Четири лесни начина за приготвяне на пълнени яйца

Пълнените яйца са вкусно леко ястие, което се приготвя лесно и бързо. Освен това те могат да бъдат направени с всички видове здравословни и хранителни съставки.
Четири лесни начина за приготвяне на пълнени яйца

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Всеки човек има яйца в хладилника си. Този продукт има прекрасен вкус и текстура, богат е на протеини и определено не е скъп. Яйцата са универсални, така че можете да направите пълнени яйца по много различни начини и то само с няколко съставки.

Пълнените яйца са страхотни като предястие, междинна закуска или апетитна вечеря. Можете да се научите как се приготвят вкусни пълнени яйца само с няколко компоненти, които може да сервирате топли или студени. Това е здравословна алтернатива, способна да удовлетвори диетичните нужди на различните гости.

Да разгледаме рецептите!

1. Пълнени яйца с домати и риба тон

Пълнени яйца с риба тон

Съставки

  • 8 яйца
  • 2 консерви риба тон в олио или в собствен сос
  • 3 супени лъжици доматен сос (45 мл)
  • 2 супени лъжици маслини без костилка (30 г)
  • 3 супени лъжици печени чушки (45 г)
  • Сол и пипер (на вкус)

За майонезата

  • 1 яйчен белтък
  • 2 супени лъжици лимонов сок (30 мл)
  • 1 чаша слънчогледово олио (250 мл)
  • Сол
  • Накълцан чесън

Инструкции

  • Сварете за 10 минути яйцата в тенджера с вода. След това ги поставете в студена вода за още 10 минути, после ги обелете.
  • Сложете белтъка за майонезата в блендер или пасатор. След това добавете половината от олиото, лимоновия сок и солта.
  • Започнете да пасирате, като постепенно трябва да наливате останалото олио. Когато приключите с това, оставете майонезата в хладилника.
  • Нарежете обелените яйца наполовина. Отделете жълтъците и ги оставете настрана.
  • Сложете рибата тон, доматите, жълтъците и маслините в купа и ги разбъркайте добре. Целта е да получите еднородна смес за пълнежа, към която да добавите по желание щипка сол и пипер.
  • Напълнете яйчените белтъци с тази смес.
  • Покрийте ги с майонеза и ако искате, може да добавите малко накълцан чесън.
  • Гарнирайте с нарязани на лентички печени чушки и със ситно нарязани маслини.

2. Пълнени яйца с шунка

Пълнени яйца с шунка

Съставки

  • 4 яйца
  • Шунка (250 г)
  • 1 супена лъжица горчица (15 мл)
  • 1 супена лъжица майонеза (15 мл)
  • Сирене моцарела (100 г)
  • 1 чаша маслини без костилка (50 г)
  • Оцет
  • Сол
  • Пипер

Начин на приготвяне

  • Сварете яйцата в тенджера с вода, добавете и оцет към водата, за да може да улесните беленето. Варете яйцата в продължение на около 12 минути.
  • За да приготвите пълнежа, смесете в купа яйчените жълтъци, майонезата, горчицата и нарязаната на тънки ивици шунка.
  • Разбъркайте до получаване на крем, към който може да добавите щипка сол и смлян черен пипер.
  • Напълнете яйцата със сместа и покрийте отгоре с настъргано сирене моцарела.
  • Сложете във фурната за 10 минути на 180 градуса или докато се разтопи сиренето. Бъдете внимателни да не загори сиренето.
  • Сервирайте пълнените яйца и гарнирайте с маслини.

3. Пълнени яйца със зеленчуци и сос бешамел

Съставки

  • 8 яйца
  • ½ глава лук
  • 1 домат
  • ½ патладжан
  • ½ червена чушка
  • 2 буркана сос бешамел (400 мл)
  • ½ чаша настъргано сирене (около 50 г)
  • 3 супени лъжици зехтин (45 мл)
  • Сол
  • Пипер

Начин на приготвяне

  • Първо, загрейте фурната на 190 градуса.
  • Нарежете лука, патладжана и червената чушка на малки парченца.
  • Задушете в тиган лука и чушката на слаб огън за 10 минути. След това добавете патладжана и гответе още 5 минути.
  • Добавете и домата, за предпочитане настърган. Сложете сол и пипер и гответе още 20 минути.
  • Сварете яйцата за 10 минути. След това ги махнете от котлона, оставете ги да се охладят и ги обелете.
  • Нарежете яйцата наполовина, отделете жълтъците и ги добавете към сотираните зеленчуци. След това напълнете белтъците със зеленчуковата смес.
  • Поставете яйцата в тавичка, покрийте ги със сос бешамел и поръсете обилно със сирене.
  • Печете във фурната в продължение на 10 минути.
  • Сервирайте с препечен хляб.

4. Пълнени яйца с гуакамоле

Съставки

  • 8 яйца
  • 2 бр. узряло авокадо
  • 2 изстискани лайма
  • 2 зрели домата
  • 2 малки глави лук
  • 1 скилидка чесън (5 г)
  • 1 супена лъжица кориандър (15 г)
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне

  • Сварете яйцата в обилно количество вода за 10 минути.
  • Разрежете на две авокадотата и отстранете костилките. Извадете сърцевината с помощта на лъжица и сложете в купа.
  • Добавете сока от лайм, за да предотвратите потъмняване на авокадото.
  • Добавете жълтъците, както и ситно нарязаните лук, чесън и домат.
  • Разбъркайте добре съставките.
  • Добавете солта и черния пипер.
  • След това разрежете яйцата наполовина и напълнете белтъците с гуакамолето.
  • Сервирайте с начос и сметана.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Olsson, V., Håkansson, A., Purhagen, J., & Wendin, K. (2018). The Effect of Emulsion Intensity on Selected Sensory and Instrumental Texture Properties of Full-Fat Mayonnaise. Foods. https://doi.org/10.3390/foods7010009


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.