Какво трябва да знаете за хапчетата за отслабване

Хапчетата за отслабване не са решение при наднормено тегло. Но могат да помогнат да предприемете необходимите промени в начина си на живот, за да избегнете натрупването на още килограми. Не е доказано, че нито едно от тези средства е по-ефикасно от комбинацията между начин на хранене и спортуване.
Какво трябва да знаете за хапчетата за отслабване

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Има много митове и дезинформация относно хапчетата за отслабване. За съжаление фармацевтичната промишленост ежедневно рекламира различни продукти, обещаващи на хората бързо отслабване. Трябва да знаете, че те не са толкова ефикасни и дори могат да застрашат здравето ви. В крайна сметка хапчетата за отслабване са просто: хапчета., лекарства. Затова трябва да бъдат предписвани единствено от лекар, който да прецени дали са подходящи за специфичния случай, в зависимост от редица фактори.

Трябва да споменем и че хапчетата за отслабване не са панацея. Отслабването е комплексен процес изискващ усилия на много фронтове. Хапчетата могат да помогнат, но ако човек не ги съчетае с подходящ хранителен режим и физическа активност – усилията му остават напразни.

Хапчетата за отслабване

Прегледът от лекар е изключително важен за процеса на отслабване, особено ако пациентът ще прибегне до прием на хапчета.

Първото нещо, което трябва да кажем е, че лекарите никога не изписват хапчета за отслабване по естетически причини. Второ – няма доказателства, че нито един от тези продукти е по-ефикасен от системния и контролиран режим на хранене и спортуване.

Трябва да отбележим, че много от тези лекарства действат на централната нервна система, инхибирайки сложната дейност на хипоталамуса, регулиращ чувството за глад и ситост. С други думи те могат да ви помогнат да не се чувствате толкова гладни. От друга страна други лекарства с диуретично или лаксативно действие спомагат засилването на метаболизма. На пазара можете да откриете и така наречените средства за “изгаряне на мазнини”, продавани в супермаркетите и дрогериите, за които няма никакви научни доказателства.

Профил на пациента

Хапчетата за отслабване не са подходящи за всеки човек. На първо място бременните и кърмещите жени не трябва да ги приемат. Специалистите не ги препоръчват и за малолетни лица. Тези лекарства не бива да бъдат приемани по никакъв повод без лекарско предписание.

Медицинските специалисти назначават този вид лекарства при пациенти отговарящи на следните критерии:

 • Диагностицирани са с наднормено тегло. Лекарят е класифицирал пациента със затлъстяване, тъй като теглото му е 20% по-високо от идеалното му тегло в зависимост от височината и структурата му. Това означава, че ИТМ е 30 или повече.
 • Пациентът е с нисък ИТМ, но има съпътстващо заболяване. Става въпрос за случаите, в които ИТМ е по-висък от 30, но над 27 и пациентът е със заболявания като диабет, сънна апнея или хипертония. В такъв случай лекарят преценява дали предписването на такъв вид лекарства би било полезно..

Не можем да не споменем, че лекарствата невинаги са първи избор за лечение. Медицинските специалисти ги предписват само, ако пациентът спазва диета и спортува за период от три до шест месеца и не е могъл да отслабне с повече от 5% през това време. Освен това човек трябва да бъде мотивиран и отдаден на идеята да отслабне с помощта на всички необходими средства и начини.

Страничните ефекти на хапчетата за отслабване

Като всички други лекарства, хапчетата за отслабване също имат странични ефекти вариращи при всеки един човек. Най-често се наблюдават леки симптоми като диария, запек и /или гадене, намаляващи с времето.

Някои лекарства като фентермин, бензфетамин, диетилпропион и фендиметразин могат да доведат до трудно заспиване, нервност или безпокойство, както и до главоболие и повишаване на кръвното налягане. Само в много редки случаи са наблюдавани други странични ефекти при приема на този вид лекарства, а именно:

 • Жълта пигментация на очите и/или кожата
 • Потъмняване на урината
 • Светли изпражнения
 • Сърбеж
 • Болка в корема
 • Липса на апетит

Препоръчваме ви да прочетете и: Лимонът като средство за намаляване на теглото

Предпазни мерки при приема на хапчета за отслабване

Важно е да отбележим, че някои от продуктите, продавани в дрогериите, рекламирани като вещества за отслабване, не са безопасни, тъй като не са изследвани научно. Затова се предлагат без рецепта. Някои от тези продукти, особено тези съдържащи ефедра, ефедрин или кофеин могат да доведат до припадъци, сърдечна атака, инсулт и внезапна смърт. Затова ви съветваме да се консултирате с лекар, преди да започнете приема им.

Предписаните хапчета за отслабване губят ефекта си, когато пациентът спре приема им. Затова без подходяща диета и начин на живот е много вероятно тези хора отново да напълнеят след като спрат приема на тези лекарства. Затова трябва да се хранят здравословно и да спортуват постоянно, ако искат да запазят и подобрят получените резултати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
 • Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res. 2017 Jun;39(6):559-565.
 • Duan S, Xie L, Zheng L, Huang J, Guo R, Sun Z, Xie Y, Lv J, Lin Z, Ma S. Long-term exposure to ephedrine leads to neurotoxicity and neurobehavioral disorders accompanied by up-regulation of CRF in prefrontal cortex and hippocampus in rhesus macaques. Behav Brain Res. 2020

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.