5 причини, поради които вашите новогодишни решения се провалят

Има много причини, поради които новогодишните обещания се провалят. Ще разкрием най-често срещаните и какво да правите в тези ситуации.
5 причини, поради които вашите новогодишни решения се провалят
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 07 февруари, 2023

Чудили ли сте се защо вашите новогодишни обещания се провалят? Дни след края на годината е обичайно да се чудим защо е толкова трудно да усвоим – и особено да поддържаме – онези навици, които ни позволяват да правим положителни промени. Смята се, че само 8% от хората успяват да ги изпълнят.

В повечето случаи изпълнението на новите цели се запазва през месеците януари и февруари. След това много хора се връщат към лошите, стари навици. Изглежда, че генерирането на дългосрочна промяна е по-трудно, отколкото си мислите. Защо е така? Нека да разгледаме.

Защо вашите новогодишни обещания се провалят?

Изследване, публикувано в Международния журнал за изследване на околната среда и общественото здраве, разкрива, че въпреки че поставянето на новогодишни обещания е популярна дейност в много култури, хората не са особено добри в спазването им.

Има редица фактори, които обясняват защо вашите новогодишни решения се провалят. Поставянето на нереалистични цели, извършването на твърде много промени внезапно и отлагането са едни от най-често срещаните. Разбира се, има стратегии за увеличаване на шансовете за успех през новата година.

Най-важното е да започнете да разпознавате кои действия не помагат и кои могат да помогнат за укрепване на дисциплината и последователността, когато става въпрос за повторен опит за всички тези промени. В тази статия ще разгледаме причините за провала и какво да направите, за да не се провалите.

1. Поставяне на нереалистични новогодишни обещания

Имайте предвид какви са шансовете да спазите новогодишните обещания. Отправната точка на провала е да си поставите цели, които са твърде трудни за постигане. Това не само ограничава реализацията им в средносрочен и дългосрочен план, но и се превръща в повод за разочарование.

Въпреки това е необходимо да се започне от настоящата реалност, преди да се постави каквато и да е цел. За да направите това, трябва да зададете няколко въпроса, като например:

 • Измерими ли са целите?
 • Определят ли се от икономически фактори?
 • Ограничени ли са във времето?
 • Могат ли да се разделят на няколко части?
 • Необходима ли е намеса на трета страна за постигането им?

В идеалния случай целите трябва да са предизвикателни и постижими. Добра стратегия е да ги зададете по отношение на очакваното време за постигането им. Поставянето на малки, краткосрочни цели е начин да се мотивирате да постигнете по-големи крачки.

защо новогодишните обещания се провалят.
Може да е полезно да запишете своите решения, за да ги направите по-осезаеми и реалистични.

2. Правите резки промени за много кратък период от време

Традицията да се правят новогодишни обещания се корени в западната цивилизация, където преминаването от една година към друга представлява възможност за възприемане на нов начин на живот. Следователно януари е времето да започнете промени в диетата и рутината си. Проблемът? Това може да бъде непосилно.

Що се отнася до храната, резките промени затрудняват поддържането на диетата в средносрочен и дългосрочен план. След няколко седмици често се наблюдава така наречения „ йо-йо ефект “, който предизвиква желание за храна и води до провал, когато целта е да отслабнете.

Ситуацията се влошава, ако се започнат рутинни тренировки с високо натоварване или едновременно с това се изпълняват други цели: отказване от пристрастяване, започване на нова кариера, смяна на работа и т.н.

Имайте предвид, че правенето на стъпка по стъпка увеличава шансовете за постигане на целта. По-лесно е да се постигне успех, когато промените се прилагат постепенно, така че тялото и умът да могат да се адаптират.

Повече от „постигането“ на цел, става дума за промяна на начина ви на живот и възприемане на по-здравословни навици. Това прави възможно запазването на ефектите му във времето.

3. Не следите напредъка си

Липсата на преглед на напредъка на поставените цели също е често срещана пречка пред напредъка. Важно е да проверявате на седмична или двуседмична база какъв напредък е постигнат, какво може да се подобри и какво може да пречи на постигането на целта.

Колкото по-наясно сте с процеса, толкова по-вероятно е да сте по пътя на успеха. Воденето на записи на постиженията повишава мотивацията и най-вече ви позволява да разработите стратегии за разрешаване на тези проблеми, които могат да представляват бариера.

4. Оставяте се да бъдете доминирани от страха

С течение на дните вълнението от постигането на нови решения избледнява. От своя страна се засилва чувството на страх. Това представлява основната причина за самосаботаж; може да има страх от промяна, от напускане на зоната на комфорт, от провал или от самия успех.

Страхът се засилва, ако вече е имало някакъв провал в миналото.

