Logo image

Рецепта за вкусен домашен чеснов сос

3 минути
Искате ли сами да си приготвите вкусен домашен чеснов сос. Прочетете следващите редове.
Рецепта за вкусен домашен чеснов сос
Написано от Francisco María García
Последна актуализация: 09 август, 2022

Домашният чеснов сос е много популярен продукт, подходящ за сервиране с много ястия. По-долу ще намерите лесна рецепта за приготвянето му и няколко допълнителни варианта.

Всички харесват чесновия сос. Това се дължи на силния му аромат, омекотен от емулгиращите съставки.

Въпреки че има много готови версии на този популярен сос, най-добре е сами да си го приготвите. По този начин ще можете да променяте пропорциите и да гарантирате качеството на продукта, използвайки свежи съставки.

Рецепта за домашен чеснов сос

Вкусен домашен чеснов сос

Това е класическа рецепта за майонеза с чесън. Тя е известна с пикантния си привкус. Не само, че се консумира като предястие, но е и вкусен сос за месо, риба и зеленчуци.

Веднъж приготвен и добре опакован, той може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни. Посочените пропорции са достатъчни за около 12 души.

Съставки 

  • 1 щипка сол
  • 1 яйце (25 г)
  • черен пипер (на вкус)
  • 6 скилидки чесън (100 г)
  • 1 чаша олио (150 мл)
  • ½ изцеден лимон (50 мл)
  • ¼ чаена лъжичка горчица (3 г)
  • ¼ чаена лъжичка смляно чили (3 г)

Начин на приготвяне

  1. Обелете и намачкайте чесъна.
  2. Добавете изцедения лимонов сок и разбъркайте с миксер.
  3. Докато бъркате, добавете яйцето и подправките (горчица, черен пипер и сол).
  4. Докато разбърквате, добавете олиото, за да получите текстура на майонеза.
  5. Изсипете в купа за сос и сервирайте с брускети, мек или препечен хляб, целина, моркови на пръчици и т.н.

Вижте също: Как да си направите мехлем с чесън и лимон против разширени вени

Три варианта за домашен чеснов сос

Чеснов сос с печен чесън

пригответе си чеснов сос, бързо и лесно

Това е друга рецепта за домашен чеснов сос. Печеният чесън придава още по-мек вкус и не се приготвя с яйца. Добре върви с печени картофи, а също и като сос към всякакъв вид протеини или зеленчуци.

Съставки за рецептата за чеснов сос с печен чесън

  • магданоз за декорация
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • 1 чаша заквасена сметана (200 мл)
  • 2 цели глави чесън (120 г)
  • ½ чаша зехтин (100 мл)

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на около 180 ° C.
  2. С нож изрежете долната част на скилидката, без да махате люспите.
  3. Добавете сол и олио към скилидките и ги увийте в алуминиево фолио всяка по отделно.
  4. Печете чесъна за около 20 до 25 минути или докато станат меки.
  5. Оставете ги да изстинат и отстранете обелките.
  6. Смесете всички съставки с изключение на магданоза докато получите кремообразна смес.
  7. Наежете на ситно магданоза и го добавете като декорация.
  8. Сложете соса в купа и сервирайте с брускети, мек или препечен хляб, целина, моркови на пръчици и т.н.

Прочетете още: Как са отслабнем с целина

Домашен чеснов сос с кисело мляко

Домашен сос с чесън

За много хора това е по-вкусният вариант заради киселия вкус, който придава киселото мляко. Освен това тази съставка е по-здравословна от традиционната майонеза.

Съставки 

  • 4 белени скилидки чесън (50 г)
  • натурално кисело мляко  (150 г)
  • сокът от 1 лимон (50 г)
  • магданоз (на вкус)

Начин на приготвяне

  1. Смелете чесъна с пасатора и добавете изцедения лимонов сок.
  2. Добавете киселото мляко и разбъркайте.
  3. Нарежете ситно магданоза и го поръсете отгоре.
  4. Изсипете в купа и сервирайте!

Чеснов сос бешамел

Бешамелът е основната част на този сос. Рецептата се състои от чесън, придаващ вид на кадифена смес с изненадващо по-силен вкус. Той е отличен избор, идеален за заливане върху картофи и топли ястия.

Съставки за чеснов сос бешамел

  • 6 скилидки чесън (100 г)
  • 1 яйчен жълтък (10 г)
  • сол и черен пипер (за аромат)
  • 1 чаша пълномаслено мляко (200 мл)
  • 2 супени лъжици масло (20 г)
  • 1 супена лъжица пшенично брашно (10 г)
  • 300 мл зехтин (една чаша и половина)

Начин на приготвяне 

  1. Нарежете чесъна колкото е възможно по-фино.
  2. Разтопете маслото в тиган на слаб огън.
  3. Добавете брашното и смесете с чесъна. Важно е брашното да се бърка добре, така че сосът да няма аромат и вкус на загоряло.
  4. Добавете млякото докато разбърквате, като внимавате да не се получат бучки.
  5. Изключете котлона и добавете жълтъка докато бъркате; за целта оставете соса да се сгъсти малко, иначе ще станат бучки.
  6. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.