Цветовете от тиквички: свойства и как да ги приготвите
Цветовете от тиквички са вид зеленчук, който може да се консумира редовно и осигурява редица ползи за здравето. Тези цветове съдържат висококачествени антиоксиданти, които успяват да подобрят функционирането на вътрешната физиология. Освен това те могат да бъдат приготвени по прост начин, като предлагат голямо разнообразие от рецепти. Те ще задоволят всички членове на семейството.
Преди да започнем, трябва да споменем, че редовният прием на зеленчуци се счита за основен за предотвратяване на развитието на сложни патологии през годините. По-долу ще ви разкажем за свойствата на тези цветове и ще ви научим как да ги приготвяте. Научете повече!
Свойства на цветовете от тиквички
Цветовете са част от гурме гастрономията и също така осигуряват интересни ползи за здравето.Цветовете от тиквичките са добър източник на витамини и фитохимикали. Преди всичко е важно да се подчертае тяхното съдържание на витамин С. Този елемент се оказва важен за поддържане на имунната система в добро работно състояние. Стимулира както вродената, така и адаптивната част на защитата на човека. По този начин се намалява рискът от заразяване с инфекции.
Заслужава да се спомене и наличието на фибри, вещество, което помага за подобряване на здравето на храносмилателния тракт, според изследване, публикувано в списанието Nature Reviews. Не само ще намалят запека, но и ще стимулират растежа на бактериите, които изграждат микробиотата. Това е от ключово значение за предотвратяване на състояния на дисбиоза, които причиняват възпалителни проблеми.
От друга страна, тази храна осигурява малко калории. По този начин цветовете от тиквички могат да бъдат включени без проблем в контекста на нискоенергийна диета, насочена към насърчаване на загуба на тегло. Те също така съдържат много витамин А, който освен че генерира антиоксидантен ефект, ще помогне за предотвратяване на зрителни проблеми. Това сочи проучване, публикувано в Sub-Cellular Biochemistry.
Препоръчваме ви и: 5 вкусни рецепти за веган диета
Рецепти с цветовете от тиквички – пълнени с извара
Съставки
Съставките, от които се нуждаете, за да приготвите тази рецепта, са както следва:
- 8 мини тиквички с цвета
- 200 грама извара
- 20 грама сурови бадеми
- 20 грама сирене грана падано
- Сол
- Екстра върджин зехтин
- 8 стръка див лук
- 1 супена лъжица черен сусам
- Малдонова сол
- 1 супена лъжица смлян
- Смлян пипер
- 16 цвята чесън
- Смлян босилек
Стъпка по стъпка
- Първо трябва внимателно да отворите цветовете на тиквичките, за да можете да ги напълните по-късно.
- След това поставете изварата заедно със солта и суровите бадеми в купа.
- След като се смесят, добавете настърганото сирене грана падано.
- Подправете всичко с малко черен пипер и зехтин.
- С тази смес ще трябва да напълните цветята, като първо отделите листенцата и след това ги навивате.
- Сега загрейте тенджера с вода и поставете кошница за пара отгоре.
- Цветовете се поставят тук, без да докосват водата.
- Овкусете с още малко масло и оставете за 10 минути.
- След това можете да консумирате, като добавите цветовете чесън, босилек, малдонска сол, сусам и смления пипер.
Цветове от тиквички – пълнени с яйца
Стъпка по стъпка- Трябва да задушите лука с доматите и тиквичките. Всички тези зеленчуци трябва да бъдат нарязани на малки парчета.
- След това добавете кориандъра, солта, черния пипер, яйцето и галетата.
- Гответе всичко за 15 минути на слаб огън и след това оставете да изстине.
- След това напълнете цветовете с помощта на сладкарски пош.
- Затворете цветовете и ги поставете в тава на пара с див лук.
- Ще трябва да готвите за 10 минути.
- За финал добавете малко сметана отгоре, с щипка лимонов сок и още див лук.
Цветовете от тиквички – полезна храна за здравето
Както можете да видите, цветовете на тиквичките са полезна храна за здравето, която може да бъде включена в рамките на разнообразната и балансирана диета. Те съдържат много качествени хранителни вещества и фитохимикали, елементи, които помагат контролирането на окисляването и възпалението.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
- Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
- Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9