Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?

Оризът е една от най-използваните култури от много цивилизации и една от най-консумираните храни в света. Днес ще ви разкажем кой е най-добрият начин за консумация на ориза.
Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Оризът е една от най-консумираните храни в света. Приготвен самостоятелно изглежда обикновен, но изключително добре се комбинира с други продукти. Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?

Има различни начини за приготвяне на ориза, като някои са по-здравословни от други. Всичко зависи от това как ще го сготвите и с какви продукти ще го съчетаете.

Много нации по света консумират ориз. Изключително известен е сред редица цивилизации, също като пшеницата.

Оризът и напълняването

Оризът е зърнена култура съдържаща вода, въглехидрати, фибри и минерали. Както и малко мазнини. Той е изключително здравословна храна, осигуряваща необходимите на организма въглехидрати.

Оризът сам по себе си не представлява проблем за теглото – зависи какво количество от него ще изядете. Причината за напълняването е приемът на повече калории отколкото се нуждаете, в зависимост от нивото ви на активност.

Опасна ли е консумацията на ориза?

Оризът притежава способността да поглъща голямо количество арсен, най-вече чрез външната обвивка на зърната си. Едно от предимствата на белия ориз е, че е обработен за отстраняване именно на тази външна обвивка.

Това донякъде противоречи на широко разпространеното мнение, че кафявият ориз е по-здравословен. Вярно е, че има повече полезни хранителни вещества от белия ориз, но освен това съдържа и арсен.

Три начина за намаляване количеството на арсена в ориза:

1.Две части вода, една част ориз

Този начин на приготвяне на ориза “2×1” му позволява да се свари напълно. Така се намалява количеството на съдържащия се в него арсен.

  1. Пет части вода, една част ориз

С това съотношение вода на чаша ориз можете да намалите съдържанието на арсен с до 50%. Интересно е, че препоръчителната рецепта за приготвяне на ризото е пет части вода към една част ориз.

  1. Накисване през нощта

С тази техника оризът ще отдели около 80% от съдържащия се в него арсен.

За съжаление така се губи и голяма част от другите хранителни вещества в тази зърнена култура.

Приготвяйте ориза по здравословен начин

Ако искате да се погрижите за здравето си като хапвате ориз, има определени комбинации, повишаващи полезното му действие. Ето част от тях:

Бял ориз с кокосово масло

Един от недостатъците на белия ориз е високото му съдържание на нишесте. Човешкият организъм превръща нишестето в захари. А всички знаем колко вредно за здравето е това вещество.

Но този процес може да бъде контролиран, ако при приготвянето на ориза използвате още една чаша вода и две супени лъжици кокосово масло. Така ще неутрализирате вредното въздействие на нишестето върху тялото ви.

Ориз и бульон
ориз и бульон

Ако искате да придадете приятен вкус и аромат на ориза, както и да извлечете максимума от полезните му качества, използвайте бульон. Зеленчуковите и пилешкият бульон му придават приятен вкус и аромат и са богати на хранителни вещества, които биват поети от ориза.

Ориз с джинджифил: грижа за сърцето

Ако искате да си приготвите ориз с наситен аромат и редица ползи за здравето, добавете към него джинджифил. Настържете корена джинджифил и го добавете към врящия ориз. А прибавянето на малко кокосово масло ще гарантира невероятния вкус на ястието, освен това ще го направи още по-здравословно.

 Препоръчваме ви до прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила

Ориз с антиоксиданти

Както видяхте има много начини за подобряване (чрез вкуса и хранителните вещества) на редовната ви консумация на ориза. Един от тях е да се възползвате от съставките съдържащи антиоксиданти. Например като използвате зеленчуци и гъби: те ви осигуряват протеини и антиоксиданти полезни за здравето ви.

Чесънът е друг продукт  с много полезни качества. Освен собствените си безспорни ползи, той се съчетава перфектно с лука и ориза. Всички тези продукти овкусяват невероятно ястията ви с ориз, като същевременно са полезни за здравето.

Можете да приготвите ориза по много начини и да покажете креативността си. Това е култура, позната още от древността, която се съчетава перфектно с повечето продукти, използвани при готвене. Просто потърсете малко повече информация, покажете иновативност и се насладете на изкуството на здравословното готвене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.