Как да разпознаем туморите на ноктите

Туморите на ноктите са проблем, за който не се говори често. Въпреки че не би трябвало да предизвикват безпокойство в повечето случаи, те също могат да бъдат признак на рак в някои случаи.
Как да разпознаем туморите на ноктите
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Какво знаете за туморите на ноктите?

Много хора не знаят, че е възможно да имат тумори на ноктите. Понякога те се бъркат с определени несъвършенства и следователно могат да останат незабелязани. Оттук и важността да се научим да ги разпознаваме.

Туморите на ноктите са по-чести, отколкото си мислите. Често обаче хората не им обръщат внимание и това е грешка, тъй като те могат да бъдат и злокачествени.

Много пъти аномалиите са скрити под лака за нокти. Те може да нямат толкова очевиден външен вид и да минат за брадавици, мазоли или незначителни петна.

Как изглежда туморът?

Туморът е анормална маса, дължаща се на неадекватно увеличаване на броя на клетките. Засегнатата тъкан изглежда подута или разтеглена.

Образува се постепенно. Често се забелязва само когато е доста напреднал.

Някои тумори на ноктите са доброкачествени и следователно имат само естетическо въздействие. Други обаче могат да бъдат злокачествени.

В тези случаи те имат потенциал да се разпространят дори до отдалечени части на тялото. С други думи, те могат да метастазират.

Един от основните проблеми с туморите на ноктите е, че те не се откриват лесно. Почти всички имаме 20 нокътя и за да идентифицираме тези деформации, трябва внимателно да ги проверяваме един по един. За съжаление, нито лекарите, нито пациентите имат навика да правят това.

Туморите на ноктите – видове

Има няколко вида тумори на ноктите. Всеки има свои собствени характеристики. Някои изискват незабавно внимание, докато други нямат потенциал да причинят проблеми.

Изтощени нокти
Прегледът на ноктите обикновено не се включва във физическите прегледи, освен ако не се подозира специфично състояние.

Пиогенен гранулом

Пиогенният гранулом е червеникава подутина с гладка повърхност, която понякога изглежда влажна. Консистенцията му е мека и може лесно да започне да кърви. Много често се появява след удар в нокътя и около или под нокътя.

Ако тези подутини са малки, те обикновено изчезват сами. Ако не, те могат да бъдат лекувани с операция, електрокаутеризация, лазерно лечение или кремове, въпреки че последното обикновено не е толкова ефективно, колкото другите методи. Принадлежи към категорията на доброкачествените тумори на ноктите.

Туморите на ноктите – фиброма на ноктите или тумор на Köenen

Фибромът на ноктите или туморът на Köenen се развива бавно. Има твърда консистенция, същия цвят като кожата и се появява около нокътя.

Когато се намира на няколко пръста, се предполага, че е симптом на заболяване, наречено туберозна склероза, рядко генетично заболяване. Този тумор се лекува с операция.

Подунгвална екзостоза

Подунгвалната екзостоза е тумор, който, както подсказва името, се появява под нокътя. Той възниква на върха на пръста и избутва нокътя нагоре.

Това води до отлепване или деформация на нокътя. Най-често се появява на големия пръст на крака.

За диагностициране е необходима рентгенова снимка и се лекува с операция. Това е доброкачествен тумор.

Туморите на ноктите – гломусен тумор

Това е друг доброкачествен тумор на ноктите. Гломусният тумор се появява под нокътя и изглежда като синкаво-червено петно.

Обикновено причинява силна болка, която се засилва при студено време. Понякога болката се усилва при минимален контакт. Също така трябва да се лекува с операция.

Тумори на ноктите: Онихопапилом

Онихопапиломът е един от най-често срещаните видове тумори на ноктите, но и един от най-лесно пропусканите. Изглежда като ивица, която минава от лунулата или кутикулата до свободния ръб на нокътя.

Той е белезникав, розов или кафяв. В частта близо до кутикулата, под нокътя, обикновено се появява малък жълтеникаво-бял възел. Това е доброкачествено образование.

