8 съвета за здравословно хранене

Знаете ли, че един от най-здравословните варианти за подобряване на начина ви на хранене е добавянето на подправки и билки към ястията вместо сол? Научете повече за този, както и за много други страхотни съвети, които ще направят менюто ви по-здравословно.
8 съвета за здравословно хранене
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

За някои хора следването на здравословно хранене е доста трудна задача.

Да внимавате за съдържанието на калории, да сте сигурни, че храната, която консумирате е висококачествена и да подбирате най-подходящите хранителни продукти не е лесно.

Проблемът е, че здравословното хранене е представяно по погрешен начин и много хора продължават да допускат грешки, без да осъзнават това.

Например някои смятат, че менюто им е най-доброто, защото се хранят с храни с етикети “лайт” или “без мазнини.” Има и други, които отказват да консумират цели групи продукти или дори по-лошо, пропускат хранения, за да си спестят калории.

Доказано е, че здравословното меню се състои от подходящи количества хранителни вещества, съдържащи необходимото количество калории за правилното функциониране на организма ви.

Ето защо ви подбрахме 8 съвета за здравословно хранене, с които ще сядате на масата без притеснения.

Открийте ги в следващите редове!

1. Хранете се разнообразно, но не прекалявайте

Една от тайните на пълноценното, здравословно хранене е разнообразието от ястия, но внимавайте за големината на порциите.

Това означава да не се храните с едни и същи неща, а да включите в менюто си различни източници на хранителни вещества, за да се радвате на вкусни, интересни ястия.

Освен това вместо да поемате няколко обилни порции дневно, е по-добре да ги разделите на 5-6 по-малки, които да хапнете през деня.

2. Не спирайте приема на мазнини

Най-често срещаната грешка на хората, които опитват да подобрят хранителните си навици, е да спрат приема на всички храни, съдържащи мазнини.

Вярно е, че са богати на калории, но не е добре да спирате консумацията на мазнини напълно.

Организмът ви се нуждае от определени видове мазнини, които реално му помагат да се отърве от вредните за здравето мазнини

Например омега-3 мастните киселини, които можете да откриете в:

  • Зехтина
  • Авокадото
  • Ядките
  • Семената
  • Лененото семе
  • Мазната риба

3. Яжте по-малко животински протеини

Ежедневният прием на протеини е жизненонеобходим за правилното функциониране на нервната система и поддържането на мускулната маса.

Въпреки че животинските протеини са по-лесно достъпни, експертите препоръчват да консумираме по-малко протеини от този вид и да предпочитаме тези с растителен произход.

Причината за това е, че съдържат повече мазнини и могат да доведат до стомашни проблеми, тъй като се усвояват по-трудно.

От друга страна растителните протеини ви осигуряват фибри, антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат дори да възстановят чревната ви флора.

4. Ограничете приема на сладкиши и захар

Сладкишите и всички източници на рафинирана захар са враг номер едно на доброто здраве и здравословното тегло.

Те са една от основните причини за метаболитните проблеми, освен това връзката им с различни видове рак е доказана.

Един от най-тревожните факти е, че човек привиква към тях и колкото повече ги ядете, толкова по-голяма нужда от консумацията им изпитвате.

Ограничете приема им възможно най-скоро.

5. Намалете консумацията на сол

Съвети за здравословно хранене: намалете приема на сол.
Прекомерният прием на сол също е свързан със здравословни проблеми като задържането на течности, възпалителни процеси и хипертония.

През последните години упорито се говори за намаляване на консумацията на сол, най-вече поради факта, че повечето хора приемат до 5 пъти повече от препоръчаното количество.

Лесен начин да замените солта е като изберете други здравословни подправки като билки, оцет или куркума.

6. Пийте повече вода за здравословно хранене

Всеки хранителен режим, препоръчан от диетолог, трябва да включва изпиването на поне 8 чаши вода всеки ден.

Тази течност е важна за поддържането на тялото ви хидратирано и за правилното функциониране на всичките му основни системи.

Освен това водата намалява вредното въздействие на свободните радикали и влияе върху състоянието на кожата.

7. Избирайте органични храни

Органичните храни запазват 100% от хранителните си вещества, защото не са обработвани и не са имали контакт с пестициди.

Въпреки че са малко по-скъпи от масово предлаганите продукти, струва си да инвестирате в покупката им, за да се насладите на ползите им.

8. Яжте сурови плодове и зеленчуци

Суровите плодове и зеленчуци съдържат максимални количества хранителни вещества и са много по-полезни за организма ви.

Консумацията им ще ви помогне да отслабнете, да подобрите храносмилателния си процес и да поддържате детоксикацията на организма си.

Готови ли сте за промяна? Следвайте съветите ни за здравословно хранене и ще откриете, че можете да се храните, без да спазвате строги диети.

Първата снимка е предоставена от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, Kelly L. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020 Feb;66(2):117-125. PMID: 32060194; PMCID: PMC7021351.
  • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.