Четири лесни начина за приготвяне на пълнени яйца
Всеки човек има яйца в хладилника си. Този продукт има прекрасен вкус и текстура, богат е на протеини и определено не е скъп. Яйцата са универсални, така че можете да направите пълнени яйца по много различни начини и то само с няколко съставки.
Пълнените яйца са страхотни като предястие, междинна закуска или апетитна вечеря. Можете да се научите как се приготвят вкусни пълнени яйца само с няколко компоненти, които може да сервирате топли или студени. Това е здравословна алтернатива, способна да удовлетвори диетичните нужди на различните гости.
Да разгледаме рецептите!
1. Пълнени яйца с домати и риба тон
Съставки
- 8 яйца
- 2 консерви риба тон в олио или в собствен сос
- 3 супени лъжици доматен сос (45 мл)
- 2 супени лъжици маслини без костилка (30 г)
- 3 супени лъжици печени чушки (45 г)
- Сол и пипер (на вкус)
За майонезата
- 1 яйчен белтък
- 2 супени лъжици лимонов сок (30 мл)
- 1 чаша слънчогледово олио (250 мл)
- Сол
- Накълцан чесън
Вижте още и: Намалете появата на паякообразните вени с домати
Инструкции
- Сварете за 10 минути яйцата в тенджера с вода. След това ги поставете в студена вода за още 10 минути, после ги обелете.
- Сложете белтъка за майонезата в блендер или пасатор. След това добавете половината от олиото, лимоновия сок и солта.
- Започнете да пасирате, като постепенно трябва да наливате останалото олио. Когато приключите с това, оставете майонезата в хладилника.
- Нарежете обелените яйца наполовина. Отделете жълтъците и ги оставете настрана.
- Сложете рибата тон, доматите, жълтъците и маслините в купа и ги разбъркайте добре. Целта е да получите еднородна смес за пълнежа, към която да добавите по желание щипка сол и пипер.
- Напълнете яйчените белтъци с тази смес.
- Покрийте ги с майонеза и ако искате, може да добавите малко накълцан чесън.
- Гарнирайте с нарязани на лентички печени чушки и със ситно нарязани маслини.
2. Пълнени яйца с шунка
Съставки
- 4 яйца
- Шунка (250 г)
- 1 супена лъжица горчица (15 мл)
- 1 супена лъжица майонеза (15 мл)
- Сирене моцарела (100 г)
- 1 чаша маслини без костилка (50 г)
- Оцет
- Сол
- Пипер
Начин на приготвяне
- Сварете яйцата в тенджера с вода, добавете и оцет към водата, за да може да улесните беленето. Варете яйцата в продължение на около 12 минути.
- За да приготвите пълнежа, смесете в купа яйчените жълтъци, майонезата, горчицата и нарязаната на тънки ивици шунка.
- Разбъркайте до получаване на крем, към който може да добавите щипка сол и смлян черен пипер.
- Напълнете яйцата със сместа и покрийте отгоре с настъргано сирене моцарела.
- Сложете във фурната за 10 минути на 180 градуса или докато се разтопи сиренето. Бъдете внимателни да не загори сиренето.
- Сервирайте пълнените яйца и гарнирайте с маслини.
3. Пълнени яйца със зеленчуци и сос бешамел
Съставки
- 8 яйца
- ½ глава лук
- 1 домат
- ½ патладжан
- ½ червена чушка
- 2 буркана сос бешамел (400 мл)
- ½ чаша настъргано сирене (около 50 г)
- 3 супени лъжици зехтин (45 мл)
- Сол
- Пипер
Начин на приготвяне
- Първо, загрейте фурната на 190 градуса.
- Нарежете лука, патладжана и червената чушка на малки парченца.
- Задушете в тиган лука и чушката на слаб огън за 10 минути. След това добавете патладжана и гответе още 5 минути.
- Добавете и домата, за предпочитане настърган. Сложете сол и пипер и гответе още 20 минути.
- Сварете яйцата за 10 минути. След това ги махнете от котлона, оставете ги да се охладят и ги обелете.
- Нарежете яйцата наполовина, отделете жълтъците и ги добавете към сотираните зеленчуци. След това напълнете белтъците със зеленчуковата смес.
- Поставете яйцата в тавичка, покрийте ги със сос бешамел и поръсете обилно със сирене.
- Печете във фурната в продължение на 10 минути.
- Сервирайте с препечен хляб.
4. Пълнени яйца с гуакамоле
Съставки
- 8 яйца
- 2 бр. узряло авокадо
- 2 изстискани лайма
- 2 зрели домата
- 2 малки глави лук
- 1 скилидка чесън (5 г)
- 1 супена лъжица кориандър (15 г)
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- Сварете яйцата в обилно количество вода за 10 минути.
- Разрежете на две авокадотата и отстранете костилките. Извадете сърцевината с помощта на лъжица и сложете в купа.
- Добавете сока от лайм, за да предотвратите потъмняване на авокадото.
- Добавете жълтъците, както и ситно нарязаните лук, чесън и домат.
- Разбъркайте добре съставките.
- Добавете солта и черния пипер.
- След това разрежете яйцата наполовина и напълнете белтъците с гуакамолето.
- Сервирайте с начос и сметана.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Olsson, V., Håkansson, A., Purhagen, J., & Wendin, K. (2018). The Effect of Emulsion Intensity on Selected Sensory and Instrumental Texture Properties of Full-Fat Mayonnaise. Foods. https://doi.org/10.3390/foods7010009