Кое е по-полезно: яйчен белтък или жълтък?

Много хора отделят едната част, вярвайки, че така се грижат по-добре за своя холестерол.
Кое е по-полезно: яйчен белтък или жълтък?
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 13 октомври, 2022

Обичате ли яйца? Ако е така, може би повече от веднъж сте се чудили, кое е по-полезно – яйчен белтък или жълтък? Експертите ни казват, че яйцата като цяло са много здравословна храна. Всяка част на яйцето има специфични полезни компоненти. Яйчният белтък не съдържа мазнини, а жълтъкът е богат на протеини, така че двете не трябва да се отделят.
Яйцата са основна част от нашата диета, важен източник на хранителни вещества, който си струва да включим в нашето ежедневно меню. Не е нужно да се притеснявате за фалшивия мит за тяхното високо ниво на холестерол. Това са предимно ненаситени мастни киселини, които са идеални за здравето на сърдечно-съдовата система.
Така че, нека да се запознаем с предимствата на всяка отделна част на яйцето и да сме информирани от какво има нужда организма ни – от яйчен белтък или жълтък.

Предимства на белтъка

Кое харесвате повече: яйчен белтък или жълтък?

Кое харесвате повече: яйчен белтък или жълтък? Много хора отделят едната част от яйцето, вярвайки, че така се грижат по-добре за своя холестерол. Смята се, че яйчният белтък е най-здравословната част на яйцето. Нека видим какви предимства има:
 • Белтъкът не съдържа абсолютно никакви мазнини и много малко калории, което го прави страхотно здравословна храна. Най-големият риск се появява, когато се храним с пържени яйца, защото пърженото олио/ масло съдържа мазнини, опасни за здравето.
 • Богат е на витамин B комплекс.
 • Белтъкът има по-малко калории, сравнен с жълтъка.
 • Яйцата са много подходящи, ако искате да отслабнете. Много хора консумират само белтъка на закуска, защото осигурява много протеини и витамини и е вкусен. Въпреки това, ние не препоръчваме да се храните “само” с бялата част на яйцето на закуска. По-добре е да я комбинирате с други храни, например купа овесена каша или плодов шейк.
 • Белтъците се използват в много препарати в козметиката и красотата: те са отлични за тонизиране и омекотяване на кожата и могат да лекуват всякакви дразнения.
 • В белтъка се съдържа вид пептид, който помага за понижаване на кръвното налягане.

Предимствата на жълтъка

Кое харесвате повече: яйчен белтък или жълтък?
 • Яйчните жълтъци съдържат повече протеин от белтъците.
 • Жълтъкът е богат на мазнини – със сигурност знаете това. Съдържанието е около 4 гр. мазнини на яйце, от които само 1,5 гр. са наситени (или вредни) мазнини. Останалите са ненаситени мазнини, тяхното ниво на холестерола е много ниско и следователно са безвредни за здрави хора. Ако сте склонни към висок холестерол, може донякъде да ограничите консумацията им, но не ги премахвайте напълно, тъй като протеините са много полезни.

Яйчният жълтък е чудесен източник на витамини и минерали

 • Той е богат на желязо, фосфор, калий и магнезий. Що се отнася до витамините, ще намерите следните: витамин А, Е, D, B9 (фолиева киселина), B12, B6, B2 и B1. Не трябва да забравяме, че той е една от малкото храни, богати на витамин D.
 • Друг факт за яйчните жълтъци, който не трябва да пренебрегваме: те съдържат вещество, наречено холин. Знаете ли защо това е от полза? Холинът е добър за здравето на мозъка, паметта и в борба срещу болести като Алцхаймер или деменция.
 • Яйчният жълтък е богат на лецитин. Какво прави този елемент? Той се присъединява с холестерола и му попречва да се абсорбира напълно от организма. Лецитинът е изключително важно средство за грижа за костния мозък, мозъка, черния дроб, сърцето и нервната система. Той помага за здравето на сърцето, а и за подобряване на паметта и концентрацията. Кой може да каже, че яденето на яйчен жълтък е нещо нездравословно?
 • Много хора консумират сурови яйчни жълтъци или ги комбинират с други сурови продукти в шейкове, за да получат максимално количество протеин. Това е грешка. Яденето на сурови яйчни жълтъци може да доведе до заболявания като салмонелоза. Трябва да знаете, че винаги е по-добре да се ядат варени яйчни жълтъци, тъй като здравните свойства ще останат същите и ще се избегнат евентуални проблеми.

И все пак, кое е по-полезно: яйчен белтък или жълтък?

И двете са здравословни. Яйчният белтък не съдържа мазнини, а жълтъкът – малко количество наситени мазнини, но е много богат на протеини. Какво ще ви препоръчаме? Консумирайте цели яйца – като част от разнообразна и балансирана диета, те са много полезни за вашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.