Ежедневната разходка ще ви помогне да бъдете в добра форма

Ако не сте в добра форма е важно да започнете да си правите кратки разходки, без да се уморявате много, за да може тялото ви да привикне към новия режим.
Ежедневната разходка ще ви помогне да бъдете в добра форма

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Не е необходимо да правите изтощаващи упражнения ежедневно, за да бъдете в добра форма. Ежедневната разходка е достатъчна, за да бъдете здрави и да се радвате на добре оформена фигура.

Трябва да споменем и психологическите ползи от това занимание.

Уседналият начин на живот се превръща във все по-голям проблем. Повечето хора прекарват деня си седейки. А това води до появата на различни здравословни проблеми.

Най-сериозният сред тях е напълняването, което от своя страна е причината за други усложнения.

В момента сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртност в света. 

 • За щастие бе доказано, че физическите упражнения лесно намаляват вероятността от поява на остър миокарден инфаркт.
 • От друга страна хората, които стоят по цял ден увеличават този риск два пъти

Бъдете в добра форма

ежедневната разходка ще ви помогне да бъдете в добра форма

Вижте още: Как да останете във форма след 50

Поддържането на добрата форма зависи от начина ви на живот. Правенето на упражнения не е нищо повече от навик.

Не са ви необходими много пари и време, за да се поддържате в добра форма. Единственото, което ви трябва е да осъзнаете потребността от това.

За да се поддържате в добра форма най-добре е да правите леки упражнения постоянно и редовно. Това означава, че не е полезно да съчетавате уседналия начин на живот с много натоварващи упражнения. Тези промени биха ви навредили повече отколкото да ви помогнат.

Съветваме ви да се разхождате по 30 минути дневно. Това е отличен начин да се поддържате в добра форма. Освен това е доказано, че помага при хората с хипертония и диабет. И помага предотвратяването на преждевременното стареене.

Ползите от ежедневната разходка

ползите за здравето от ежедневната разходка са безброй

Кратката, 30 минутна разходка е изключително полезна. Първо укрепва и подобрява функционирането на сърцето

Тази дейност помага сърцето да изпомпва кръвта по-ефикасно. Артериите се разширяват при спортуване, а това подобрява кръвообращението. И целият ви организъм се възползва от това.

Ако целта ви е да се поддържате в добра форма ежедневната разходка в продължение на 30 минути ви е достатъчна. Ако искате да отслабнете, ще трябва да отделите повече време.

 • Натрупаните мазнини в тялото започват да изгарят след 20-25 минути физическа активност.
 • Това означава, че за да промените тялото си по начина, по който искате трябва да вървите по 45 минути дневно.

Друга полза от разходката е, че подобрява психическото ви състояние. Тази дейност помага да се справите със стреса. И подобрява настроението.

Снабдяването с кислород на мозъка също е по-ефикасно, а това значително подобрява умствената дейност.

Съвети как да започнете

ежедневната 30 минутна разходка е здраве

Първото нещо, което трябва да направите е да вземете решение да подобрите качеството на живота си и да осъзнаете колко е важно да бъдете здрави – физически и психически.

Трябва да разберете, че ежедневната разходка ще подобри цялостното ви състояние.

След като размислите ви съветваме да спазвате следните съвети:

 • Отделете време за ежедневната си разходка. Най-подходящото време за това е рано сутрин или късно следобед, когато слънцето не е силно.
 • Най-добре е да разхождате с някой друг. Така ще бъдете по-мотивирани и ще се забавлявате повече.
 • Носете подходящи обувки, омекотяващи движението и предотвратяващи изпотяването.
 • Използвайте подходящите защитни средства. Ако е слънчево винаги нанасяйте слънцезащитни продукти. Ако е студено – обличайте се добре.
 • Преди да започнете разходката си е добре да се разтегнете и загреете, за да избегнете травмите. 
 • Най-добре е да разделите разходката си на етапи. Започнете с по-бавно темпо и постепенно увеличавайте скоростта. През последните пет минути отново намалете ритъма, за да охладите тялото си.
 • След като приключите с разходката си отново се разтегнете, за да се погрижите за мускулите и костите си.
 • Съветваме ви постепенно да привикнете организма си към натоварването. Започнете с кратки разходки и постепенно увеличавайте продължителността и натоварването.

Скоростта, с която се движите по време на разходките трябва да бъде малко по-бърза от обичайното ви темпо на вървене.  В противен случай ползите за сърдечно-съдовата система няма да бъдат значителни.

Важно е да правите тези разходки ежедневно, особено в началото. По този начин тялото и мозъкът ви ще привикнат към натоварването и ще то ще се превърне в навик.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.