7 храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина

Когато нивата на пикочната киселина са високи в кръвта, може да има последствия за здравето като артрит или подагра. Научите кои храни са виновни затова и как да ги избягвате.
7 храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Високите нива на пикочна киселина може да предизвикат възпаление и болка в ставите. Дори може да доведе до заболявания като артрит и подагра. За съжаление, много храни съдържат много пурини. Тези вещества водят до повишени нива на пикочната киселина в кръвта.

Редовните кръвни тестове и поддържането на балансирана диета са двете ключови решения за предотвратяването на този проблем.

В тази статия ще разгледаме най-вредните храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина. И така, избягвайте определени храни.

Храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина

1. Морските дарове водят до повишени нива на пикочната киселина

Повишени нива на пикочната киселина: купа с морски дарове

Морските дарове са богати на пурини, така че трябва да ги ядете умерено, ако имате високи нива на пикочна киселина. Сред тях са раците, скаридите, стридите и мидите.

Храните от тази група трябва да бъдат избягвани както в свежа, така и в консервирана форма, тъй като дори и в обработен вид морските дарове водят до повишени нива на пикочната киселина в кръвта.

2. Червеното месо води до повишени нива на пикочната киселина

Повишени нива на пикочната киселина: червено месо на дървена дъска

Това е храната, която има най-голям принос за повишаване на нивата на пикочна киселина. Трябва изцяло да я избягвате, ако имате проблем с пикочната киселина.

Свинското месо и говеждото месо съдържат големи количества пурини. Мазните меса, каймата, бъбреците и вътрешностите също имат голям принос.

3. Бобовите растения водят до повишени нива на пикочната киселина

Повишени нива на пикочната киселина: бобови растения в купички

Лещата, леблебията и бобът са известни с високото съдържание на пурини, така че хората с високи нива на пикочна киселина трябва да ограничат консумацията им само веднъж или два пъти на седмица най-много.

4. Определени зеленчуци водят до повишени нива на пикочната киселина

Повишени нива на пикочната киселина: броколи и други зеленчуци на маса

Някои зеленчуци, които трябва да ядете в умерени количества или да избягвате, ако имате проблеми с пикочната киселина са: аспержи, гъби, карфиол, спанак, репички и праз.

5. Алкохол

Две чаши с алкохол и череши

Бирата всъщност е по-вредна за хората с високи нива на пикочна киселина отколкото морските дарове или червеното месо.  Това е така, защото се увеличава производството на пикочна киселина в тялото и тя се отделя от организма по-трудно.

Експертите препоръчват да избягвате бирата и ако страдате от подагра.

6. Напитки със захар и сладки десерти

донаци

Безалкохолните напитки и преработените плодови сокове съдържат царевичен сироп, който стимулира производството на пикочна киселина. Сладкишите, бисквитите, тортите и подобни храни са също много богати на захар, което води до повишаване на нивата на пикочната киселина и влошаване на състоянието.

7. Кафе

бяла чаша с кафе

Ако пиете твърде много кафе, може да е вредно за здравето ви, така че е най-добре да пиете само една или две чаши на ден най-много.

Симптоми на високи нива на пикочна киселина

При повишени нива на пикочната киселина можете да имате подагра и камъни в бъбреците. Най-честите симптоми са:

Лекарят трябва да направи правилната диагноза и да предпише режим на лечение, който да включва промени в режима ви на хранене.

Лечение на високите нива на пикочна киселина

Болката може да бъде много обезпокояваща. Обаче, има някои неща, които трябва да направите за да облекчите този проблем:

 • Приложете студен компрес на възпалените стави.
 • Лекарят може да предпише нестероидни противовъзпалителни лекарства, които могат да ви донесат голямо облекчение. Лекарят може да ви препоръча да започнете да приемате лекарства в ниски дози и да ги увеличите постепенно. Лечението ви може да продължи от шест до 12 месеца. През този период, трябва да внимавате с диетата и да правите леки упражнения редовно.

Примерна диета за намаляване на нивата на пикочна киселина

Мляко в бурканче и цвете

Тази диета съдържа протеин, който произлиза предимно от млечни продукти и яйца.Можете да използвате заешкото като месо, ако искате, защото има ниско съдържание на пурини и холестерол.

Закуска

 • 1 чаша обезмаслено мляко
 • 2 филии пълнозърнест хляб

Дневна закуска

 • 1 банан

Обяд

 • Картофени хапки (ньоки) с доматен сос
 • Бяла риба на грил
 • Натурален неподсладен йогурт за десерт

Следобедна закуска

 • 1 парче диня

Вечеря

 • Пармезан и патладжан
 • Салата от домати, моркови и босилек

Можете да смесвате съставките както желаете, но помнете, че трябва да балансирате протеините, зеленчуците, плодовете и пълнозърнестия хляб. Освен това, съдържанието на мазнини трябва да е ниско.

Запомнете: Тази статия е информативна и не трябва да бъде заместител на лекарските препоръчки. Лекарят може да ви препоръча различна диета, ако нивата ви на пикочна киселина са много над нормата.

Грижете се за здравето ви- това е най-важното нещо, което имате! Никой друг, освен вас, не може да направи това.

Може да ви заинтересува ...
4 супи за премахване на токсините
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
4 супи за премахване на токсините

Черният дроб и бъбреците са органите, които помагат за премахване на токсините от организма. Натрупването на токсини може да причини здравословни п...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.