Пълноценен сексуален живот - нашите 5 съвета и препоръки

Пълноценен сексуален живот? Тук са нашите съвети и препоръки как да го направите такъв.
Пълноценен сексуален живот - нашите 5 съвета и препоръки

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Пълноценен сексуален живот. Изключително чувствителна тема, за която трудно говорим. Тя е повече забулена в митове, отколкото обсъждана в реалността. Неловките ни опити да разсъждаваме по този въпрос, винаги са съпътствани от чувство за стеснение или откровен срам.

Смятаме, че онова, което се случва в спалнята ни трябва да си остане там, не го обсъждаме извън това място. Всъщност, наслаждението и положителните емоции от един пълноценен сексуален живот не зависят  толкова от предубедената дискретност, колкото от степента на взаимна близост и споделяне на емоциите от преживяното удоволствие, които си създават партньорите.

Тук ще ви дадем няколко съвета за пълноценен сексуален живот и ще ви разкажем как бихте могли да направите тези приятни моменти още по-вълнуващи.

1. Възползвайте се от незаменимата силата на храната

Вашият хранителен режим играе решаваща роля за един по-динамичен и пълноценен сексуален живот. Някои храни правят чудеса!

Шоколадът поставяме на първо място. Може би ще се запитате, защо точно него? Ето и отговорът – какаото, което се съдържа в него подобрява вашето настроение, а главна причина за това е “молекулата на щастието” ендорфин, това вещество бързо се разпространява в кръвта след консумацията. Да не забравяме също, че един шоколад, под формата на непринуден подарък е деликатен, но недвусмислен намек, отправен към най-специалният за вас човек, а след този жест той/тя няма да има сили да ви откаже.

Чесънът е друг хранителен продукт, притежаващ незменими за целта качества. Ето един много важен съвет: след консумацията му, никога не забравяйте да почистите зъбите си и да освежите устната кухина. Счита се, че чесъна зарежда тялото с допълнителна енергия и издръжливост. Това негово качество е гарантирано, поради високите нива на витамините В и С, съдържащи се в завидни количества в него. Ето защо е добре да консумирате чесън ежедневно, но в малки дози.

Стридите са натурален афродизиак. Когато става въпрос за сексуална активност и морски дарове, няма как да не споменем стридите. В това отношение те се ползват с изключителна известност. Цинкът който те съдържат подобрява производството на тестостерон.

⦁ Може би краставиците не са любимата ви храна или просто ги подценявате, но няма как да не споделим колко много от своите полезни качества могат да ви предложат те. Краставиците увеличават притока на кръв към гениталиите, важен фактор, разбира се.

Ако имате нужда от допълнителна енергия, яжте авокадо. То ще ви осигури ценните витамини D и E, които гарантират сила и издръжливост на всеки, който харесва този плод.

2. Ухажвайте партньора! Романтиката ще свърши останалото

за да имате пълноценен сексуален живот, ухажвайте партньра си романтиката ще свърши останалото

Когато не е само за една нощ, сексът в една продължителна връзка може да се превърне в рутина и дори да стане леко скучноват. Ако усетите подобни признаци и не желаете да попаднете в капанът на навиците и еднообразието, опитайте да разнообразите и  удължите любовната игра, преди да пристъпите към “съществената част”.

Не винаги романтиката и сексът вървят ръка за ръка.

Съветът ни е да се опитате да разберете, какво най-много харесва половинката ви и какво може да повиши удоволствието. Когато научите нейните/неговите предпочитанията, приложете ги в действие. Така ще стимулирате значително сексуалната активност на партньора. Връзката ви ще стане още по-близка, ако познавате по-добре желанията на човекът до вас.

3. Наслаждавайте се на удоволствието и не щадете времето си

Едно от основните разочарования в този тип взаимоотношения е свързано с продължителността на фактическото действие. Няма никаква причина да се притеснявате, доказано е, че относно времетраенето, съществуват само недоказани теории. Медицинският ежедневник “Medical Daily”,  публикува на електронната си страница проучване, в което се казва, че въпросът за това каква трябва да е продължителността на акта е много спорен и всичко около тази тема е доста относително.

