Донепезил хидрохлорид: показания и предупреждения

Донепезил хидрохлорид е лекарство използвано за лечението на болестта на Алцхаймер. Медикаментът се понася сравнително добре. Но както и при повечето лекарствени средства нерядко се наблюдават и умерени или по-тежки странични ефекти.
Донепезил хидрохлорид: показания и предупреждения

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Донепезил хидрохлорид  е второто най-известно, одобрено от FDA, лекарство за лечение на леки до умерени форми на Алцхаймер. Все още няма доказателства, че продължителният му прием може да подобри поведението, функционалността или качеството на живот на лекуваните пациенти. Нито пък че забавя развитието на болестта.

Трябва да споменем, че медикаментът има редица предимства в сравнение с други лекарства. Донепезил хидрохлорид се дозира лесно и е с много по-добър профил на безопасност. Няма данни за вредно влияние на лекарството върху черния дроб при лекуваните с него  пациенти.

Все още има нужда от провеждането на клинични проучвания с по-голяма продължителност за оценка на ползите за здравето. Както и дали тези ползи са дълготрайни.

Алцхаймер или деменция?

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната причина за деменция. Обикновено заболяването засяга по-възрастната част от населението. Деменцията не е заболяване, а по-скоро  част от група от симптоми, засягащи паметта, способността за мислене и качествата за общуване като цяло. Деменцията значително влошава качеството на живот на болните.

Въпреки че Алцхаймер е най-честата причина за деменцията, не е ясно какво причинява болестта. Но дори и без да знаят отключващите фактори за заболяването, учените са открили наличието на амилоидни плаки и неврофибриларни възли в мозъка на хората засегнати от болестта:

 • Амилоидните плаки представляват натрупване на протеини познат като“бета-амилоид.”
 • Неврофибриларните възли са образования от специален протеин наречен “тау.”

Някои хора са генетично предразположени към това заболяване. Но влияние оказват и други фактори като възраст, синдром на Даун и тежки мозъчни увреждания.

Симптоми на Алцхаймер

По отношение на симптомите, сред най-често срещаните са:

 • Загуба на памет
 • Затруднено общуване, разсъждаване, планиране и координиране
 • Объркване и дезориентация
 • Депресия
 • Тревожност
 • Параноя

Ефектът на донепезил хидрохлорид върху тялото

Деменцията е свързана със загубата на определени видове неврони.

Някои лекарства, включително и донепезил, познати като инхибитори на ацетилхолинестеразата, могат да забавят разграждането на химическото вещество ацетилхолин. Това вещество се освобождава в  синаптичното пространство между два неврона и така се осъществява невротрансмисията.

Ако в мозъка няма достатъчно ацетилхолин, той няма да функционира правилно. Засегнатият човек ще усети появата на симптомите свързани с това заболяване. По този начин донепезил забавя разграждането на това вещество като временно увеличава нивата му.

Все още няма лечение за деменцията. Единственото нещо, което учените знаят е как да забавят мозъчното увреждане. Все още всички се надяваме, че ще бъде открито лечение за сенилната деменция и болестта на Алцхаймер.

Прочетете и: Атаката на Алцхаймер – може ли да бъде спряна?

Донепезил хидрохлорид  – странични реакции

Като цяло лекарството е с добра поносимост. Повечето от евентуалните му странични ефекти са временни. Понякога могат да се наблюдават други умерени или тежки реакции.

Страничните реакции свързани с холинергичното действие на лекарството се наблюдават най-вече при спиране на лечението през първите 12 седмици. Ето и най-често срещаните сред тях:

 • Гадене и повръщане
 • Диария
 • Главоболие
 • Безсъние и парасомния

Предупреждения и предпазни мерки

Някои хора трябва да бъдат особено внимателни при приема на това лекарство. Причината за това е хиперчувствителността към производните на пиперидина или към помощните вещества във формулата. Лекарството не се препоръчва при бременни или кърмещи жени. Причината за това е, че все още няма проведени достатъчно проучвания по отношение на страничните ефекти на медикамента.

По същата причина хората със следните проблеми трябва да избягват приема на лекарството:

 • Мускулна релаксация от сукцинилхолин
 • Нарушен сърдечен ритъм
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт
 • Нарушено уриниране и обструкция на пикочните пътища
 • Глаукома със затворен ъгъл
 • Астма или ХОББ

Заключение

Денепезил е невероятен прогрес в областта на неврологията. Лекарството доведе до значителен напредък и подобряване в лечението на деменцията свързана с болестта на Алцхаймер. Но на учените им предстои провеждането на още изследвания, с които да се продължи до откриването на средство за пълно лечение на болестта.

Хората подложени на това лечение трябва да имат до себе си човек, на който да могат да разчитат и който да им приготвя назначените дози и да спазва лекарските препоръки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Villar Fernández, I. (2007). Utilización de fármacos específicos para la enfermedad de Alzheimer. Neurología: Publicación Oficial de La Sociedad Española de Neurología.
 • Custodio, N., Montesinos, R., Bendezú, L., Cortijo, P., Torres, H., & Escobar, J. (2017). Efectos de inhibidores de colinesterasa en pacientes con enfermedad asociada a cuerpos de Lewy. Anales de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15381/anales.v69i3.1133
 • Azanza, J. R., S�daba, B., Quetglas, E. G., & Escolar, M. (1998). Donepezilo: una nueva opci�n en el tratamiento de la enfermedad de Alzheimer. Revista de Medicina de La Universidad de Navarra.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.