Как да се преборим с наднорменото тегло чрез лимон

В комбинация с джинджифил ускорява обмяната на веществата, а с ябълков оцет намалява възпаленията и контролира течностите в тялото
Как да се преборим с наднорменото тегло чрез лимон
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Благодарение на свойствата на лимона, заедно с други натурални съставки, може да се преборите с наднорменото тегло, като същевременно осигурите на тялото хранителни вещества за по-добро и пълноценно здраве.

Наднорменото тегло е състояние, характеризиращо се с повишено телесно тегло и натрупани мазнини в различни части на тялото.

То се причинява от консумацията на излишни калории, които тялото след това се опитва да превърне в енергия.

Често срещано е при хора, които водят заседнал начин на живот и консумират продукти с много мазнини, захари и преработени храни.

Въпреки че наднорменото тегло не е класифицирано като заболяване, то се счита за риск за здравето, тъй като предразполага към развитие на определени заболявания като диабет, дислипидемия, инфаркти и други.

За щастие това е обратимо състояние, което може да се пребори по естествен път чрез постоянни упражнения, следвайки балансирана диета, и приемане на някои навици за увеличаване на метаболизма.

Днес бихме искали да посочим какви може да бъдат ползите от лимона за това състояние. Това е цитрусов плод, който е бил използван от древни времена, за да помага в борбата с наднорменото тегло заедно с други, свързани със здравето състояния.

По-долу може да видите защо лимонът е толкова ефикасен и как можете да го приготвите, за да се възползвате от тези предимства.

Нека да разгледаме заедно!

Предимства на лимона за борба с наднорменото тегло

Ползи от лимона за борба с наднорменото тегло

Лимоните са една от най-често използваните храни в плановете за детоксикация на тялото. Те съдържат активни компоненти, които прочистват токсините от кръвта и отделителните органи.

Лимонът е бил използван като естествено лечебно средство срещу наднорменото тегло в продължение на стотици години, защото задвижва метаболитните функции и се бори с храносмилателни проблеми, които пречат на загубата на тегло.

Лимоните са с високо съдържание на фибри, които подобряват чревните движения и предотвратяват заболявания като запек, възпаление и газове.

Макар че лимонът има кисел вкус, той е едно от най-добрите естествени алкални средства, които могат да бъдат добавени към ежедневната диета.

Хранителните вещества на лимона балансират рН-то на организма и намаляват излишната киселинност, наличието на вредни бактерии и възпалителни проблеми.

Лимоните също са отличен естествен диуретик. Те отстраняват отпадъци, контролират течностите в организма, и са полезни за бъбреците и функцията на пикочния мехур.

Лимон за борба с наднорменото тегло

Тяхната лимонена киселина засилва ензими за насърчаване разграждането на мазнини, протеини и други вещества, които причиняват затруднения в тялото.

Ние също трябва да отбележим, че това е един от най-добрите източници на витамин С, което го прави отличен съюзник за имунната система и при предотвратяване на развитието на инфекции.

Лимонът също съдържа мощни естествени антиоксиданти, които предотвратяват натрупването на холестерол в артериите, заедно с увреждания, причинени от свободните радикали.

Цитрусовият плод също така осигурява хранителни вещества като:

 • Витамини (А, В комплекс, и Е)
 • Минерали (калций, калий, магнезий, желязо)
 • Въглехидрати

Как да използваме лимона, за да се преборим с наднорменото тегло

Съществуват няколко рецепти, които ще помогнат да се възползвате от ползите на лимона срещу наднорменото тегло. Може да го добавите към няколко ястия, а също така придава цитрусова нотка в различните напитки.

Днес ще ви предложим 3 специални начина, чрез които може да комбинирате лимон с други съставки за загуба на теглото.

1. Чай от лимон и джинджифил

Лимон и джинджифил за борба с наднорменото тегло

Въпреки че може да пиете само топла вода с лимон, добър вариант е да добавите още няколко хранителни вещества и ползи, като използвате малко от корен от джинджифил.

Тази подправка е не само отличен помощник за храносмилането, но е доказано, че е ефикасна при ускоряване на обмяната на веществата.

Съставки

 • сок от 1 органичен лимон
 • 1 ч. л. корен от джинджифил (5 гр.)
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • 1 с.л. мед по желание (25 гр.)

Приготовление

 • Загрейте водата и добавете пресния лимонов сок и джинджифила.
 • Оставете да кисне няколко минути, добавете меда, за да подсладите, след което изпийте на празен стомах.
 • Пийте всеки ден, или най-малко 3 пъти седмично.

2. Лимон с ябълков оцет

Комбинирането на лимонов сок с ябълков оцет помага да алкализирате кръвта и стимулирате елиминирането на токсините.

И двете от тези съставки намаляват силното желание да се яде. Те имат диуретични свойства, които помагат за контролиране на течностите и възпаленията.

Съставки

 • сок от 1 органичен лимон
 • 1 с. л. ябълков оцет (10 мл.)
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Приготовление

 • Разредете ябълковия оцет в чаша с топла вода, след което добавете лимоновия сок.
 • Пийте преди закуска всеки ден в продължение на 2 седмици .
 • Починете 1 седмица, след това продължете отново.

3. Лимон със зехтин

Лимон със зехтин за борба с наднорменото тегло

Приемането на 1 супена лъжица зехтин с лимон всеки ден удължава чувството за ситост. Това също така поддържа нивата на холестерола, като същевременно стимулира стомашно-чревния тракт.

Благодарение на своите антиоксидантни и прочистващи свойства, това е едно от най-популярните лечебни средства, за да се преборите с коремните мазнини.

Съставки

 • 1 ч. л.лимонов сок (5 мл.)
 • 1 с. л. зехтин (16 гр.)

Приготовление

 • Смесете пресния лимонов сок със супена лъжица зехтин и пийте преди закуска.
 • Изчакайте около 30 минути преди да консумирате друго.
 • Пийте всеки ден.

Алкалните храни като лимона са доказали, че имат повече качества, които помагат за загубата на тегло. Ето защо смятаме, че трябва да използвате тези рецепти, за да се възползвате от техните предимства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fang X., Azain M., Crowe White K., Mumaw J., et al., Effect of acute ingestión of Green tea extract and lemon juice on oxidative stress and lipid profile in pigs fed a high fat diet. Antioxidants, 2019.
 • Maharlouei N., Tabrizi R., Lankarani KB., Rezaianzadeh A., et al., The effect of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59: 1753-1766.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.