В проучването се казва също, че реалната, средна продължителност на акта е малко под шест минути. В допълнение ще ви разкажем за още едно проучване по същата тема, направено от “Penn State University Erie”. Според тях, 6 минутна продължителност на акта е напълно в реда на нещата, още повече спокойно може да бъде считана за отлична.

4. За да имате пълноценен сексуален живот, измисляйте изненади и създавайте предизвикателства

 за да имате пълноценен сексуален живот, измисляйте изненади и създавайте предизвикателства

Отклоняването от сценария, излизането извън рамките, не винаги е нещо нередно. Понякога е много по-приятно, ако леко импровизирате. Ролевите игри, обличането на специални костюми и други подобни предизвикателства, използвани в интимните моменти, могат да подсилят удоволствието.

Експериментирайте на принципа “проба-грешка”, докато с времето не постигнете желания ефект. Впоследствие можете да добавите и още изненади, които до тогава не са били част от стандартите ви за пълноценен сексуален живот. Новите предизвикателства ще добавят и нови възможности, а и повече шансове за успех в сексуалните отношения помежду ви.

Отворете съзнанието си за нови интимни ситуации, които могат да създадат повече взаимно удоволствие. Използвайте въображението си! Поканете половинката си да правите секс не само в спалнята, но и на други места, дори с риск да преминете границите за благоприличие.

5. Не забравяйте и малките жестове след края

Има някои определени норми, задължителни след края на сексуалния контакт.

Трябва да бъдем много внимателни и да не допускаме някои фатални грешки. Например, никога не трябва да казваме, “Благодаря ти!” след оргазъм. В края на краищата сексът е взаимен акт, а не взаимно предоставяне на услуги, за които следва да си благодарим.

Другото задължително “не” е това да коментирате бившите си сексуални партньори пред настоящият. Това е неприемливо! Най-добре е да запазите впечатленията от бившите само за себе си, в противен случай рискувате да навредите на вашия пълноценен сексуален живот.

Не обръщайте гръб в леглото и не пренебрегвайте половинката си!

6. Упражнения

за пълноценен сексуален живот е добре да се поддържате в добра форма

 

Според най-популярните проучвания, правейки секс изгаряме около 80 калории за половин час.

В друга статия, публикувана в английското списание за медицина “New England Journal of Medicine” се цитират резултати от проучване, в което се твърди, че  краят на това популярното схващане е настъпил, а калориите, които изгаряме са 300. Не че 80 калории звучи по-малко окуражаващо, но го споменаваме от коректност и в интерес на истината.

Все пак, не преставайте да тренирате и да посещавате фитнес салоните! Сексът не може да замени спорта. Той не може да ви направи фитнес модел, но със сигурност ще ви помогне да се отървете от още няколко допълнителни калории!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casazza, K., Fontaine, K. R., Astrup, A., Birch, L. L., Brown, A. W., Bohan Brown, M. M., … & McIver, K. (2013). Myths, presumptions, and facts about obesity. New England Journal of Medicine368(5), 446-454.
  • Afoakwa, E. O. (2008). Cocoa and chocolate consumption–Are there aphrodisiac and other benefits for human health?.
  • Guohua, H., Yanhua, L., Rengang, M., Dongzhi, W., Zhengzhi, M., & Hua, Z. (2009). Aphrodisiac properties of Allium tuberosum seeds extract. Journal of ethnopharmacology, 122(3), 579-582.
  • Ridzwan, B. H., Hanani, M., Norshuhadaa, M. S., Hanis, Z. F., & Aileen, T. S. H. (2013). Screening for aphrodisiac property in local oyster of Crassostrea iredalei. World Applied Sciences Journal, 26(12), 1546-1551.
  • How Long Should Sex Last, Really?. (2016). Retrieved 3 March 2020, from https://www.medicaldaily.com/how-long-does-sex-last-average-time-penis-shape-381025
  • Frappier, J., Toupin, I., Levy, J. J., Aubertin-Leheudre, M., & Karelis, A. D. (2013). Energy expenditure during sexual activity in young healthy couples. PLoS one, 8(10), e79342-e79342.
  • Casazza, K., Fontaine, K. R., Astrup, A., Birch, L. L., Brown, A. W., Bohan Brown, M. M., … & McIver, K. (2013). Myths, presumptions, and facts about obesity. New England Journal of Medicine, 368(5), 446-454.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.