Оризът е една от най-използваните култури от много цивилизации и една от най-консумираните храни в света. Днес ще ви разкажем кой е най-добрият начин за консумация на ориза.
Оризът е една от най-консумираните храни в света. Приготвен самостоятелно изглежда обикновен, но изключително добре се комбинира с други продукти. Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?
Има различни начини за приготвяне на ориза, като някои са по-здравословни от други. Всичко зависи от това как ще го сготвите и с какви продукти ще го съчетаете.
Много нации по света консумират ориз. Изключително известен е сред редица цивилизации, също като пшеницата.
Оризът и напълняването
Оризът е зърнена култура съдържаща вода, въглехидрати, фибри и минерали. Както и малко мазнини. Той е изключително здравословна храна, осигуряваща необходимите на организма въглехидрати.
Оризът сам по себе си не представлява проблем за теглото – зависи какво количество от него ще изядете. Причината за напълняването е приемът на повече калории отколкото се нуждаете, в зависимост от нивото ви на активност.
Това донякъде противоречи на широко разпространеното мнение, че кафявият ориз е по-здравословен. Вярно е, че има повече полезни хранителни вещества от белия ориз, но освен това съдържа и арсен.
Но този процес може да бъде контролиран, ако при приготвянето на ориза използвате още една чаша вода и две супени лъжици кокосово масло. Така ще неутрализирате вредното въздействие на нишестето върху тялото ви.
Ориз и бульон
Ако искате да придадете приятен вкус и аромат на ориза, както и да извлечете максимума от полезните му качества, използвайте бульон. Зеленчуковите и пилешкият бульонму придават приятен вкус и аромат и са богати на хранителни вещества, които биват поети от ориза.
Ориз с джинджифил: грижа за сърцето
Ако искате да си приготвите ориз с наситен аромат и редица ползи за здравето, добавете към него джинджифил. Настържете корена джинджифил и го добавете към врящия ориз. А прибавянето на малко кокосово масло ще гарантира невероятния вкус на ястието, освен това ще го направи още по-здравословно.
Както видяхте има много начини за подобряване (чрез вкуса и хранителните вещества) на редовната ви консумация на ориза. Един от тях е да се възползвате от съставките съдържащи антиоксиданти. Например като използвате зеленчуци и гъби: те ви осигуряват протеини и антиоксиданти полезни за здравето ви.
Чесънът е друг продукт с много полезни качества. Освен собствените си безспорни ползи, той се съчетава перфектно с лука и ориза. Всички тези продукти овкусяват невероятно ястията ви с ориз, като същевременно са полезни за здравето.
Можете да приготвите ориза по много начини и да покажете креативността си. Това е култура, позната още от древността, която се съчетава перфектно с повечето продукти, използвани при готвене. Просто потърсете малко повече информация, покажете иновативност и се насладете на изкуството на здравословното готвене.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Medina-Pizzali, M., Robles, P., Mendoza, M. y Torres, C. Ingesta de arsénico: El impacto en la alimentación y la salud humana. Rev Peru Exp Salud Pública, 2018; 35(1): pp. 93-102.