Вегански емпанади: две вкусни рецепти
Емпанадата е тестено изделие, което може да се запълни буквално с всичко. Освен това, можете да намерите сладки, солени, месни, рибни, зеленчукови и дори плодови емпанади. Някои хора дори готвят вегетариански такива. Не изпускайте тези две рецепти за вегански емпанади, които ще споделим днес!
Вегански емпанади
Емпанадите са вкусни. Истината е, че те всъщност са едни от най-любимите ястия по света. В допълнение, има много видове печени и пържени емпанади, направени с различни видове пълнежи.
Основната тайна е тестото. Освен това, те могат да се приготвят с пълнозърнесто брашно или бутер тесто. Всичко зависи от това, което харесвате най-много. Същото е вярно и относно пълнежа.
Сега, емпанадите обикновено включват съставки, които са несъвместими с веганска диета. Например, преди да ги сложите във фурната, те обикновено са покрити със смес от разбито яйце за получаване на по-добра консистенция, цвят и вкус. Ето защо много хора се питат дали е възможно да се приготвят вегански емпанади.
Разбира се, че е!
Отдолу ще ви предложим две рецепти за вегански емпанади, които са изключително лесни за приготвяне. Те са вкусни!
Вегански емпанади: рецепта 1
Пригответе си ваши емпанади у дома, като изберете съставките, които харесвате най-много, включително тези, които ги правят 100% вегански.
Съставки за тези вегански емпанади:
За тестото за вегански емпанади:
- Чаша пълнозърнесто брашно
- 1/3 чаша топла вода
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица готварска сода
- Соево масло за намазване
- Сол
За пълнежа:
- 1/2 чаша грах
- 1 малък лук
- 1/2 червен пипер
- 1 малка тиквичка
- 1 скилидка чесън
- Малко целина
- 1 чаена лъжица мая
- Сол
- Пипер
Приготвяне:
- Първо, сварете граха.
- Междувременно, добавите всички съставки за тестото в купичка и омесете добре. След това, покрийте тестото с пластично фолио и увийте и оставете в хладилника за половин час.
- След това, измийте и нарежете всички зеленчуци на малки парченца (с изключение на граховете) и добавете плисък от зехтиново олио, сол и пипер.
- Задушете всички зеленчуци в тиган, като добавите граховите зърна докато не станат златисто кафяви и попият от сока.
- Тогава, извадете тестото от хладилника и го разделете на осем парчета.
- Омесете всяко парче и направете много тънко кръгче с всяко.
- След това, добавете супена лъжица зеленчуков пълнеж към всяко тестено кръгче и го затворете. Уверете се, че не сте препълнили тестото и затворете добре всяка емпанада, като натискате ръбовете с вилица. В противен случай, те ще се отворят докато се пече и пълнежа ще изтече навсякъде вътре във фурната.
- За да ги затворите и да ги направите по-златисти, намажете ги със соево мляко.
- Тогава, добавете малко брашно в тава за печене, така че вашите емпанади да не залепват и след това ги поставете отгоре.
- В предварително нагрята фурна на 200°С, изпечете вашите вегански емпанади за 20 минути или докато не станат златисто кафяви.
- Можете да се насладите на вашите вегански емпанади като студени, така и топли.
Вижте също: Пълнено пиле с крема сирене, чесън и див лук
Веганска емпанада рецепта 2
Трябва да сте особено внимателни когато запълвате тестото. Уверете се, че не ги препълвате, така че те да не се отварят по време на печене.
Съставки за тези вегански емпанади:
За тестото:
- 2 чаши брашно
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
- 1/2 чаша зеленчуков маргарин
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 1/3 чаша студена вода
За пълнежа:
- 1 пакетче замразен спанак
- 1/2 лук
- 1 голяма скилидка чесън
- 2 супени лъжици зехтиново олио
- Сол
Приготвяне:
За пълнежа:
- Най-напред, пресейте брашното и добавета солта и захарта.
- Тогава, щом като разбъркате добре тези съставки, добавете маргарина на стайна температура и го разбъркайте с брашното.
- След това, бавно добавете оцета и водата, като омесвате продължително.
- Накрая, продължете да омесвате цялата смес докато не получите хомогенно тесто.
- Покрийте го с пластично фолио и го оставете вътре в хладилника за половин час.
За пълнежа:
- Най-напред, измийте и обелете зеленчуците.
- Накрая, нарежете добре лука и чесъна и ги задушете в тиган или гърне със зехтиново олио.
- След това, добавете спанака в тигана. Ако е замразен, размразете го и го измийте добре преди да го пипате с ръце. В допълнение, изцедете го добре за да премахнете излишните течности.
- Веднъж щом добавите спанака, разбъркайте го малко и след това покрийте гърнето. Оставете да къкри за около пет до седем минути. След това, премахнете от тигана.
За да направите веганските емпанади:
- Най-напред, извадете тестото от хладилника и го разделете на толкова емпанади, колкото ще направите.
- Тогава, сплескайте парчетата от тестото на много тънки кръгчета с точилка и след това добавете супена лъжица пълнеж.
- След това, затворете емпанадата добре като следвате същите съвети като от горната рецепта.
- Тогава, добавете малко брашно в тава за печене, така че вашите емпанади да не залепват и след това ги поставете отгоре.
- Опечете в предварително нагрята фурна на 200°С за приблизително 20 минути.
Сега можете да се насладите на някои вкусни вегански емапанади. Всеки ще ги хареса!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fundación Española de Nutrición. (n.d.). Espinacas. Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/espinacas.pdf
- Fundación Española de Nutrición. (n.d.). Apio. Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf