Здравословни пълнени пиперки с киноа

03.08.2019
Киноата е супер храна, която осигурява на тялото ни редица ползи. С тази рецепта за пълнени пиперки с киноа, можете да включите тази здравословна култура лесно в менюто си!

Искате ли да се научите как да си приготвяте здравословни пълнени пиперки с киноа? В тази статия ще споделим с вас две рецепти: едната подходяща за вегетарианци и още една с пилешко месо.

Знаете, че винаги можете да заместите месото с продукти от растителен произход като тофу, както и пшеничния глутен,  за да направите рецептата подходяща за вегетарианци или вегани.

Пълнени пиперки с киноа и пилешко месо

В тази рецепта се използва пилешко месо и различни видове зеленчуци. Затова тя е богата на протеини, антиоксиданти и редица важни минерали. Освен това съдържа малко калории и е подходяща за всяка една диета.

Продукти

  • Пилешки гърди (200 г)
  • 3 зелени пиперки
  • 1/2 тиквичка
  • 1/2 патладжан
  • 1 праз
  • 1 лук
  • Гъби (100 г)
  • Киноа (150 г)
  • Сол, пипер и чесън на прах
  • Екстра върджин зехтин
  • Настъргано твърдо сирене (или кашкавал, който да се разтопи)

Прочетете и: Три рецепти за вегетариански хапки

Начин на приготвяне

  1. Първо нарежете пиперките наполовина, почистете ги от семките, почистете ги добре и ги измийте.
  2. Поставете ги в тавичка за печене и ги печете на 180 градуса за около 15 минути или докато омекнат. Не ги печете до пълна готовност.
  3. Докато пиперките се пекат, сипете малко екстра върджин зехтин в тиган и го поставете на котлон, пуснат на средна степен.
  4. Обелете и нарежете на жулиени тиквичката, праза, лука, патладжана и гъбите. Изсипете ги в тигана и ги задушете за 20 минути.
  5. Почистете и нарежете на жулиени пилешките гърди и ги прибавете към тигана със зеленчуците; задушавайте ги докато станат златисти.
  6. Измийте киноата и я прибавете към тигана като добавите и 500 мл вода. Гответе ястието докато водата се изпари и достигне консистенцията, която искате.
  7. Добавете солта, пипера и чесъна на прах.
  8. Напълнете пиперките, които запекохте със сместа с киноа, пилешко месо и зеленчуци и настържете отгоре малко кашкавал.
  9. Запечете ястието във фурна за около 5-10 минути.
  10. Бон апети! Насладете се на пиперките, които приготвихте!Веган рецепта за пълнени пиперки с киноа

Съставките в тази рецепта я правят изключително богата на протеини.

Сос Бешамел за пълнените пиперки с киноа

Въпреки че бешамеловият сос е перфектната добавка към това ястие, трябва да знаете, че повишава съдържанието на калориите и мазнините в нея.

Ако искате да добавите сос Бешамел към пиперките, които сте приготвили, ви предлагаме следната рецепта, с която ще се радвате на сос с нежна, гладка текстура:

Продукти

  • 2 чаши пълномаслено прясно или растително мляко (400 мл)
  • 1/4 чаша чисто масло или маргарин (50 г)
  • 1/3 чаша брашно (100 г)
  • Сол и индийско орехче

Начин на приготвяне

  1. Сложете масло в касерола и я поставете на бавен огън.
  2. След като се разтопи, прибавете маслото и го оставете на огъня за около 10 минути. Бъркайте постоянно сместа, за да не се образуват бучки и за да не остане брашното сурово.
  3. Прибавяйте млякото постепенно. Най-добре е то да бъде със стайна температура. Бъркайте с бъркалка, за да получите хомогенна и гладка текстура на сместа.
  4. Добавете сол и индийско орехче по ваш вкус.
  5. След като сосът Бешамел е готов, просто трябва да го добавите към рецептата, преди да сложите пиперките да се запекат във фурната.

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири вкусни рецепти за салата с нахут

Пълнени пиперки с киноа и броколи

И накрая – рецепта за вегетарианците и веганите. В този случай ви предлагаме да добавите броколи и други здравословни зеленчуци като тиквички, чери домати и чесън.

Продукти

  • 3 червени пиперки (85 г)
  • Киноа (80 г)
  • 1/2 броколи
  • 1 тиквичка
  • Чери домати (100 г)
  • 1 скилидка чесън
  • Сол, пипер и риган
  • Екстра върджин зехтин
  • 1 чаена лъжичка къри (по желание)
Пригответе си бързо и лесно вкусно веган ястие.
Броколито е чудесна съставка в тази рецепта, тъй като е зеленчук, богат на витамини, минерали, антиоксиданти и други важни хранителни вещества.

Начин на приготвяне

  1. В касерола сварете предварително измитата и накисната киноа за около 20 минути или докато е готова.
  2. Междувременно обелете и нарежете лука, броколито, тиквичката, чесъна и чери доматите.
  3. След това изсипете зеленчуците в тиган и ги задушете на средно силен котлон с малко зехтин. Сотирайте ги до готовност.
  4. Прибавете сварената киноа към сотираните зеленчуци и добавете солта, пипера, ригана и кърито по ваш вкус.
  5. След това разрежете пиперките на половина, измийте ги и ги почистете от семената.
  6. Поставете ги в тавичка и ги напълнете със сместа с киноа и зеленчуци.
  7. Поставете тавичката във фурната, предварително загрята до 180 градуса, и ги печете 25 минути.
  8. Извадете ястието от фурната и го оставете да изстине за няколко минути.

Както и при предишната рецепта можете да добавите сос Бешамел и настърган кашкавал. Ако искате рецептата да бъде подходяща за вегани, използвайте бешамел приготвен с растително мляко и веган кашкавал.

Опитвали ли сте някога пълнени пиперки с киноа? Ако не сте, изберете си рецептата, която ви харесва повече и я пригответе за обяд или вечеря.