Вкусен френски омлет с шунка и сирене

Този френски омлет с шунка и сирене е полезно и питателно ястие, което може да използвате за кое да е основно хранене от деня.
Вкусен френски омлет с шунка и сирене
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всички обичаме креативни рецепти, които ни позволяват да импровизираме и да развихрим въображението си. Съчетаването на определени съставки може да направи ястията ви по-апетитни. Такъв е случаят с тази изключителна рецепта за френски омлет с шунка и сирене.

Смята се, че френският омлет води началото си от Испания през 1810 година. Това име е било дадено поради недостига на картофи (в резултат на войната с французите). Картофите се използвали обикновено за приготвяне на испанска тортиля.  

Това ястие се прави главно с бити яйца и се приготвя в тиган с малко олио или масло. Най-хубавото нещо в тази рецепта е възможностите за различни вариации, тъй като може да добавите в нея всевъзможни съставки.

Днес ще ви покажем как да приготвите напълно различна версия на тази рецепта. Шунката и сиренето са продукти, които може да включите в състава на много ястия, така че защо да не ги инкорпорирате в рецептата за вкусния френски омлет?

Опитайте този вкусен френски омлет с шунка и сирене

Омлет с шунка и сирене

Тази рецепта е лесна и икономична за приготвяне. Най-хубавото е, че са ви необходими съставки, които вероятно вече имате в дома си. Следвайте инструкциите стъпка по стъпка, за да сте сигурни, че ястието ще стане идеално, за да може да изненадате цялото си семейство с тази нова рецепта.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да разбиете яйцата в голяма купа и да добавите всички съставки, с изключение на шунката и сиренето.
 • След това изсипете зехтина в тиган и оставете да загрее на котлона.
 • После изсипете сместа с яйцата и изчакайте да се появят мехури, след което добавете шунката и сиренето.
 • Съветваме ви да ги нарежете на парчета, за да може да обърнете омлета по-лесно.
 • Накрая, извадете френския омлет от тигана, оставете да се охлади и сервирайте.
 • Може да го гарнирате с нарязани на филийки домати, тъй като си подхожда идеално с тях.

Френски омлет с шунка, сирене и броколи

Френски омлет с шунка, сирене и броколи

Не забравяйте, че яйцата са една от най-питателните храни. Те са богати на протеини, витамин B и на основни минерали като калций, магнезий и цинк. Освен това те съдържат много рибофлавин и фолиева киселина.

От друга страна, броколите са зеленчуци, които могат да се консумират сурови или сготвени. Те са пълни с фосфор, желязо, калий, витамин C, протеини и диетични фибри.

Когато ги комбинирате в една рецепта, може да извлечете всичките им ползи наведнъж.

Съставки

Начин на приготвяне

 • За начало загрейте тенджера с вода и сварете броколите, докато омекнат. Прецедете и оставете да се охладят.
 • След като изстинат, нарежете броколите, за да може да ги добавите към яйчената смес. След това ги оставете настрана.
 • Разбийте яйцата в голяма купа заедно със солта и пипера.
 • След това нарежете шунката и сиренето на парчета и ги добавете към сместа с яйцата.
 • Загрейте голям тиган и сложете в него зехтина, магданоза и сол (по желание), след което сотирайте.
 • Преди да приготвите френския си омлет, сложете броколите и ги сотирайте. След това изсипете сместа с яйцата в тигана и изчакайте докато се появят мехури, след което обърнете омлета.
 • И накрая, оставете да покафенее и от двете страни, отстранете от огъня, оставете да се охлади за малко и сервирайте.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.