Творческа визуализация: какво представлява?

Творческата визуализация е когнитивна техника, използвана за решаването на различни проблеми. В следващите редове ще ви покажем в какво се състои това упражнение и как да го използвате за постигането на целите и желанията си.
Творческа визуализация: какво представлява?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 24 март, 2023

Творческата визуализация е познавателен процес, който включва създаване на положителни и приятни образи в ума. Използва се в психологическата терапия за лечение на редица проблеми като стрес и тревожност. Използва се и за подобряване на личностното развитие, самочувствието, самоувереността и позитивното отношение.

В зависимост от целта, която трябва да се постигне с творческата визуализация, процедурата ще варира. В тази статия ще се съсредоточим върху генерирането на ментални образи за постигане на лични цели и желания. Ще разкажем подробно от какво се състои и как да я изпълнявате правилно.

В какво се състои творческата визуализация?

Творческата визуализация е когнитивна техника, която използва въображението на човека, за да пресъздаде това, което човек желае в живота. В този случай целта е постигането на нашите желания и цели.

Може да сте изпълнявали това упражнение несъзнателно и по навик. Но е много вероятно да се фокусирате върху недостатъците, ограниченията или трудностите на конкретна ситуация, която пречи на процеса. Освен това, за да работи техниката, е важно да я правите последователно и методично.

Най-общо казано, творческата визуализация включва използването на нашето въображение, за да създадем ясно представяне на нещо, което искаме да постигнем. След това продължаваме да се фокусираме върху тази идея, образ или чувство непрекъснато, предавайки им положителна енергия, докато не стане обективна реалност.

Някои конкретни примери са да си представим себе си в нов дом, с работа, която ни прави щастливи, поддържайки здрава връзка или просто да се видим спокойни, щастливи и пълни с любов.

Стъпки към творческата визуализация

Творческата визуализация е дейност, толкова проста, колкото мечтаенето. Но има своите сложности, тъй като включва ангажираност, постоянство и способност за положително самовнушение. Ето как да я практикувате успешно.

Жена практикуваща творческа визуализация.
Поставянето на цели и представянето им е първата стъпка. Но трябва да сте постоянни с визуализацията.

1. Стъпки към творческата визуализация – определете целта си

Преди всичко е важно да знаете какво искате да постигнете. Това желание може да се отнася до всяка област от живота като работа, къща, връзка, промяна във вашата личност, по-голям просперитет, по-добро състояние на ума, да бъдете по-здрави или в по-добро физическо състояние.

Също така е важно целите, които си поставяте, да са реалистични и да зависят от вас. Например, няма смисъл да отделяте енергия и време, за да си представите, че сте спечелили от лотарията; това желание не е разумно и не е във вашите ръце.

2. Създайте ясен образ

След като сте определили какво искате да постигнете, създайте си представа или ментален образ на обекта или ситуацията точно както искате. Трябва да мислите за него в сегашно време, сякаш вече съществува. Освен това се опитайте да включите възможно най-много подробности. С кого сте? Какво е пространството около вас? Какви емоции изпитвате?

Преди да направите визуализацията, в идеалния случай трябва да се настаните на тихо място и да се отпуснете. За да направите това, можете да използвате техники, които облекчават напрежението в тялото ви. След това затворете очи, дишайте дълбоко, създайте менталния образ и се концентрирайте върху всичко, което вашето въображение генерира.

3. Стъпки към творческата визуализация – практикувайте я всеки ден

Не става въпрос да направите упражнението веднъж и това е. За да получите желаните резултати, е важно да ходите често на визуализация, защото това е начинът, по който ще свикнете ума си да се движи там. Въпреки това е препоръчително да правите тази практика поне 2 пъти на ден, между 10 и 15 минути.

Важно е да поддържате безгрижен и спокоен подход. Тоест, не се чувствайте твърде принудени да постигнете целта или да отделите повече енергия за това, отколкото е необходимо.

4. Предавайте положителна енергия

Във визуализацията мислете за целта си по положителен и окуражаващ начин. За да направите това, представете си, че го постигате или получавате това, което искате. Придружете това с положителни твърдения:

  • “Аз съм способен да постигна това, което съм си поставил за цел.”
  • „Ставам все по-добър и по-добър в това, което правя“.
  • И „Аз съм фокусиран и имам време да го постигна“.

Докато правите тези твърдения, забравете за всякакви съмнения или опасения, които могат да се появят в този момент. Създайте си навик да култивирате усещането, че това, което искате, е реално и възможно. По този начин ще можете да замените отрицателните идеи с положителни, които пряко влияят на нагласите и поведението.

Продължете с този процес, докато постигнете целта си или докато спрете да я желаете. Имайте предвид, че целите могат да се променят, преди да ги постигнете, така че не се опитвайте да го удължавате повече, отколкото трябва.

Съвети за ефективна творческа визуализация

Първоначално изберете цели, които смятате, че са възможни за постигане в близко бъдеще. По този начин няма да имате твърде много отрицателна съпротива и можете да засилите чувството си за успех в процеса на изучаване на техниката. По-късно, когато имате повече практика, можете да си поставите по-сложни и трудни цели.

Съсредоточете се върху тази поредица от съвети, за да подобрите вашата рутинна положителна визуализация:

  • Дръжте се така, сякаш: в допълнение към упражнението за визуализация можете да измамите ума си, като извършвате поведение или малки жестове, сякаш вече сте постигнали това, което искате. Например, ако това е работа, можете да започнете да ставате всеки ден в часа, в който бихте станали, ако имахте тази работа, или да се обличате така, сякаш отивате там.
  • Съсредоточете се само върху вас: нормално е да искаме да се намесваме в целите на другите, особено на нашите близки. Но тази техника е ефективна само за работа върху вашите собствени цели, което е достатъчно. Ако успеете да бъдете щастливи, вие помагате на хората около вас.
  • Бъдете постоянни: ключът към успеха е да бъдете постоянни в това, което предлагате, въпреки трудностите. Може да срещнете препятствия, които ви карат да мислите, че се отдалечавате от целта си. В този случай се изправете срещу тях и покажете, че сте над тях.
  • Бъдете отворени към себе си: това е от съществено значение, за да можете да се адаптирате и управлявате промените в живота. Също така е от основно значение възможностите да се идентифицират по по-ефективен начин.
Размисли
Ясното определяне на целите е необходимо за положителна визуализация. Това ще я направи по-специфична.

Терапевтично приложение на творческата визуализация

Ефективността на тази техника при лечението на някои състояния, като стрес, е доказана. Ето защо някои терапевти я включват в своите интервенции. В психологическата терапия тази техника осигурява на пациента необходимите инструменти за справяне с трудности или проблеми от ежедневието. В този случай процесът се ръководи от професионалист по психично здраве, което помага на човека да създаде онези образи или мисли, които поддържат текущото му състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.