Вегетарианската майонеза: как се приготвя?

03.10.2019
Опитайте тази вкусна алтернатива и се насладете на тази гладка гарнитура. Все пак, веганското кулинарно изкуство може да се хареса и на хора, които не са вегетарианци!

Вегетарианската майонеза е идеален избор за гарнитура. Не само поради леката текстура, но и заради добрата хранителна стойност. Освен това, не увеличава нивата на лошия холестерол (LDL) и не предизвиква качване на килограми.

Обикновената майонеза играе важна роля в най-различни рецепти, като например пържени пилешки крилца или варени картофи. Също, може да бъде солена добавка за придаване на малко вкус към рибата.

Като изключим обикновената майонеза, е възможно да се направят други гарнитури и наистина вкусна вегетарианска майонеза!

Вегетарианската майонеза: произход

Гъст сос в стъклено бурканче и около него има стръкчета магданоз

Казват, че майонезата произлиза от остров Майорка, по-точно в град Маон. Ето откъде се счита, че произлиза и името- майонеза.

Между другото, предполага се, че тази емулсия произлиза приблизително от средата на 19 век. Оттогава, редовно се използва като гарнитура в малка и голяма степен при различни ястия.

Вегетарианската майонеза: емулсия?

майонеза в купичка и една лъжичка до купичката

Да, майонезата е емулсия. Емулсиите са хомогенни и стабилни смеси от две течности. Това означава, че една от двете течности се разпръсква в другата на малки капки. По този начи се получава стабилна структура.

Като емулсия, майонезата се получава от разпръскването на мастни частици във водна течност. Това става, защото яйченият жълтък съдържа емулгиращ фактор, наречен лецитин.

Лецитинът в жълтъка обгражда мастните частици, които се образуват при бъркането на яйцата. По този начин лецитинът прави възможно получаването на мастна текстура. Така казано, как можете да направите вегетарианска майонеза, ако в нея не се съдържат яйца?

Вижте също: Кое е по-полезно: яйчен белтък или жълтък?

Вегетарианската майонеза и веганството

Майонеза в купичка, поставена на маса.

Вегетарианството е философия, основана върху зачитането на живота на животните. Поради тази причина, веганите или строгите вегетарианци не консумират какъвто и да било животински продукт или продукт, получен от животни. Тогава кои храни са забранени? Това са месо, риба, морски дарове, мляко, яйца, мед и други продукти с животински произход.

Поради тази причина, веганите отказват да ядат и други храни, като например майонеза. Вместо това, те заместват съставките в една рецепта с продукти от зеленчуков произход.

Вижте също: Три рецепти за вегетариански хапки

Как да си направим веган майонеза?

Веган майонеза

Приготвянето на веган майонеза, не е много по-различно от приготвянето на обикновената майонеза. По същия начин както с традиционните рецепти, може да е дори по-вкусна.

За да приготвите майонеза за вегетарианци, са ви необходими следните основни съставки: олио заедно с друг вид растително мляко. Следователно, добавянето на малко сол, лимон или оцет ще е добре.

Важно е да се убедите, че всички съставки са със стайна температура, за да се получи ястието. Тази рецепта най-вероятно няма да се получи, ако олиото е със стайна температура и соевото мляко е студено.

Съставки

  • Щипка сол
  • Няколко капки лимон (поне 3 мл)
  • ¼ чаша растително мляко (за предпочитане соево мляко)
  • ½ чаша зеленчуково, зехтиново или слънчогледово олио (180-190 г приблизително)

Приготвяне

  • Излейте растителното мляко и капките от лимон в блендера.
  • Разбъркайте всички съставки.
  • Намалете силата на блендера и постепенно добавете олиото.
  • Сместа придобива желаната гъстота и веднага щом се случи това, добавете щипка сол.
  • Най-добре е да се сервира в стъклена чаша. Консумирайте в рамките на 3 дни.

Това е основната рецепта за вегетарианска майонеза. Можете да добавите други съставки, за да разнообразите малко, в зависимост от другите ястия. Например, можете да получите по-вкусна майонеза, като добавите малко чесън или малко кориандър, или магданоз.

В същото време можете да използвате предварително овкусено олио. Както виждате, майонезата е наистина полезна гарнитура и варианта за вегетарианци не е изключение.

Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114822

Fuhrman, J., & Ferreri, D. M. (2010). Fueling the vegetarian (vegan) athlete. Current Sports Medicine Reports. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3181e93a6f

Rogerson, D. (2017). Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0192-9