Четири натурални решения при тънки нокти

02 Август, 2020
Има различни варианти за справяне с тънките нокти. В тази статия ще откриете четири натурални продукта, които вероятно имате в дома си, които ще ви помогнат да решите този проблем. Продължете с четенето!

Ако имате тънки нокти можете да използвате натурални продукти, които ще ви помогнат да ги заздравите. Има две основни причини за изтощаването и чупенето на ноктите.

Първата е продължителното потапяне на ноктите във вода. Това ги изтощава и им придава нездрав вид. Втората причина е непълноценното хранене. Ниските нива на желязо и калций водят до появата на тънки нокти, които лесно се чупят.

Търсите начин за справяне с проблема с натурални средства? Ако е така – тази статия е за вас!

Прочетете и: Как да спрете да гризете ноктите си

Натурални решени при тънки нокти

Въпреки че е добре да посетите лекар, за да се уверите, че нивата на желязо и калций в организма ви са нормални, в следващите редове ще ви разкажем за няколко продукта за ефективно справяне с тънки нокти, стига проблема да е само естетически.

1. Зехтин

Зехтинът е продукт с много приложения. Той помага не само укрепването на тънките нокти, но и борбата със сухата кожа, например. Причината за това се крие в многобройните му качества, доказани чрез редица проучвания, като следното, показващо че този продукт:

 • Дълбоко овлажнява.
 • Прави ноктите красиви.
 • Прави ноктите по-блестящи.
 • Подхранва кутикулите.
  Зехтинът намира много приложения и в грижата за красотата.

Зехтинът съдържа мастни киселини и антиоксиданти спомагащи укрепването на тънките нокти.

Най-добрият начин за използване на зехтина е като директно масажирате ноктите си с него. Най-добре е да правите това вечер и да си лягате, без да измивате ръцете си, за да може маслото да проникне дълбоко в ноктите.

2. Масло от авокадо

Авокадото е богато на омега-3 мастни киселини. Този плод съдържа голямо количество здравословни мазнини и други полезни съставки, което го прави отличен избор в борбата с чупливите и тънки нокти. Това масло овлажнява в дълбочина, подхранва и възстановява ноктите.

Въпреки че можете да си купите готово масло от авокадо, можете и сами да си приготвите пюре от плода у дома. За целта обелете плода, намачкайте го в подходящ съд и нанесете пюрето върху ноктите си.

3. Чесън

Вероятно сте чували за продукти с чесън, като средство за справяне с тънките нокти. Трябва да знаете, че можете да използвате този зеленчук и в естествена форма.

 • Просто нарежете няколко скилидки чесън, сложете ги в купа с вода и ги оставете да престоят известно време.
 • След това потопете и дръжте ноктите си във водата около 10 минути.
 • Изчакайте ноктите ви да изсъхнат за максимално оползотворяване на качествата на този продукт.
  Чесънът е отлично средство в борбата с чупливите и тънки нокти.

Едно от най-добрите натурални средства за справяне с чупливите и тънки нокти е чесънът.

 • Чесънът има антимикробно действие, което би помогнало в лечението на чупливите нокти, ако в основата на проблема се крие онихомикоза. Освен това можете да използвате това натурално средство всеки ден.

4. Рициново масло

Това е последният продукт, на който ще се спрем в тази статия посветена на справянето с чупливите и тънки нокти. То спомага овлажняването на ноктите, прониква в дълбочина и ги укрепва. Рициновото  масло съдържа мастни киселини, както става ясно от статията “Рициновото масло: качества, приложения и оптимизиране на производствените параметри на търговската продукция“.

Също като при първите два продукта, трябва директно да масажирате с това масло ноктите си. Правете това всеки ден, докато забележите подобрение.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 причини за чупливи нокти

Последни съвети за справяне с чупливите и тънки нокти

Освен използването на тези продукти за лечение на тънките нокти, важно е да запомните няколко съвета, които биха ви помогнали да ускорите възстановяването им, както и повторната поява на този проблем.

 • Носете ръкавици, ако ръцете ви дълго време са потопени във вода. Ръкавиците ще ви помогнат да ги предпазите и ще предотвратят появата на проблема.
 • Ако ноктите ви чупят поради неправилно хранене, променете режима си и го направете по-здравословен. За целта е добре да се консултирате с диетолог.
 • И в двата случая или като част от режима ви с грижа за красотата, можете да използвате споменатите продукти за овлажняване и поддържане на ноктите в добро състояние, а не само когато забележите появата на проблеми като описаните в тази статия.

Използвали ли сте някога някое от споменатите масла, за които ви разказахме или пък чесън като средство при тънки нокти? Какви бяха резултатите?

 • Cardona V, S. M., González C, R., Franco C, A., Cardeño L, F., & Ríos, L. A. (2010). Production of monoglycerides from castor oil using crude and refined glycerin. Study of the main variables of the process. Vitae17(2), 128–134.
 • Carrillo, P. Propiedades del aceite de oliva en el mantenimiento de la integridad cutánea
 • Chalar Vargas, Luis Rodrigo, Moya Mamani, Juan Carlos, Vargas Alvarez, Elmer, Sejas Rebollo, Magaly, & Romero, Betzabe. (2014). Función Antimicrobiana de la Alicina de Ajo en cultivos de Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli. Revista Científica Ciencia Médica17(1), 26-28.
 • Guzmán Vera, Carmen Karina, Baldeon Santos, Margaret Karen, Rodrigues Barata, Ana Rita, & Conde-Salazar Gómez, Luis. (2012). Afectación ungueal de origen ocupacional. Medicina y Seguridad del Trabajo58(229), 321-326.
 • Jiménez, Ma. Elena, Aguilar, Ma. del Rosario, Zambrano, Ma. de la Luz, & Kolar, Eva. (2001). Propiedades físicas y químicas del aceite de aguacate obtenido de puré deshidratado por microondas. Revista de la Sociedad Química de México45(2), 89-92.