Видове упражнения за предпазване от разширени вени

Има различни видове упражнения, които биха ви помогнали да се предпазите от разширени вени. Трябва да знаете, че самите тренировки няма да ви помогнат да се справите с проблема, но ще спомогнат да облекчаването му. Прочетете следващите редове и научете повече по темата.
Видове упражнения за предпазване от разширени вени
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, ечи упражнения за предпазване от разширени вени?

Някои видове упражнения помагат при разширени вени и затова се препоръчват като допълнение към лечението предписано от лекар. Имайте предвид, че не можете просто да започнете да правите дадени упражнения с определена интензивност. В действителност има определени режими за целта.

Упражненията, освен всичко друго, спомагат за подобряване на кръвообращението, когато се правят редовно. Освен това облекчават усещането за тежест и подуване. Обикновено това са симптомите свързани с дискомфорт.

Правенето на упражнения всеки ден няма да помогне за пълното изчезване на разширените вени. Но пък със сигурност ще ви донесат облекчение  и ще предотвратят появата на дискомфорт в дългосрочен план. Разбира се не можете да постигнете това при един уседнал начин на живот.

Какво представляват разширените вени?

Това е един от най-често срещаните проблеми, засягащи кръвообращението, най-вече при жените. Но и мъжете могат да бъдат засегнати от това състояние. Пол В Тиси, специалист в Болница Бедфорд във Великобритания пише в статията си в BMJ Clinical Evidence, че разширените вени засягат около 40% от възрастните.

Разширените вени се появяват, когато работата на венозните клапи бъде нарушена и стените на вените загубят еластичността си. В резултат на това кръвта се събира във вените и те се разширяват. Фактори като продължителното стоене в една и съща позиция, воденето на заседнал начин на живот, наднорменото тегло и бременността са свързани с появата на този проблем.

Има редица терапевтични опции, включително промяната в начина на живот, използването на специални чорапи, ендовенозната лазерна аблация, склеротерапията, радиочестотната аблация и други помагащи за справянето с проблема.

разширени вени

Изборът между отделните терапии за лечение зависи от състоянието на всеки един пациент. Затова е важно да се консултирате със специалист.

Видове упражнения за предпазване от разширени вени

Правенето на упражнения е добра допълваща терапия за справяне с този проблем, ако бъде правено редовно. Редовната умерена физическа активност може да спомогне намаляването на възпалението и проблемите с кръвообращението. Но претоварването и претоплянето не са полезни.

Затова Центърът за възстановяване на вени (CVR) препоръчва избора на дейности с дълготрайно влияние като тези, на които ще се спрем.

Ходенето пеш е едно от най-добрите упражнения против разширени вени

Уседналият начин на живот е един от основните фактори водещи до появата на разширени вени. Прекарването на дълги часове, без да движите краката си, може да доведе до проблеми с кръвообращението.

Както виждате ходенето пеш е едно от най-полезните неща, които можете да правите, за да предотвратите появата на разширени вени. На първо място то помага разтягането, укрепва мускулите на прасците и стимулира кръвообращението. И второ – спомага поддържането на оптималното тегло и не натоварва силно ставите.

Всичко, което трябва да правите е да вървите пеш 30 минути дневно, пет дни седмично, за да се възползвате от тази лесна дейност. Просто се разходете в парка, оставете колата си у дома, когато отивате до магазина или разходете кучето в квартала.

Упражнения за предпазване от разширени вени - ходене пеш

30 минутната ежедневна разходка може да ви помогне да подобрите кръвообращението си и да отслабнете. Затова е и полезна за предотвратяване появата на разширени вени.

Напади

Специалистите в Клиниката за лечение на вени съветват правенето на напади като част от режима ви с упражнения. Това упражнение спомага натоварването на мускулите в долната част на тялото, най-вече ходилата и прасците. Тъй като подобрява кръвообращението.

За да правите упражнението трябва да застанете прави с леко разтворени крака. Направете крачка назад и сгънете коляното си. То трябва да бъде на едно ниво с глезена ви. Опънете крака си и се върнете в изходна позиция. След това повторете упражнението с другия крак. Направете по 10-12 повторения с всеки крак.

Завъртане

Едно от най-новите упражнения, препоръчвано при разширени вени, е правенето на кръгообразни движения с повдигнати крака. Легнете по гръб и повдигнете единия си крак под ъгъл от приблизително 45 градуса.

Завъртете крака, като описвате кръг, по посока на часовниковата стрелка. Направете 20-25 повторения и направете упражнението с другия крак.

Каране на колело

Това също е интересен вариант. Можете да карате всякакъв вид колело. А можете да правите упражнението и докато сте легнали на пода с повдигнати крака.

Просто излезте и покарайте колело. Или пък правете упражнението у дома. Легнете с опънат гръб върху пода и повдигнете краката си под ъгъл около 45 градуса. Движете краката си все едно, че карате колело.

Карането на колело е полезно за здравето.

Карането на колело ще ви помогне да укрепите мускулите на прасците си, а това спомага по невероятен начин борбата с разширените вени.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 правила за лечение на разширените вени

Упражнения за предпазване от разширени вени ще ви донесат облекчение и ще подобрят здравето ви като цяло

Правенето на упражнения като метод за предотвратяване на разширените вени е добро решение на проблема. Но не е достатъчно само по себе си. Трябва да подобрите начина си на живот и да се консултирате с лекар. Той ще ви даде повече информация за наличните терапии. Както вече разбрахте, физическата активност трябва да присъства постоянно в живота ви, за да бъде ефектът от нея значителен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.