8 признака на деменцията, които всеки трябва да познава

Въпреки че в много случаи деменцията не може да бъде избегната или спряна е важно да познаваме признаците й и да открием лечение, което ще ни помогне да се справим с нея. Колкото по-бързо откриете проблемите с мозъка си, толкова по-големи са шансовете да запазите качеството си на живот.
8 признака на деменцията, които всеки трябва да познава
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Деменцията е синдром, който се развива прогресивно по естествен начин. Тя се характеризира с увреждане функционирането на мозъка.

Функционирането на мозъка ви дава възможност да запомняте, да развивате интелекта си и да се справяте с ежедневните си дейности.

Деменцията е нещо повече от обичайните последици от остаряването и най-често е отговор на други първични или вторични заболявания, засягащи мозъка. Повече за това заболяване можете да научите от сайта Angelini.bg.

Според данни на Световната здравна организация по света живеят над 47.5 милиона души с деменция. Всяка година лекарите поставят тази диагноза на още 7.7 милиона. Днес тя причинява безброй проблеми и ограничава живота на възрастните хора.

Много терапии спомагат справянето с деменцията. Въпреки това тя продължава да затруднява живота на болните, семействата им и хората, които се грижат за тях.

Най-тревожният факт е, че много хора не обръщат нужното внимание на тази болест. Въпреки че е сравнително позната, те не знаят как се развива.

Тъй като е много важно да знаете как да разпознаете симптомите й, за да вземете навременни мерки, искаме да споделим с вас осемте основни признака на деменцията.

Вижте кои са те!

1.Трудно намиране на подходящите думи.

трудното намиране на подходящите думи - един от признаците на деменцията
Един от най-ранните признаци на деменцията е трудното откриване на подходящите думи за изразяване на мислите ви.

Хората, при които започва да се появява деменция, прекарват по няколко минути в опити да си спомнят определена дума. Това може да е дума, която използват постоянно, просто те не могат да си я спомнят в момента.

2.Проблеми при ориентирането във времето

Хората с висок риск от развитие на тази болест изпитват сериозни затруднения относно това какво се е случило в миналото, настоящето и бъдещето.

Често, говорейки за времето, те не разбират за какво точно става дума и объркват правилната подредба на събитията.

3.Загуба на краткосрочна памет

загубата на краткосрочна памет и деменцията
Проблемите с краткосрочната памет са често срещани. Но в действителност те са ранен признак за „износване“ на мозъка, породено от деменцията.

Невъзможността да запомните важни събития или неща, които са се случили само няколко часа или дена по-рано определено е сигнал, че нещо не е както трябва с функционирането на мозъка ви.

Влизайки в стаята болният от деменция може и да не си спомни първоначално защо го е направил.

4.Промяна в настроението – един от признаците на деменцията

Поради промените в химическия състав на мозъка, настъпващи при деменция, хората с това заболяване често страдат от депресивни настроения и са раздразнителни .

Внезапната промяна на настроението или поведението може да е признак за нарушение във функционирането на мозъка ви.

5.Трудности при справяне с ежедневните задачи

деменцията води до трудности в ежедневието
Друг важен симптом е трудното изпълнение на много от обичайните и ежедневните задачи на болните оттова заболяване.

Хората с нарушено функциониране на мозъка могат да станат неспособни да се справят със задачите си. Това води до леки смущения и дори грешки в домакинската работа.

6.Невъзможност за разпознаване на места

С напредването на деменцията болните все по-трудно разпознават местата, на които обичайно прекарват времето си.

Често те могат да се чувстват объркани или изгубени в собствения си дом.

Липсата на спомени как и защо сте отишли на определено място или неразпознаването къде се намирате са основни признаци на деменция.

7.Умора

Нарушаването на функционирането на мозъка е съпроводено с редица химични реакции. Те се проявяват в състоянието на мозъка на болните, както и във възможностите им да изпълняват физическа дейност.

В следствие на това засегнатите от това заболяване започват да чувстват по-голяма умора при извършване на обичайните си задачи. Освен това губят мотивацията си, на която са се радвали преди.

Препоръчваме ви да прочетете и: Сутрешната умора: причини и лечение

8.Трудности при писане

Също като проблемите свързани с трудно откриване на подходящите думи при говорене, засегнатите от деменция често изпитват затруднения при писане.

Промяната в краснописа и трудното изразяване на мислите при писане са ясен сигнал, че се нуждаете от помощ.

Въпреки че в много случаи деменцията не може да бъде избегната или спряна е важно да познаваме признаците й и да открием лечение, което ще ни помогне да се справим с нея.

Колкото по-бързо откриете проблемите с мозъка си, толкова по-големи са шансовете да запазите качеството си на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
  • Livingston, G., Sommerlad, A., Orgeta, V., Costafreda, S. G., Huntley, J., Ames, D., … Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31363-6
  • McKhann, G. M., Knopman, D. S., Chertkow, H., Hyman, B. T., Jack, C. R., Kawas, C. H., … Phelps, C. H. (2011). The diagnosis of dementia due to Alzheimer’s disease: Recommendations from the National Institute on Aging-Alzheimer’s Association workgroups on diagnostic guidelines for Alzheimer’s disease. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2011.03.005
  • Hampson, C., & Morris, K. (2016). Dementia: Sustaining Self in the Face of Cognitive Decline. Geriatrics (Basel, Switzerland), 1(4), 25. https://doi.org/10.3390/geriatrics1040025
  • Jonker C, Geerlings MI, Schmand B. Are memory complaints predictive for dementia? A review of clinical and population-based studies. Int J Geriatr Psychiatry. 2000;15(11):983‐991. doi:10.1002/1099-1166(200011)15:11<983::aid-gps238>3.0.co;2-5
  • Berry B. (2014). Minimizing confusion and disorientation: cognitive support work in informal dementia caregiving. Journal of aging studies, 30, 121–130. https://doi.org/10.1016/j.jaging.2014.05.001

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.