Контактът с очите: Тайни и забавни факти

Мислите ли, че външният вид няма значение, когато говорите? Ето някои интересни факти за зрителния контакт, които може да променят мнението ви!
Контактът с очите: Тайни и забавни факти

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 09 август, 2022

Контактът с очите е ключов елемент в общуването. Заедно с движенията на други части на лицето и ръцете, той представлява част от жестовата комуникация.

Когато разговорът е лице в лице, жестовете или езикът на тялото са по-решителни за предаването на смисъл от думите.

Въпреки че всички осъзнаваме, че зрителният контакт е важен и засяга нашите събеседници, не винаги знаем как да го установим правилно.

Какво е зрителен контакт и защо е важен?

В рамките на комуникацията като цяло има различни аспекти, елементи и компоненти. Езикът на тялото се счита за един от най-важните елементи. Всъщност се казва, че съставлява около 55% от комуникативното преживяване.

В този смисъл това, което правим с лицето, ръцете и останалата част от тялото, може да бъде по-важно от това, което изрично казваме с устата си.

Контакт с очите е, когато двама души се гледат в очите, докато говорят. Може дори да се случи, когато мълчат.

Той обаче не може или не трябва да се поддържа твърде дълго, тъй като може да бъде неудобен за човека или за нас, ако сме обект на погледа.

Контактът с очите обикновено е отправната точка и изискване за започване на комуникация, тъй като най-добрият начин да уведомим човек, че говорим с него, е да го погледнем в очите.

В същия дух ни помага да изпълняваме различни функции, като например:

 • Даваме на човека да разбере, че обръщаме внимание на него или нея (или той или тя на нас);
 • Подчертаваме думите си;
 • Помага ни да тълкуваме или разпознаваме емоциите, както и да ги предаваме;
 • Когато участват няколко души, това ни позволява да зададем начина на говорене.

Изследователите са съгласни, че контактът с очите модулира активността на структурите в социалната мрежа на мозъка. По този начин начинът, по който осъществяваме зрителен контакт, може да разкрие нашите намерения и да създаде определени реакции у другите.

8 тайни и забавни факти за зрителния контакт

Всички оценяваме контакта с очите като ключова част от диалога, но до каква степен той засяга нашия събеседник или разкрива неща за нас самите? В следващите редове ще отговорим на тези въпроси въз основа на проучвания на експерти в областта. Избрахме и някои забавни факти и тайни за зрителния контакт, които вероятно ще ви изненадат.

1. Контактът с очите може да попречи на другите да ни лъжат

Контактът с очите е важен.
Постоянният зрителен контакт може да попречи на друг човек да ни лъже.

Прочетете и тази статия: 10 естествени лека за сърбеж в очите

Според проучване, публикувано в Consciousness and Cognition през 2018 г., гледането директно в очите може да намали нечестното поведение на нашия събеседник. Това може да обясни защо повечето хора предпочитат да избягват зрителния контакт, когато лъжат.

По време на полицейски разпити е много важно заподозреният да осъществява зрителен контакт, за да направи отговорите си възможно най-честни (наравно с други техники). Това може да се използва в ежедневието, като например при интервюта за работа или в разговори с приятели, семейство или партньор.

2. Контактът с очите е индикатор за нашето самочувствие

Това се потвърждава от проучване, публикувано в Self and Identity през 2011 г. Изследователите установяват, че хората с по-високо самочувствие осъществяват по-дълъг зрителен контакт, докато тези с по-ниско самовъзприятие са склонни да го прекъсват по-често.

Някой с ниско самочувствие често се страхува да бъде съден, изпитва недоверие към своите способности, физика и мнение и се обезценява пред другите. Всичко това го кара да предпочита да осъществява по-кратък зрителен контакт в сравнение с някой с по-добро самочувствие.

3. Контактът с очите намалява способността ни да убеждаваме другите

Често се смята, че е много важно да осъществите директен зрителен контакт, за да убедите някого. Това е в съответствие с казаното по-рано: тези, които го правят, демонстрират самочувствие и е по-малко вероятно да лъжат. Въпреки това, според изследване, публикувано в Psychological Science през 2013 г., в някои случаи може да има и обратен ефект.

Проучването установява, че настояването за поддържане на постоянен контакт с очите намалява убедителността. Въпреки това, не позволявайте на тези твърдения да бъдат разбрани погрешно: разбира се, важно е да погледнете нашия събеседник, за да го убедите, просто когато се прави прекомерно, това има тенденция да се обърне срещу нас, тъй като другият може да се почувства неудобно или уплашен.

4. Контактът с очите сближава непознатите

Проучване, публикувано в Biology Letters през 2011 г., установява, че честотата и стилът на погледа могат да сближат двама души, които току-що са се срещнали. Изследователите смятат, че контактът с очите увеличава мимикрията между непознати.

Следователно подобрява способността за имитиране на жестовете и израженията на другия, което от своя страна се изразява в по-голяма интимност. Когато сме пред някой, който се изразява, действа и се държи като нас, е по-вероятно да се чувстваме комфортно. Това има ефект, когато отивате на първа среща или когато се опитвате да създадете нови приятели.

5. Това е ключов елемент в романтиката

Влюбена двойка
Гледането в очите означава интерес, нещо особено валидно в романтична връзка. Силата на погледа е много ценна в тази област.

