Три зеленчукови крем супи за укрепване на силите

Една зеленчукова крем супа е здравословно ястие за всякакъв вид диета. Освен това ви позволява да се насладите на предимствата от витамините и минералите в зеленчуците. Опитайте тези три кремни зеленчукови супи!
Три зеленчукови крем супи за укрепване на силите
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Искате ли да научите за три вкусни зеленчукови крем супи за укрепване на вашите сили?

Когато става въпрос за здравословна диета, консумирането на плодове и зеленчуци е ключово. Яденето на много различни видове зеленчуци помага да се уверите, че получавате подобаващата стойност различни витамини и минерали. Освен укрепването на вашата имунна система е важно също да изберете зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти.

За щастие тези рецепти включват разнообразие от зеленчуци и зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти. Опитайте ги!

Три зеленчукови крем супи

1. Зеленчукови крем супи: рецепта със спанак

Имайки предвид данните, публикувани във Food & Function, има достатъчно доказателства, които твърдят, че спанакът е здравословна и питателна храна. Като цяло спаначения крем дава важни хранителни вещества като желязо и фолати. Освен това дава витамини B и антиоксиданти.

Как да приготвите супата:

  • Вземете пакет с 500 г замразен спанак, 1 лук, 1 скилидка чесън, 100 г кондензирано мляко, капка зехтин, както и сол и пипер за вкус.
  • След това попарете лука и чесъна с олиото, добавете спанак и сол, а после покрийте с вода.
  • След 5 или 7 минути разбийте сместта.
Зеленчукови крем супи: крем супа в купа

Крем супата със спанак е здравословен и вкусен начин за консумация на този зеленчук. Проучванията показват, че това е съществен източник на витамини, минерали и антиоксиданти.

2. Зеленчукови крем супи: рецепта с броколи

Броколи е една от най-функционалните храни, която си е намерила специално място във всяка здравословна диета. Както твърди публикацията в Mini -Reviews по медицинска химия, броколи е източник на антиоксиданти и хранителни вещества като витамини E , C , и K , и минерали като желязо, цинк и селен.

За да се възползвате напълно от този зеленчук, опитайте се да приготвите крем супата по следната рецепта:

Как да приготвите:

  • За тази здравословна рецепта основните съставки са броколи и картофи. Също така ще ви трябва голям бял лук и 1/2 чаша изпарено мляко.
  • Също така четири чаши пилешки или зеленчуков бульон ще придадат на вашето ястие прекрасен вкус, който можете да добавите с малко сол и пипер.

Процедурата е подобна на тази от предишната рецепта:

  1. Първо обелете лука, след това добавете бульона заедно с картофа.
  2. Пет минути по-късно добавете броколито.
  3. След това, след 5 минути, разбийте всичко добре.
  4. Накрая е готово за хапване!

3. Зеленчукови крем супи: рецепта с домати

Крем супата дава съществено количество витамин C от доматите. Освен че дава много антиоксиданти, този зеленчук е богат на витамин A, K, желязо и калий. Следователно, както се твърди от проучване, публикувано в Molecular Nutrition & Food Research, е добър вариант ако искате да укрепите вашата имунна система и да намалите опасността от заболявания.

Как да приготвите:

  • За разлика от гаспачото, което се сервира студено, можете да приготвите топла версия на доматена крем супа. За тази рецепта ще ви трябват 500 г узрели домати, 1 лук, 1 скилидка чесън, половин стрък чушки, сол, пипер и зехтиново масло.
  • След варене на доматите за около една минута, поставете ги в студена вода за да премахнете кожата. След това ги нарежете и ги добавете към предишната пържена порция лук, чушка и чесън.
  • Накрая добавете сол, пипер и две чаши вода или зеленчуков бульон. След 30 минути, разбийте смесицата и ще бъде готово за сервиране.
Доматена супа в купа

Доматите съдържат витамин A, желязо и калий. Следователно е един от най-добрите варианти за укрепване на вашите защитни сили.

Лесни за приготвяне крем супи

Яденето на зеленчукови крем супи е много лесен и вкусен начин за консумация на зеленчуци. За голяма част от хората това може би ще е единствения начин за ядене на зеленчуци. Следователно, тези зеленчукови крем супи имат невероятно предимство над другите ястия: те могат да бъдат замразени. Това ви позволява да ядете голяма порция за едно хапване и да го държите в хладилника или фризера докато не пожелаете да го ядете.

С добро планиране е възможно да консумирате зеленчукова крем супа като първо ястие за голяма част от седмицата. Това осигурява правилен прием на витамини и антиоксиданти от зеленчуците.

Обаче трябва да сте внимателни когато става въпрос за калориите в това ястие. Да, вярно е, че когато основните съставки са зеленчуци и вода, калориите в това ястия са практически пренебрежими. Така казано много рецепти включват мляко, масло или крем. Добавянето на мляко и мазнини може да подобри вкуса, но също така може да увеличи общите калории в ястието.

Заключение

Като цяло е добра идея да се научите да готвите различни репецти за зеленчукова крем супа в големи количества през уикенда. След това ги складирайте в хладилника или фризера и ги консумирайте като основно ястие за обяд или вечеря.

От друга страна, ако възнамерявате да поддържате или свалите килограми, не добавяйте мляко, масло или крем в тези рецепти. Освен това, имайте предвид, че колкото е по-голямо разнообразието на плодовете, които използвате, толкова повече витамини, минерали и антиоксиданти ще включите във вашата диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
  • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
  • Frusciante, L., Carli, P., Ercolano, M. R., Pernice, R., Di Matteo, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2007). Antioxidant nutritional quality of tomato. Molecular Nutrition and Food Research51(5), 609–617. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600158
  • van Buren L, Grün CH, Basendowski S, Spraul M, Newson R, Eilander A. Nutritional Quality of Dry Vegetable Soups. Nutrients. 2019;11(6):1270. Published 2019 Jun 4. doi:10.3390/nu11061270

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.