Как да разпознаем туморите на ноктите

Туморите на ноктите са проблем, за който не се говори често. Въпреки че не би трябвало да предизвикват безпокойство в повечето случаи, те също могат да бъдат признак на рак в някои случаи.
Как да разпознаем туморите на ноктите

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Какво знаете за туморите на ноктите?

Много хора не знаят, че е възможно да имат тумори на ноктите. Понякога те се бъркат с определени несъвършенства и следователно могат да останат незабелязани. Оттук и важността да се научим да ги разпознаваме.

Туморите на ноктите са по-чести, отколкото си мислите. Често обаче хората не им обръщат внимание и това е грешка, тъй като те могат да бъдат и злокачествени.

Много пъти аномалиите са скрити под лака за нокти. Те може да нямат толкова очевиден външен вид и да минат за брадавици, мазоли или незначителни петна.

Как изглежда туморът?

Туморът е анормална маса, дължаща се на неадекватно увеличаване на броя на клетките. Засегнатата тъкан изглежда подута или разтеглена.

Образува се постепенно. Често се забелязва само когато е доста напреднал.

Някои тумори на ноктите са доброкачествени и следователно имат само естетическо въздействие. Други обаче могат да бъдат злокачествени.

В тези случаи те имат потенциал да се разпространят дори до отдалечени части на тялото. С други думи, те могат да метастазират.

Един от основните проблеми с туморите на ноктите е, че те не се откриват лесно. Почти всички имаме 20 нокътя и за да идентифицираме тези деформации, трябва внимателно да ги проверяваме един по един. За съжаление, нито лекарите, нито пациентите имат навика да правят това.

Туморите на ноктите – видове

Има няколко вида тумори на ноктите. Всеки има свои собствени характеристики. Някои изискват незабавно внимание, докато други нямат потенциал да причинят проблеми.

Изтощени нокти

Пиогенен гранулом

Пиогенният гранулом е червеникава подутина с гладка повърхност, която понякога изглежда влажна. Консистенцията му е мека и може лесно да започне да кърви. Много често се появява след удар в нокътя и около или под нокътя.

Ако тези подутини са малки, те обикновено изчезват сами. Ако не, те могат да бъдат лекувани с операция, електрокаутеризация, лазерно лечение или кремове, въпреки че последното обикновено не е толкова ефективно, колкото другите методи. Принадлежи към категорията на доброкачествените тумори на ноктите.

Туморите на ноктите – фиброма на ноктите или тумор на Köenen

Фибромът на ноктите или туморът на Köenen се развива бавно. Има твърда консистенция, същия цвят като кожата и се появява около нокътя.

Когато се намира на няколко пръста, се предполага, че е симптом на заболяване, наречено туберозна склероза, рядко генетично заболяване. Този тумор се лекува с операция.

Подунгвална екзостоза

Подунгвалната екзостоза е тумор, който, както подсказва името, се появява под нокътя. Той възниква на върха на пръста и избутва нокътя нагоре.

Това води до отлепване или деформация на нокътя. Най-често се появява на големия пръст на крака.

За диагностициране е необходима рентгенова снимка и се лекува с операция. Това е доброкачествен тумор.

Туморите на ноктите – гломусен тумор

Това е друг доброкачествен тумор на ноктите. Гломусният тумор се появява под нокътя и изглежда като синкаво-червено петно.

Обикновено причинява силна болка, която се засилва при студено време. Понякога болката се усилва при минимален контакт. Също така трябва да се лекува с операция.

Тумори на ноктите: Онихопапилом

Онихопапиломът е един от най-често срещаните видове тумори на ноктите, но и един от най-лесно пропусканите. Изглежда като ивица, която минава от лунулата или кутикулата до свободния ръб на нокътя.

Той е белезникав, розов или кафяв. В частта близо до кутикулата, под нокътя, обикновено се появява малък жълтеникаво-бял възел. Това е доброкачествено образование.

Туморите на ноктите – онихоматрикома

Това е рядък вид тумор. Изглежда като жълтеникава линейна лента с удебеляване в тази област на нокътя, която също се извива.