Туморите на ноктите – онихоматрикома

Това е рядък вид тумор. Изглежда като жълтеникава линейна лента с удебеляване в тази област на нокътя, която също се извива.

Наблюдава се кръвоизлив, който изглежда като малки тъмночервени линии. Това е доброкачествен тумор, който може да се лекува с операция.

Миксоидна киста

Миксоидната киста също се счита за един от най-честите видове тумор на ноктите. Изглежда като мека бучка, от която понякога спонтанно изтича вискозна течност.

В нокътя се появяват неправилни вдлъбнатини, ако туморът притисне нокътната матрица. Много често се свързва с остеоартрит на пръстите. Това също е доброкачествено образование.

Тумори на ноктите: Кератоакантом

Това е едно от най-бързо развиващите се образования. Намира се под нокътя и расте бързо.

За няколко седмици или месеци може дори да увреди костта на пръста, въпреки че е доброкачествен. Най-добре се лекува хирургично.

Меланоцитен невус

Меланоцитният невус е подутина, която изглежда като надлъжна лента. Може да се появи и под нокътя и в този случай изглежда като тъмно петно. Въпреки че по принцип е доброкачествен, важно е да го наблюдавате и да отбелязвате всички промени.

Туморите на ноктите – меланом

Меланомът е един от злокачествените тумори на ноктите. Изглежда като черно петно под нокътя и след това се разпространява в околната кожа.

Постепенно се сгъстява и обикновено в началото не проявява никакви симптоми. Много е агресивен и изисква операция. Понякога са необходими ампутация и химиотерапия.

Плоскоклетъчен карцином in situ

Заболяването е известно още като болест на Боуен и е рядко. Малко по -често се среща при мъже, които са в третото и четвъртото десетилетие от живота си.

Изглежда като брадавици под нокътя и понякога може да кърви. Това е един от злокачествените тумори на ноктите.

Тумори на ноктите се появяват и на краката. Това е област, която се проверява дори по-малко от ръцете, така че е важно да й обърнете внимание.

Как да проверите ноктите си за тумори на ноктите

Препоръчително е периодично да проверявате ръцете и краката си, за да откриете евентуални признаци на тумори на ноктите. Най-добре е да обърнете внимание на следните признаци:

 • Тъмни ивици. Те обикновено са кафяви или черни. Могат да се появят на всеки нокът, но най-често се срещат на палеца и големия пръст на крака.
 • Тъмна кожа в близост до нокътя.
 • Повдигнати нокти. Това изглежда сякаш нокътят започва да се отделя от кожата и може да е признак на тумор в областта.
 • Фрагментирани или счупени нокти. Обърнете внимание на всички нокти, които се разделят на две.
 • Бучки или петна под ноктите.
 • Промени в ръбовете на ноктите.
 • Деформация на нокътя.
 • Промени в цвета на ноктите.
 • Постоянна болка под или около нокътя.

Всеки от тези признаци трябва да се наблюдава внимателно. Най-добре е да ги обсъдите с вашия лекар, особено ако изглежда, че симптомите се развиват с течение на времето.

Проверете без аларма

Повечето тумори на ноктите са доброкачествени. Обикновено не е необходимо дори да се прилага лечение за тях, освен ако не причиняват дискомфорт.

Като се има предвид обаче, че туморите на ноктите могат да бъдат и злокачествени, най-добре е да не се самодиагностицирате, а да отидете на дерматолог. Специалистът ще оцени ситуацията и ще ви постави надеждна диагноза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Castillo Castillo, A., & Doncel Pérez, C. (2013). Granuloma Piógeno. Presentación de un caso. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(3), 322-328.
 • Rodríguez Castaño, M., Rayo Rosado, R., & Reina Bueno, M. (2015). Tumor de Köenen: Etiología, diagnóstico diferencial y tratamiento de elección.
 • Martin, B. (2013). Histopatología de la uña. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(7), 564-578.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.