Ако случаят е такъв, ще бъде от ключово значение за укрепване на вашето самочувствие. За да направите това, препоръчително е да научите нови неща, да подобрите уменията, които вече имате, да медитирате и да се грижите за себе си физически и психически. Ако това не помогне, психологическата консултация може.

5. Отлагане на новогодишните обещания

Мнозина се провалят в новогодишните си обещания, защото ги отлагат. Множеството разсейвания, определянето на дата за започване и намирането на извинения ще попречат на достигането на целта в желаното време.

Ако наистина искате да постигнете цел, защо да чакате до понеделник или до определена дата? Всеки момент е подходящ да започнете и да продължите напред. Много пъти възприеманата липса на време се дължи на зле инвестирани часове; например прекарване на много време на мобилния телефон, видео игрите или друг вид разсейване.

Трябва да имате ясна цел и да приоритизирате нещата, които водят до нейното изпълнение.

защо новогодишните обещания се провалят.
Отлагането забавя постигането на целите, независимо дали са новогодишни обещания или не.

Съвети за спазване на вашите новогодишни обещания

Един от ключовете за спазване на новогодишните обещания е да си поставите по-конкретни цели. Тоест, не просто да си мислете „Ще променя диетата си“, „Ще спортувам повече“ или „Ще започна нов проект“, но как ще изглеждат тези промени, новата рутина, графици, стратегии и т.н.

Специфичното планиране за всяка цел играе важна роля за това как да ги изпълните във всеки един момент. За да цитираме няколко примера, можете да приложите следното на практика:

 • „Ще избягвам консумацията на захар и ултра-преработени храни“, вместо „Ще направя промени в диетата си“.
 • „Ще посещавам фитнес залата три пъти седмично, поне за един час“ вместо „Ще започна да спортувам повече“.
 • „Ще вземам уроци по английски от 16 до 18 часа“ вместо „Искам да уча английски“.

По този начин, каквато и да е целта, посочването й конкретно ще улесни нейната реализация. Разбира се, към това трябва да се добавят и ангажираност, дисциплина и постоянство. За да ги поддържате, трябва да запомните каква е мотивацията ви, къде искате да стигнете и какво сте постигнали малко по малко.

Промяната на начина ви на живот ще бъде решаваща за постигане на целта ви. Безполезно е да си поставяте цели, ако вашите навици не са в съответствие с това, което искате.

Може да се наложи да реорганизирате графици, времето за работа и свободното си време, режима на хранене и периодите на почивка. Това е единственият начин за оптимизиране на времето.

Необходимо е да се промени манталитета “всичко или нищо”

Много пъти новогодишните обещания се провалят поради манталитета „всичко или нищо“. Това прави невъзможно да се правят грешки и да се наслаждавате на процеса, защото успехът започва да се измерва в черно-бяло, всичко или нищо, мислене за „успех или провал“. Имайте предвид, че провалът не е нещо лошо и е част от пътя.

Резултатите може да отнемат малко повече време от очакваното или може да възникнат пречки, които да ви принудят да започнете от нулата. Имайте това предвид, тъй като е изключително важно да избегнете самосаботажа или отклонението от основната цел. Можете да го направите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aguilar Cordero MJ, Ortegón Piñero A, Baena García L, Noack Segovia JP, Levet Hernández MC, Sánchez López AM. EFECTO REBOTE DE LOS PROGRAMAS DE INTERVENCIÓN PARA REDUCIR EL SOBREPESO Y LA OBESIDAD DE NIÑOS Y ADOLESCENTES; REVISIÓN SISTEMÁTICA [REBOUND EFFECT OF INTERVENTION PROGRAMS TO REDUCE OVERWEIGHT AND OBESITY IN CHILDREN AND ADOLESCENTS; SYSTEMATIC REVIEW]. Nutr Hosp. 2015 Dec 1;32(6):2508-17. Spanish. doi: 10.3305/nh.2015.32.6.10071. PMID: 26667697.
 • Dickson, J.M.; Moberly, N.J.; Preece, D.; Dodd, A.; Huntley, C.D. Self-Regulatory Goal Motivational Processes in Sustained New Year Resolution Pursuit and Mental Wellbeing. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 3084. https://doi.org/10.3390/ijerph18063084
 • It’s January 7: Are You Sticking to Your New Year’s Resolution?. (January 7, 2013). Wharton School of the University of Pennsylvania. Available in https://knowledge.wharton.upenn.edu/article/its-january-7-are-you-sticking-to-your-new-years-resolution/#:~:text=Author&text=Nearly%20half%20of%20Americans%20make,the%20Journal%20of%20Clinical%20Psychology.
 • Rössner SM, Hansen JV, Rössner S. New Year’s resolutions to lose weight–dreams and reality. Obes Facts. 2011;4(1):3-5. doi: 10.1159/000324861. Epub 2011 Feb 18. PMID: 21372604; PMCID: PMC6444530.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.