Отървете се от коремните мазнини с тези храни

Коремните мазнини не са лесни за изгаряне, дори със здравословна и добре балансирана диета, и упражнения. За щастие, консумирането на тези здравословни храни може да е от полза.
Отървете се от коремните мазнини с тези храни
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всички искаме да имаме плосък корем, но не винаги следваме правилната диета. През цялото време не можем да загубим нашите коремни мазнини, защото не знаем да ядем подобаващо. Поради тази причина в днешната статия искаме да ви разкажем за някои добри храни, които изгарят коремните мазнини. Те ще ви помогнат. Отървете се от коремните мазнини бързо и лесно.

Понякога, мазнините, намиращи се в корема, не са лесни за изгаряне и можете да го помислите за трудно да се отървете от тях, дори ако следвате една здравословна и балансирана диета и упражнения. Не се отказвайте!

Може би тези съвети ще ви помогнат.

Отървете се от коремните мазнини: затлъстяването е световен проблем

Отървете се от коремните мазнини: мъж си измерва талията

Затлъстяването е много често срещано в наши дни, броят на случаите продължава да расте всяка година. По подобен начин, метаболитните заболявания продължават да се увеличават.

В днешно време, тъй като затлъстяването достигна връхните си точки в историята, лекарите са започнали да фокусират вниманието си върху храната като източник на здраве. Обаче, идеята, че вие сте това, което ядете, е по-скоро остаряло виждане.

Според Световната здравна организация (СЗО), има повече от 1,9 милиарда хора с наднормено тегло по света. Учудващо е това, че над 650 милиона от тях имат затлъстяване.

Тези данни са доста обезпокояващи и сега има голямо внимание върху децата. Това е така, защото има около 124 милиона деца със затлъстяване по света, според проучване, което СЗО и Империал Колидж Лондон са публикували преди няколко месеца в списание „The Lancet”.

Отървете се от коремните мазнини и други подобни проблеми

Няколко проучвания показват, че коремните мазнини са пряко свързани с по-голяма вероятност от заразяване с други болести. Това е така предимно защото местоположението на телесните ни мазнини е важно колкото количеството, което имаме.

Според нови проучвания на Университета в Харвард и Болницата в Масачузетс , излишните коремни мазнини са също свързани с риск от развиване на диабет тип 2. Също така, по този начин е по-лесно да се развие един вид коронарна болест на сърцето.

Като цяло, излишните коремни мазнини засягат повече мъжете отколкото жените. Също така, те увреждат простатата и са директно свързани с еректилната дисфункция, според проучване, проведено от Департамента по урология в Университета Корнел, САЩ .

Отървете се от коремните мазнини с помощта на тези храни

1. Отървете се от коремните мазнини със сьомга

Две парчета сьомга

Този вид риба е един от най-полезните за сърцето и също така е идеален за намаляването на коремните мазнини.

Сьомгата е силно препоръчителна, поради нейната голямо биологично съдържание на протеин. Също така, това е един от най-добрите източници на витамин D .  Хората със затлъстяване обикновено изпитват липса на този витамин, както се разбира от проучване, проведено от учени във факултета по медицина в Унивеситета Колумбия.

2. Броколи

Този кръстоцветен зеленчук е лек, пълен с витамини и богат на калций, минерал, играещ важна роля при свалянето на килограми. Поне това се разбира при едно проучване от няколко факултети в американските университети. Това проучване е публиквано в Журнала по клинична ендокринология и метаболизъм.

3. Орехи

Както посочва едно проучване от университета в Барселона, редовната и умерена консумация на орехи помага за изгарянето на коремни мазнини. Тайната тук е, че техният прием ускорява серотонина, хормон, подобряващ настроението и засищането.

4. Свалете коремните мазнини с банани

Една млада жена обелва един банан

Бананите ще ви дадат едно сладко усещане, поради тяхното високо съдържание на полезни захари. Също така това е един от най-добрите източници на калий.

Въпреки че много хора избягват да ядат банани поради тяхното високо съдържание на въглехидрати, това е най-добрият плод за ядене, ако искате да имате плосък корем. Това е така, защото те съдържат калий, който помага за премахването на течностите.

5. Диня

Динята е друг чудесен плод, който е богат на калий, с чиято помощ се премахват течностите. Също така, може да помогне за намаляването на телесните мазнини и премахването на холестерола в кръвта, според проучване от университета в Кентъки.

6. Тъмен шоколад

Тъмният шоколад със съдържание над 60% какао е зареден с полезни антиоксиданти, които помагат за намаляването на възпалението на корема. Също така, се намалява вашето желание за похапване на сладки неща.

7. Натурално кисело мляко

Снимка на четири стъклени бурканчета с кисело мляко и отгоре с различни плодове малини, ягоди и т.н.

Съчетайте свойствата на натуралното кисело мляко с любимите ви плодове и се насладете на този вкусен десерт.

Изцяло натуралното кисело мляко се препоръчва при диети за сваляне на килограми. Също така, е богато на пробиотици (добра микробиота) и следователно ускорява стомашно-чревното здраве. Може да не знаете, но ако вашата микробиота е добре балансирана, тогава е по-вероятно да свалите коремните мазнини, според проучване от университета във Виена.

Освен това, ако добавите боровинки към вашето кисело мляко или всеки друг вид плод с голяма диуретична сила, тогава ефектът ще е по-силен.

Поддържайте здравословна цялостна диета и правете упражнения

В добавка към увеличаването на вашата консумация на тези продукти, трябва да намалите вашата консумация на транс мазнини и рафинирани захари от вашата диета.

Американската фондация по сърдечните болести препоръчва също така да сте активни и да практикувате някои аеробни упражнения и упражнения за сила поне 15 минути на ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lee, R. K., Chung, D. , Chughtai, B. , Te, A. E. and Kaplan, S. A. (2012), Central obesity as measured by waist circumference is predictive of severity of lower urinary tract symptoms. BJU International, 110: 540-545.
  • Journal of Proteome Research. Benefits of nut consumption for people with abdominal obesity, high blood sugar, high blood pressure. ACS News Service Weekly PressPac: November 02, 2011
  • Carrelli, A., Bucovsky, M., Horst, R., Cremers, S., Zhang, C., Bessler, M., Schrope, B., Evanko, J., Blanco, J., Silverberg, S. J., … Stein, E. M. (2016). Vitamin D Storage in Adipose Tissue of Obese and Normal Weight Women. Journal of bone and mineral research : the official journal of the American Society for Bone and Mineral Research, 32(2), 237-242.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.