Вкусна домашна рецепта за сос от кисело мляко
Повечето сосове, които намирате в супермаркета, можете да приготвите у дома. И така, днес ще ви дадем рецептата за домашен сос от кисело мляко, който е толкова вкусен, колкото и лесен за приготвяне. Съчетава се добре с всякакъв вид ястия.
Предимствата на домашния сос
- Можете да го персонализирате с любимите си съставки
- Можете да използвате пресни съставки и да ги приготвите непосредствено преди да ги консумирате, за да запазите свойствата на киселото мляко
- Домашния сос е по-евтин, особено когато правите само необходимото количество
- Има по-малко остатъци, които могат да се развалят, особено ако използвате нетрайни съставки като кисело мляко
- Също така можете да го адаптирате към нуждите на хората, които ще ги ядат. Повечето истински кисели млека, с живи култури или пробиотици, вече са с ниско съдържание на лактоза, така че тези, които имат непоносимост към лактоза, не са застрашени. На пазара има и веган кисело мляко.
Домашни рецепти за сос от кисело мляко
Можете да направите толкова сосове от кисело мляко, колкото можете да си представите. Това е така, защото киселото мляко е много гъвкаво и се съчетава добре с други съставки като билки, подправки и дори мариновани стоки. По този начин можете да получите солен, пикантен, сладък и сладко-кисел сос. Всичко зависи от ястието, с което ще го ядете.
Прочетете повече: Лесно за приготвяне натурално домашно кисело мляко
За по-лек сос използвайте разредено натурално кисело мляко или просто добавете малко вода.
Ако обаче предпочитате по-плътен сос, тогава изберете високомаслено или заквасена сметана. Можете да добавите кисели краставички, маслини и дори аншоа. В крайна сметка ще получите по-полезен домашен сос от кисело мляко.
Използване на домашно приготвен сос от кисело мляко
Домашния сос от кисело мляко има много приложения в кухнята. Да видим кои са някои от тях.
Потoпете мезето
Това е нещо подобно на mojo (сос за топене) или много гъст сос. Съчетава се добре с хумус и гуакамоле за потапяне на зеленчукови пръчици, препечен хляб или пита хляб.
За да направите това потапяне, препоръчваме да използвате натурална заквасена сметана или високомаслено цедено мляко и подправки или пресни билки на вкус.
Сос за плънка
Харесвате ли кебап, бурито и зеленчукови закуски? Ако е така, тогава трябва да опитате гръцкия сос tzatziki, тъй като е доста подходящ за този тип храна. Всъщност това може да е просто един от най-известните сосове от кисело мляко. Неговият вкус ще освежи устата ви и ще добави кремообразност към вашите рецепти.
За подправка
Този сос е за подправка на зеленчуци, ориз, тестени изделия и салати. Страхотен е и като дресинг за зеленчуци на пара.
Открийте повече: Пет рецепти за нискокалоричен дресинг за салата
Опитайте да замените дресингите от магазина за салати с този домашен сос. Ще бъде по-кремообразно, по-леко, по-лесно смилаемо и с по-ниско съдържание на мазнини от другите сосове, приготвени със заквасена сметана или сирене.
Дресинг на салата
Сосовете от кисело мляко са подходящи както за месни, така и за рибни рецепти. Всъщност те вървят много добре с агнешки яхнии, а също и с прости ястия като пилешки гърди на скара.
Ако търсите сос за рибни ястия като филе от сьомга или мерлуза, просто смесете малко кисело мляко с копър, лук и къри или горчица.
Домашен сос от кисело мляко – основната рецепта
Както можете да видите, има много видове сосове от кисело мляко. Все пак има някои основни съставки, които автентичният сос от кисело мляко трябва да съдържа.
Съставки за 4 порции:
- 2 купички кисело мляко . За приготвянето на основния сос ще ви е необходимо натурално кисело мляко и преди всичко се уверете, че всъщност съдържа живи култури / пробиотици и няма захар. Не избирайте такива с 0% масленост или леки кисели млека, защото те обикновено имат добавени подсладители.
- 1 или 2 супени лъжици зехтин . (Можете да използвате по-меко растително масло, ако вкусът е твърде силен за вас, но винаги избирайте студено пресовано нерафинирано растително масло.)
- лимонов сок
- 1 ч. л. морска сол
- 1/2 ч. л. смлян черен пипер
Изсипете всички съставки в купа – започвайки с киселото мляко – и след това добавете олиото и лимоновия сок. След това го подправете на вкус и го разбъркайте добре с лъжица до гладка консистенция. Съхранявайте го в хладилника, ако няма да го изядете точно на момента. Ще се запази за максимум 24 часа.
Опитайте за вкус и добавете всяка друга съставка, която може да ви хареса. Със сигурност ще се получи наистина добре!
Може да ви заинтересува ...