Всички знаем, че погледът е съществена част от романтиката. Това не само е нещо, в което всички сме се убеждавали повече от веднъж, но и е подкрепено от науката. Проучване, публикувано в Computers in Human Behavior in 2o2o, установява, че контактът с очите в ранните романтични отношения намалява несигурността и увеличава интимността.

Обратно, когато е намален, нашият събеседник има тенденция да бъде по-несигурен, като той или тя се стреми да компенсира това чрез въпроси, за да постигне по-голяма интимност и комфорт. Освен това, и според доказателствата, контактът с очите има пряка роля във физическата възбуда.

6. Контактът с очите увеличава привързаността на нашите събеседници

Както посочват изследователите, директният поглед увеличава положителната привързаност, която имат към нас. Когато гледаме нашите събеседници, те са по-благосклонни към нас и ни показват повече доверие.

Това работи и за говорещия, тоест, когато установяваме зрителен контакт с някого, това е, защото сме склонни да изпитваме привързаност към него. И обратното, когато сме около хора, които не харесваме, ние сме склонни да ги избягваме или да свеждаме контакта до това, което е строго необходимо.

7. Не всички погледи са еднакви

Когато ни гледат или когато гледаме някого, това може да се случи по няколко начина:

 • Фиксиран поглед: Контактът с очите е продължителен; обозначава вниманието към човека или към това, което той/тя казва. Въпреки това, ако е твърде фиксиран, това може да означава агресивност или досада.
 • Летящ поглед: Човек може да избягва да гледа друг човек в очите по различни причини: несигурност, смущение, срамежливост, страх и др.
 • Кривоглед поглед: Кривогледите очи може да означава недоверие, несъгласие или че човекът просто не вижда добре.
 • Постоянно мигане: Това може да се случи поради нервност или изненада. Въпреки това, има и някои хора, които имат тик, което ги кара да мигат постоянно.
 • Широко отворени очи: Това се случва, когато нещо ни изненада; ако зениците се разширяват, може би това е знак, че сме привлечени от човека.

8. Липсата на зрителен контакт може да означава някакво основно заболяване

Не можем да завършим тази селекция от любопитни неща, без да споменем условията, които могат да попречат на човек да установи зрителен контакт. Има няколко обяснения за това, но ето две от най-често срещаните:

 • Социална фобия: Експертите посочват, че избягването да гледате хората е един от най-характерните симптоми на социалното тревожно разстройство. Хората правят това, за да избегнат контрол и страх да не бъдат съдени.
 • Разстройство от аутистичния спектър (ASD): От друга страна, доказателствата също показват, че необичайните модели на контакт с очите са често срещани при аутизма. Те могат да бъдат представени с прекалено директен поглед или, напротив, с избягване на срещата с погледите на другите.

Разбира се, не всеки човек, който има необичайни модели на поведение, страда от едно от тези разстройства. Някои хора просто избират да избягват да гледат, когато говорят, защото са срамежливи.

Говорете с очите си

Осъществяването на контакт с очите е нещо, което повечето хора правят автоматично. Докато общувате, често не мислите, а просто го правите естествено, за да придружите думите.

Във всеки случай погледът никога не остава незабелязан, което е нещо, което току-що доказахме въз основа на науката. Следващия път, когато говорите с някого, обърнете внимание на това как неговият начин на гледане ви влияе и обратно. Може да откриете, че погледът казва много повече, отколкото сте си мислили!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chen FS, Minson JA, Schöne M, Heinrichs M. In the eye of the beholder: eye contact increases resistance to persuasion. Psychol Sci. 2013 Nov 1;24(11):2254-61.
 • Croes, E. A., Antheunis, M. L., Schouten, A. P., & Krahmer, E. J. The role of eye-contact in the development of romantic attraction: studying interactive uncertainty reduction strategies during speed-dating. Computers in Human Behavior. 2020; 105: 106218.
 • Helminen TM, Kaasinen SM, Hietanen JK. Eye contact and arousal: the effects of stimulus duration. Biol Psychol. 2011 Sep;88(1):124-30.
 • Hietanen JO, Syrjämäki AH, Zilliacus PK, Hietanen JK. Eye contact reduces lying. Conscious Cogn. 2018 Nov;66:65-73.
 • Hietanen, J. K. Affective eye contact: an integrative review. Frontiers in psychology. 2018; 9: 1587.
 • Senju A, Johnson MH. The eye contact effect: mechanisms and development. Trends Cogn Sci. 2009 Mar;13(3):127-34.
 • Senju A, Johnson MH. Atypical eye contact in autism: models, mechanisms and development. Neurosci Biobehav Rev. 2009 Sep;33(8):1204-14.
 • Schneier FR, Rodebaugh TL, Blanco C, Lewin H, Liebowitz MR. Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Compr Psychiatry. 2011 Jan-Feb;52(1):81-7.
 • Vandromme, H., Hermans, D., & Spruyt, A. Indirectly measured self-esteem predicts gaze avoidance. Self and Identity. 2011; 10(1): 32-43.
 • Wang, Y., Newport, R., & Hamilton, A. F. D. C. Eye contact enhances mimicry of intransitive hand movements. Biology letters. 2011; 7(1): 7-10.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.