Вкусен френски омлет с шунка и сирене
Всички обичаме креативни рецепти, които ни позволяват да импровизираме и да развихрим въображението си. Съчетаването на определени съставки може да направи ястията ви по-апетитни. Такъв е случаят с тази изключителна рецепта за френски омлет с шунка и сирене.
Смята се, че френският омлет води началото си от Испания през 1810 година. Това име е било дадено поради недостига на картофи (в резултат на войната с французите). Картофите се използвали обикновено за приготвяне на испанска тортиля.
Това ястие се прави главно с бити яйца и се приготвя в тиган с малко олио или масло. Най-хубавото нещо в тази рецепта е възможностите за различни вариации, тъй като може да добавите в нея всевъзможни съставки.
Днес ще ви покажем как да приготвите напълно различна версия на тази рецепта. Шунката и сиренето са продукти, които може да включите в състава на много ястия, така че защо да не ги инкорпорирате в рецептата за вкусния френски омлет?
Опитайте този вкусен френски омлет с шунка и сирене
Тази рецепта е лесна и икономична за приготвяне. Най-хубавото е, че са ви необходими съставки, които вероятно вече имате в дома си. Следвайте инструкциите стъпка по стъпка, за да сте сигурни, че ястието ще стане идеално, за да може да изненадате цялото си семейство с тази нова рецепта.
Съставки
- 5 яйца
- 3 супени лъжици зехтин (45 мл)
- 2 резена шунка
- 2 резена сирене моцарела (120 г)
- ½ чаша мляко (125 мл)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- ½ супена лъжица риган (8 г)
- ½ супена лъжица пипер (8 г)
Начин на приготвяне
- Първото нещо, което трябва да направите, е да разбиете яйцата в голяма купа и да добавите всички съставки, с изключение на шунката и сиренето.
- След това изсипете зехтина в тиган и оставете да загрее на котлона.
- После изсипете сместа с яйцата и изчакайте да се появят мехури, след което добавете шунката и сиренето.
- Съветваме ви да ги нарежете на парчета, за да може да обърнете омлета по-лесно.
- Накрая, извадете френския омлет от тигана, оставете да се охлади и сервирайте.
- Може да го гарнирате с нарязани на филийки домати, тъй като си подхожда идеално с тях.
Френски омлет с шунка, сирене и броколи
Не забравяйте, че яйцата са една от най-питателните храни. Те са богати на протеини, витамин B и на основни минерали като калций, магнезий и цинк. Освен това те съдържат много рибофлавин и фолиева киселина.
От друга страна, броколите са зеленчуци, които могат да се консумират сурови или сготвени. Те са пълни с фосфор, желязо, калий, витамин C, протеини и диетични фибри.
Когато ги комбинирате в една рецепта, може да извлечете всичките им ползи наведнъж.
Вижте още: Как да разберете дали яйцата са развалени
Съставки
- 4 яйца
- ½ купа броколи (60 г)
- 3 супени лъжици зехтин (45 мл)
- ½ зелена чушка
- 2 резена шунка
- 2 резена сирене
- 1 супена лъжица накълцан магданоз (15 г)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- ½ чаена лъжица пипер (8 г)
Начин на приготвяне
- За начало загрейте тенджера с вода и сварете броколите, докато омекнат. Прецедете и оставете да се охладят.
- След като изстинат, нарежете броколите, за да може да ги добавите към яйчената смес. След това ги оставете настрана.
- Разбийте яйцата в голяма купа заедно със солта и пипера.
- След това нарежете шунката и сиренето на парчета и ги добавете към сместа с яйцата.
- Загрейте голям тиган и сложете в него зехтина, магданоза и сол (по желание), след което сотирайте.
- Преди да приготвите френския си омлет, сложете броколите и ги сотирайте. След това изсипете сместа с яйцата в тигана и изчакайте докато се появят мехури, след което обърнете омлета.
- И накрая, оставете да покафенее и от двете страни, отстранете от огъня, оставете да се охлади за малко и сервирайте.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Tortilla francesa. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 1 de octubre de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Tortilla_francesa
- Huevo. (s.f.). Fundación Española del Corazón. Recuperado el 1 de octubre de 2018 de https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/alimentos/797-huevos-proteinas-grasa-colesterol.html
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685