пюрето върху ноктите си.

3. Чесън

Вероятно сте чували за продукти с чесън, като средство за справяне с тънките нокти. Трябва да знаете, че можете да използвате този зеленчук и в естествена форма.

 • Просто нарежете няколко скилидки чесън, сложете ги в купа с вода и ги оставете да престоят известно време.
 • След това потопете и дръжте ноктите си във водата около 10 минути.
 • Изчакайте ноктите ви да изсъхнат за максимално оползотворяване на качествата на този продукт.
  Чесънът е отлично средство в борбата с чупливите и тънки нокти.

Едно от най-добрите натурални средства за справяне с чупливите и тънки нокти е чесънът.

 • Чесънът има антимикробно действие, което би помогнало в лечението на чупливите нокти, ако в основата на проблема се крие онихомикоза. Освен това можете да използвате това натурално средство всеки ден.

4. Рициново масло

Това е последният продукт, на който ще се спрем в тази статия посветена на справянето с чупливите и тънки нокти. То спомага овлажняването на ноктите, прониква в дълбочина и ги укрепва. Рициновото  масло съдържа мастни киселини, както става ясно от статията “Рициновото масло: качества, приложения и оптимизиране на производствените параметри на търговската продукция“.

Също като при първите два продукта, трябва директно да масажирате с това масло ноктите си. Правете това всеки ден, докато забележите подобрение.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 причини за чупливи нокти

Последни съвети за справяне с чупливите и тънки нокти

Освен използването на тези продукти за лечение на тънките нокти, важно е да запомните няколко съвета, които биха ви помогнали да ускорите възстановяването им, както и повторната поява на този проблем.

 • Носете ръкавици, ако ръцете ви дълго време са потопени във вода. Ръкавиците ще ви помогнат да ги предпазите и ще предотвратят появата на проблема.
 • Ако ноктите ви чупят поради неправилно хранене, променете режима си и го направете по-здравословен. За целта е добре да се консултирате с диетолог.
 • И в двата случая или като част от режима ви с грижа за красотата, можете да използвате споменатите продукти за овлажняване и поддържане на ноктите в добро състояние, а не само когато забележите появата на проблеми като описаните в тази статия.

Използвали ли сте някога някое от споменатите масла, за които ви разказахме или пък чесън като средство при тънки нокти? Какви бяха резултатите?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cardona V, S. M., González C, R., Franco C, A., Cardeño L, F., & Ríos, L. A. (2010). Production of monoglycerides from castor oil using crude and refined glycerin. Study of the main variables of the process. Vitae17(2), 128–134.
 • Carrillo, P. Propiedades del aceite de oliva en el mantenimiento de la integridad cutánea
 • Chalar Vargas, Luis Rodrigo, Moya Mamani, Juan Carlos, Vargas Alvarez, Elmer, Sejas Rebollo, Magaly, & Romero, Betzabe. (2014). Función Antimicrobiana de la Alicina de Ajo en cultivos de Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli. Revista Científica Ciencia Médica17(1), 26-28.
 • Guzmán Vera, Carmen Karina, Baldeon Santos, Margaret Karen, Rodrigues Barata, Ana Rita, & Conde-Salazar Gómez, Luis. (2012). Afectación ungueal de origen ocupacional. Medicina y Seguridad del Trabajo58(229), 321-326.
 • Jiménez, Ma. Elena, Aguilar, Ma. del Rosario, Zambrano, Ma. de la Luz, & Kolar, Eva. (2001). Propiedades físicas y químicas del aceite de aguacate obtenido de puré deshidratado por microondas. Revista de la Sociedad Química de México45(2), 89-92.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.