Вегетариански бургери: две бързи и лесни рецепти

02 Ноември, 2020
Въпреки че бургерите обикновено се приготвят с месни продукти, в момента има много рецепти за вегетариански бургери, приготвени със зеленчукови съставки, които ще ви изненадат с тяхното лесно приготвяне и чудесен вкус! Продължавайте да четете, за да знаете как да ги приготвите!

Вегетарианските бургери са вариант на обикновените хамбургери, подходящи за хората, които поради медицински или морални причини, не могат да консумират и не консумират животински продукти. Някои хора предпочитат вегетариански бургери, защото те са бърз и оригинален начин за повишаване на дневния прием от зеленчукови продукти.

В тази статия ще представим две различни рецепти, които да избирате според вашия вкус и потребности. Опитайте ги днес!

Вкусни вегетариански бургери, които ще харесате

Все повече и повече хора консумират вегетариански бургери в днешно време, тъй като те са вкусни и с по-малко калории от бургерите с говеждо месо. Най-добрата част от всичко е, че рецептите са разнообразни, така че можете да се насладите на нова всеки път.

Опитайте тези две рецепти!

Вижте също: Ястия с тофу: 2 рецепти, които да опитате у дома

1. Вегетариански бургери с киноа

Киноата е богата на зеленчукови протеини, витамини (B, C и E) и жизненоважни минерали (желязо и калций). Тази рецепта е лесна за приготвяне и е добър вариант, който ще ви помогне да включите повече храни на растителна основа в ежедневната диета на детето ви.

Съставки

  • 200 г киноа
  • 100 г моркови
  • 70 г овесени ядки
  • 30 мл зеленчуково мляко
  • 1 лук
  • 1 праз
  • Чесън
  • Трохи от хляб
  • Екстра върджин зехтиново масло
  • Магданоз, мащерка и риган
  • Сол и пипер
Вегетариански бургери с киноа: снимка на такива хамбургери в чиния

Вегетарианските бургери с киноа са с ниски калории и съдържат хранителни вещества, което са полезни за вашето здраве. Освен това, можете да им се насладите по всяко време на деня.

Вегетариански бургери: приготвяне

  • За начало, измийте и изплакнете семената от киноа и ги варете в тенджера, приблизително 20 минути.
  • Прецедете киноата и заделете настрана.
  • Обелете лука, чесъна и праза и ги нарежете на тънки ивици.
  • Поставете зеленчуците в блендер и смесете добре съставките.
  • Въпреки че можете да ги приготвите преди предишната стъпка, не е задължително да го правите и ви отнеме повече време.
  • Добавете зеленчуковото мляко, приготвената киноа, овесени ядки и подправки за вкус.
  • След това, обелете, измийте и настържете морковите над сместа и комбинирайте всичко.
  • Добавете трохите от хляба докато не получите консистентна структура.
  • Заделете ги настрана в хладилника за няколко часа, така че да не загубят своята консистенция.
  • Можете да ги приготвите по два начина: пържене на тиган или печене.
  • За да ги изпържите на тиган, изсипете много зехтиново олио в тигана и пригответе бургерите когато олиото е достатъчно горещо. Премахнете излишното олио с хартиени кърпи.
  • За да опечете, подредете бургерите в подходяща тава за печене и печете за десет минути от всяка страна на 180°С на горен и долен реотан на фурната.
  • Сега са готови за ядене!

Вижте също: Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?

2. Веган бургери с ориз

Тези бургери са направени с основни съставки, които вече имате във вашето шкафче. Освен това, тази рецепта може да бъде от голямо значение когато не знаете какво да готвите! Също така, може да ви предотврати от консумиране на обработени храни поради липса на идеи и съставки.

Съставки

  • 80 г кафяв ориз
  • 100 г моркова
  • 2 скилидки чесън
  • 1 лук
  • 1 червена чушка
  • Царевично брашно
  • Трохи от хляб
  • Екстра върджин зехтиново олио
  • Сол и пипер
Веган бургери с ориз в чиния

Най-доброто нещо за тези бургери е, че можете да ги приготвите със съставки, които вече имате във вашето шкафче.

Приготвяне

  • Първо, обелете и нарежете лука, морковите и чесъна и ги сложете в тиван с малко зехтиново олио. Гответе на ниска температура за 15 минути.
  • Добавете предишно обелената и нарязана червена чушка и приготвен кафяв ориз. Смесете добре за да съчетаете всички вкусове.
  • Вземете малки порции от тестото и направете хлебчетата. След това ги потопете в царевично брашно или трохи от хляб (което предпочитате).
  • Препоръчваме да използвате тиган за да ги приготвите, ако сте ги потопили в царевично брашно, защото може да не са се приготвили добре във фурната.
  • Нагрейте голямо количество зехтиново масло и добавете бургерите един по един, така че зехтинът да не загуби температурата си.
  • Когато ги вадите от тигана, поставете ги върху поднос с хартиени кърпи, за да премахнете излишното масло.
  • Насладете се!

За да съчетаете тези вегетариански бургери, можете да изберете многозърнест или пълнозърнест хляб и да добавите домати, вегетарианска майонеза, сос песто, горчица, вегетарианско сирене, гъби или всякаква комбинация, която считате за вкусна.

Ако предпочитате да ядете бургерите без хляб, можете да ги съчетаете с ругола, домат, и салата с горчица или винегрет. Също за да е пълен обяда или вечерята, пригответе кремообразни зеленчуци (тиквички, тиква или спанак) и яжте плодове за десерт. По този начин, ще можете да спазите вашите хранителни изисквания.