Вкусна домашна рецепта за сос от кисело мляко
Повечето сосове, които намирате в супермаркета, можете да приготвите у дома. И така, днес ще ви дадем рецептата за домашен сос от кисело мляко, който е толкова вкусен, колкото и лесен за приготвяне. Съчетава се добре с всякакъв вид ястия.
Предимствата на домашния сос
- Можете да го персонализирате с любимите си съставки
- Можете да използвате пресни съставки и да ги приготвите непосредствено преди да ги консумирате, за да запазите свойствата на киселото мляко
- Домашния сос е по-евтин, особено когато правите само необходимото количество
- Има по-малко остатъци, които могат да се развалят, особено ако използвате нетрайни съставки като кисело мляко
- Също така можете да го адаптирате към нуждите на хората, които ще ги ядат. Повечето истински кисели млека, с живи култури или пробиотици, вече са с ниско съдържание на лактоза, така че тези, които имат непоносимост към лактоза, не са застрашени. На пазара има и веган кисело мляко.
Домашни рецепти за сос от кисело мляко
Можете да направите толкова сосове от кисело мляко, колкото можете да си представите. Това е така, защото киселото мляко е много гъвкаво и се съчетава добре с други съставки като билки, подправки и дори мариновани стоки. По този начин можете да получите солен, пикантен, сладък и сладко-кисел сос. Всичко зависи от ястието, с което ще го ядете.
Прочетете повече: Лесно за приготвяне натурално домашно кисело мляко
За по-лек сос използвайте разредено натурално кисело мляко или просто добавете малко вода.
Ако обаче предпочитате по-плътен сос, тогава изберете високомаслено или заквасена сметана. Можете да добавите кисели краставички, маслини и дори аншоа. В крайна сметка ще получите по-полезен домашен сос от кисело мляко.
Използване на домашно приготвен сос от кисело мляко
Домашния сос от кисело мляко има много приложения в кухнята. Да видим кои са някои от тях.
Потoпете мезето
Това е нещо подобно на mojo (сос за топене) или много гъст сос. Съчетава се добре с хумус и гуакамоле за потапяне на зеленчукови пръчици, препечен хляб или пита хляб.
За да направите това потапяне, препоръчваме да използвате натурална заквасена сметана или високомаслено цедено мляко и подправки или пресни билки на вкус.
Сос за плънка
Харесвате ли кебап, бурито и зеленчукови закуски? Ако е така, тогава трябва да опитате гръцкия сос tzatziki, тъй като е доста подходящ за този тип храна. Всъщност това може да е просто един от най-известните сосове от кисело мляко. Неговият вкус ще освежи устата ви и ще добави кремообразност към вашите рецепти.
За подправка
Този сос е за подправка на зеленчуци, ориз, тестени изделия и салати. Страхотен е и като дресинг за зеленчуци на пара.
Открийте повече: Пет рецепти за нискокалоричен дресинг за салата
Опитайте да замените дресингите от магазина за салати с този домашен сос. Ще бъде по-кремообразно, по-леко, по-лесно смилаемо и с по-ниско съдържание на мазнини от другите сосове, приготвени със заквасена сметана или сирене.
Дресинг на салата
Сосовете от кисело мляко са подходящи както за месни, така и за рибни рецепти. Всъщност те вървят много добре с агнешки яхнии, а също и с прости ястия като пилешки гърди на скара.
Ако търсите сос за рибни ястия като филе от сьомга или мерлуза, просто смесете малко кисело мляко с копър, лук и къри или горчица.
Домашен сос от кисело мляко – основната рецепта
Както можете да видите, има много видове сосове от кисело мляко. Все пак има някои основни съставки, които автентичният сос от кисело мляко трябва да съдържа.
Съставки за 4 порции:
- 2 купички кисело мляко . За приготвянето на основния сос ще ви е необходимо натурално кисело мляко и преди всичко се уверете, че всъщност съдържа живи култури / пробиотици и няма захар. Не избирайте такива с 0% масленост или леки кисели млека, защото те обикновено имат добавени подсладители.
- 1 или 2 супени лъжици зехтин . (Можете да използвате по-меко растително масло, ако вкусът е твърде силен за вас, но винаги избирайте студено пресовано нерафинирано растително масло.)
- лимонов сок
- 1 ч. л. морска сол
- 1/2 ч. л. смлян черен пипер
Изсипете всички съставки в купа – започвайки с киселото мляко – и след това добавете олиото и лимоновия сок. След това го подправете на вкус и го разбъркайте добре с лъжица до гладка консистенция. Съхранявайте го в хладилника, ако няма да го изядете точно на момента. Ще се запази за максимум 24 часа.
Опитайте за вкус и добавете всяка друга съставка, която може да ви хареса. Със сигурност ще се получи наистина добре!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
- Tomdio A., Ritchie M., Miller AC., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease prevention. Am Fam Physician, 2019. 100 (4): 209-210.