Ползи от ходенето на бос крак

Когато ходите на бос крак оказвате натиск върху всичките си нервни окончания, които са свързани с различни органи в тялото, а това му позволява да се възстанови от някои заболявания, причинени от запушване на тези енергийни канали, наречени меридиани.
Ползи от ходенето на бос крак

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Ходенето на бос крак е изключително полезно за здравето. Ходейки така натоварвате всички мускули на краката си. Колкото по-дълго и често го правите, толкова по-силни ще станат ходилата ви.

Какво трябва да знаете

Проучванията по този въпрос показват, че когато ходилата ви са в пряк контакт със земята, има редица ползи за здравето на тялото, както и за ума. Както може би знаете в стъпалата се намират много нервни окончания. Когато влязат в контакт със земята, те спомагат освобождаването на организма от стрес и тревожност.

Най-полезно е да ходите боси направо върху земята, на тревата и на открито, но ако нямате такава възможност, правете това в дома си на пода, без значение дали е направен от дърво или цимент.

Ползите от ходенето на бос крак
Ходенето на бос крак ви освобождава от стреса

  • Стимулира кръвообращението, което спомага по-доброто снабдяване с кислород.
  • Позволява на тялото ви лесно да изхвърля натрупаните мазнини и токсини.
  • Намалява стреса, депресията и неврозата, което укрепва нервната система
  • Предотвратява образуването на разширените вени, защото укрепва кръвоносната система и улеснява равномерния пренос на хранителни вещества в цялото тяло.
  • Когато ходите на бос крак оказвате натиск върху всичките си нервни окончания, които са свързани с различни органи в тялото, а това му позволява да се възстанови от някои заболявания, причинени от запушване на тези енергийни канали, наречени меридиани.

Съществува терапия, наречена рефлексология, която се състои в освобождаване на натрупаната енергия, която не може да се освободи по естествен начин, причинявайки много видове заболявания предимно на нервната система. Това освобождаване се извършва чрез натискане на важни точки, намиращи се върху стъпалата на краката ви . Когато ходите без обувки, тези точки се притискат естествено и това позволява да се отпуснете и да се радвате на по-добро здраве. А най-добър резултат се получава, когато ходите върху трева.

Ходенето на бос крак стимулира кръвообращението

Прочетете и това: Как да отслабнем с ходене

Запомнете…

Въпреки, че ходенето на бос крак е една много лесна, отпускаща терапия, трябва да запомните някои неща. На земята може да има опасни предмети, които могат да наранят и инфектират стъпалата  ви. Освен това е важно да започнете да ходите на бос крак малко по малко. Когато мускулите ви станат по-силни, тогава ще можете да увеличите продължителността на тези разходки.

Готови ли сте да опитате  да ходите по този начин всеки ден?

Може да ви заинтересува ...
4 психологически ползи от ходенето
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
4 психологически ползи от ходенето

Физическите упражнения са много полезни за тялото. Ходенето обаче е полезно и за мозъка. Днес искаме да говорим с вас точно за това.