Ползи от ходенето на бос крак

Когато ходите на бос крак оказвате натиск върху всичките си нервни окончания, които са свързани с различни органи в тялото, а това му позволява да се възстанови от някои заболявания, причинени от запушване на тези енергийни канали, наречени меридиани.
Ползи от ходенето на бос крак
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ходенето на бос крак е изключително полезно за здравето. Ходейки така натоварвате всички мускули на краката си. Колкото по-дълго и често го правите, толкова по-силни ще станат ходилата ви.

Какво трябва да знаете

Проучванията по този въпрос показват, че когато ходилата в и са в пряк контакт със земята,  има редица ползи за здравето на тяло то , както и за ума. Както може би знаете в стъпалата се намират много нервни окончания. Когато влязат в контакт със земята, те спомагат освобождаването на организма от стрес и тревожност.

Най-п олезно е да ходите боси направо върху земята, на тревата и на открито, но ако нямате такава възможност, правете това в дома си на пода, без значение дали е направен от дърво или цимент.

Ползите от ходенето на бос крак
Ходенето на бос крак ви освобождава от стреса

  • Стимулира кръвообращението, което спомага по-доброто снабдяване с кислород.
  • Позволява на тялото ви лесно да изхвърля натрупаните мазнини и токсини.
  • Намалява стреса, депресията и неврозата, което укрепва нервната система
  • Предотвратява образуването на разширените вени, защото укрепва кръвоносната система и улеснява равномерния пренос на хранителни вещества в цялото тяло.
  • Когато ходите на бос крак оказвате натиск върху всичките си нервни окончания, които са свързани с различни органи в тялото, а това му позволява да се възстанови от някои заболявания, причинени от запушване на тези енергийни канали, наречени меридиани.

Съществува терапия, наречена рефлексология, която се състои в освобождаване на натрупаната енергия, която не може да се освободи по естествен начин, причинявайки много видове заболявания предимно на нервната система. Това освобождаване се извършва чрез натискане на важни точки , намиращи се върху стъпалата на краката ви . Когато ходите без обувки, тези точки се притискат естествено и това позволява да се отпуснете и да се радвате на по-добро здраве. А най-добър резултат се получава, когато ходите върху трева.

Ходенето на бос крак стимулира кръвообращението

Прочетете и това: Как да отслабнем с ходене

Запомнете…

Въпреки, че ходенето на бос крак е една много лесна, отпускаща терапия, трябва да запомните някои неща. На земята може да има опасни предмети, които могат да наранят и инфектират стъпалата  ви. Освен това е важно да започнете да ходите на бос крак малко по малко. Когато мускулите ви станат по-силни, тогава ще можете да увеличите продължителността на тези разходки.

Готови ли сте да опитате  да ходите по този начин всеки ден ?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.