Възможно ли да се отървем от мазнините на определени места?

Консумацията на кофеин е свързана с насърчаване на отслабването, стига да е съчетана с подходяща диета и физически упражнения.
Възможно ли да се отървем от мазнините на определени места?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Голяма част от хората целят едно и също, когато се подлагат на диета: намаляване на мастната (адипозна) тъкан. Големият въпрос е дали е възможно да се отървем от мазнините на определени места.

В зависимост от соматотипа на човек, той натрупва по-голямо количество мазнини в различни части на тялото. Например мъжете са предразположени да трупат мастна тъкан в горната част на тялото. Жените се оплакват от мазнини в областта на бедрата и дупето.

Ако трябва да говорим за протоколи за намаляване на мастната тъкан, най-важната стъпка е намирането на подходяща хипокалорична диета , с която да отслабваме за сметка на изразходваната енергия. Така ще изгаряме повече енергия, отколкото сме приели. По този начин тялото ни ще използва резервите си под формата на мастна тъкан, за да произведе необходимата му енергия.

Не е възможно да се отървем от мазнините само на определени места

Много упражнения и режими на хранене предлагат постигането на резултати в определени области. Въпреки това не е възможно да се отървете от мазнините само на определени места. Мастната тъкан може да бъде намалена цялостно и пропорционално. Няма метаболитен механизъм позволяващ ви да „отрежете“ мазнините си само на определени места.

Когато става въпрос за намаляване на телесните мазнини, най-добрият вариант е да се храните балансирано и разнообразно. Междувременно трябва да спортувате често. Това е описано и в статия публикувана в списанието Current Gastroenterology Reports. А включването на многоставни упражнения за сила увеличава изразходването на енергията и оптимизира отслабването.

Натрупани мазнини на определени места

Не се вманиачвайте с изгарянето на мазнините

Намаляването на мастната тъкан трябва да бъде съчетано и с подобряване на цялостното здравословно състояние. Важно е да не се вманиачвате в постигането на тази цел на всяка цена. Ваш приоритет трябва да бъде изграждането на навици за хранене, намаляващи риска от развитие на заболявания, според проучване публикувано в International Journal of Epidemiology.

Преминаването към по-здравословни навици за хранене обикновено само по себе си води до отслабване. Ако при вас не е така, трябва да прецените колко храна приемате и колко упражнения правите.

Добавки за отслабване

Както вече казахме, няма начин за премахване на мазнините на определени места. Но някои вещества и добавки могат да подпомогнат действието на диетата и упражненията.

На първо място става въпрос за кофеинът, който можете да консумирате под формата на капсули, чай или кафе. Редовният прием на този алкалоид е свързан със значително намаляване на мастната тъкан. Освен това кофеинът спомага и за временното подобряване на мозъчната дейност. Съветваме ви първо да поговорите със специалист, преди да увеличите количеството на приемания от вас кофеин.

Друго вещество, което може да насърчи отслабването, е капсаицинът. Среща се най-вече в лютите чушки. Затова включването на пикантни храни в менюто ви може да насърчи борбата с мастната тъкан. Тази стратегия е простичка и лесна за прилагане.

Трябва да бъдете внимателни с предлаганите на пазара добавки. В много случаи доказателствата по отношение на ефективността им за намаляване на телесните мазнини са оскъдни или липсват такива. Дори някои от тези продукти могат да имат негативни странични ефекти при някои хора като тахикардия.

Кофеинът и премахването на мазнините на определени места

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 рецепти за отслабване с куркума

Можете да премахнете мазнините: но не и само на определени места

Както вече казахме, не е възможно да премахнете мазнините само на отделни места. За да се освободите от „излишните килограми“, трябва да намалите общия си процент на телесни мазнини.  А това съвсем не е така сложно, както мнозина си мислят.

Ключът се крие в усвояването на по-здравословни хранителни навици, без да се вманиачвате на темата отслабване. Просто увеличете консумацията си на зеленчуци и плодове и намалете тази на преработени храни. Сами ще видите как целта ви не е толкова трудно постижима.

Същевременно някои вещества засилват действието на упражненията и диетата за отслабване. Кофеинът и капсаицинът са две сред тях, които действат най-добре. А най-добрата новина е, че можете да откриете тези вещества в храните от природата!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Obert J., Pearlman M., Obert L., Chapin S., Popular weight loss strategies: a review of four weight loss techniques. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.