Наблюдава се кръвоизлив, който изглежда като малки тъмночервени линии. Това е доброкачествен тумор, който може да се лекува с операция.

Миксоидна киста

Миксоидната киста също се счита за един от най-честите видове тумор на ноктите. Изглежда като мека бучка, от която понякога спонтанно изтича вискозна течност.

В нокътя се появяват неправилни вдлъбнатини, ако туморът притисне нокътната матрица. Много често се свързва с остеоартрит на пръстите. Това също е доброкачествено образование.

Тумори на ноктите: Кератоакантом

Това е едно от най-бързо развиващите се образования. Намира се под нокътя и расте бързо.

За няколко седмици или месеци може дори да увреди костта на пръста, въпреки че е доброкачествен. Най-добре се лекува хирургично.

Меланоцитен невус

Меланоцитният невус е подутина, която изглежда като надлъжна лента. Може да се появи и под нокътя и в този случай изглежда като тъмно петно. Въпреки че по принцип е доброкачествен, важно е да го наблюдавате и да отбелязвате всички промени.

Туморите на ноктите – меланом

Меланомът е един от злокачествените тумори на ноктите. Изглежда като черно петно под нокътя и след това се разпространява в околната кожа.

Постепенно се сгъстява и обикновено в началото не проявява никакви симптоми. Много е агресивен и изисква операция. Понякога са необходими ампутация и химиотерапия.

Плоскоклетъчен карцином in situ

Заболяването е известно още като болест на Боуен и е рядко. Малко по -често се среща при мъже, които са в третото и четвъртото десетилетие от живота си.

Изглежда като брадавици под нокътя и понякога може да кърви. Това е един от злокачествените тумори на ноктите.

Туморите на ноктите - как да ги разпознаем?

Как да проверите ноктите си за тумори на ноктите

Препоръчително е периодично да проверявате ръцете и краката си, за да откриете евентуални признаци на тумори на ноктите. Най-добре е да обърнете внимание на следните признаци:

 • Тъмни ивици. Те обикновено са кафяви или черни. Могат да се появят на всеки нокът, но най-често се срещат на палеца и големия пръст на крака.
 • Тъмна кожа в близост до нокътя.
 • Повдигнати нокти. Това изглежда сякаш нокътят започва да се отделя от кожата и може да е признак на тумор в областта.
 • Фрагментирани или счупени нокти. Обърнете внимание на всички нокти, които се разделят на две.
 • Бучки или петна под ноктите.
 • Промени в ръбовете на ноктите.
 • Деформация на нокътя.
 • Промени в цвета на ноктите.
 • Постоянна болка под или около нокътя.

Всеки от тези признаци трябва да се наблюдава внимателно. Най-добре е да ги обсъдите с вашия лекар, особено ако изглежда, че симптомите се развиват с течение на времето.

Проверете без аларма

Повечето тумори на ноктите са доброкачествени. Обикновено не е необходимо дори да се прилага лечение за тях, освен ако не причиняват дискомфорт.

Като се има предвид обаче, че туморите на ноктите могат да бъдат и злокачествени, най-добре е да не се самодиагностицирате, а да отидете на дерматолог. Специалистът ще оцени ситуацията и ще ви постави надеждна диагноза.

Може да ви заинтересува ...
Правилното подрязване на ноктите и предотвратяване на врастването
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Правилното подрязване на ноктите и предотвратяване на врастването

Знаете ли, че правилното подрязване на ноктите и важно за предотвратяване на врастването им? Ние ви предлагаме да научите от нашата статия. Вижте. • Castillo Castillo, A., & Doncel Pérez, C. (2013). Granuloma Piógeno. Presentación de un caso. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(3), 322-328.
 • Rodríguez Castaño, M., Rayo Rosado, R., & Reina Bueno, M. (2015). Tumor de Köenen: Etiología, diagnóstico diferencial y tratamiento de elección.
 • Martin, B. (2013). Histopatología de la uña. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(7), 564-578.