С тази рецепта кажете сбогом на болките в гърба и ставите

Нужни са ви само 10 гр. желатин и ½ чаша топла вода и ½ чаша студена вода! Пийте 30 мин. преди хранене
С тази рецепта кажете сбогом на болките в гърба и ставите

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Претоварването, удрянето в предмети и лошите навици отслабват костите и ставите. За да ги поддържате в добра форма и да избегнете болки и страдания, опитайте тази рецепта.

Болките в гърба и ставите са често срещани в днешния свят. В действителност това е една от основните причини хората да ходят на лекар.

Те обикновено са причинени от претоварване през работния ден, въпреки че може да бъдат причинени от травма и заболявания.

Повечето случаи са леки и лесно се лекуват с почивка, с вземането на аналгетици, и правенето на укрепващи упражнения.

Те могат обаче да бъде рецидивиращи и свързани с развитието на хронични заболявания като артрит и остеоартрит.

Най-тревожното е, че те може да се влошат с течение на времето, до точката за ограничаване на подвижността и способността ни да изпълняваме ежедневните си задачи.

Ето защо е толкова важно да подобрим хранителните навици и да добавяме хранителни вещества, от които костите и ставите се нуждаят, за да останат силни.

Поради тази причина е добре да се знае, че съществуват натурални добавки, чиито свойства помагат за укрепването на костите и ставите, без да излагат тялото на нежелани ефекти.

Това е вярно и за гренетина, или естествения желатин. Тази съставка е богата на колаген, който е доказал, че е полезен за здравето.

По-долу ще ви покажем подробно основните предимства за лечение на болки и страдания, заедно с една проста рецепта, за да се възползвате от тези предимства у дома.

Нека да започнем!

Какво е гренетин и как облекчава болката?

Облекчаване на болката в гърба и ставите

Гренетинът, който познаваме като желатин, е натурален продукт. Той се създава чрез преработка на свинска и краве мазнина. Кожата и костите се използват, които са областите, които съдържат най-концентрирания протеин, което води създава невероятен продукт.

Въпреки, че този процес не е толкова приятен за много хора, трябва да имате предвид, че той е доста полезен за приготвяне на много рецепти. И ако това не е достатъчно, той е източник също така на хранителни вещества.

Ползи за облекчаване на болките в гърба и ставите

Основните ползи на желатина срещу болки се дължат на факта, че той се състои от повече от 90% протеини, 2% минерални соли, и 8% вода.

Тези компоненти подобряват способността на организма да синтезира колаген и значително да намалява възпалението.

Той съдържа аминокиселини като аргинин и глицин. Когато те достигнат органите на тялото, те стимулират изграждането на мускулна маса и укрепването на ставите.

Болка в гърба и ставите

Въпреки че това е животински продукт, той не съдържа холестерол. Желатинът е без мазнини и е със сравнително ниско съдържание на калории.

Вместо това, той удължава чувството за ситост, подобрява обмяната на веществата и спомага за изпълняване на храносмилателните процеси по подходящ начин.

Но най-интересното от всичко е, че е чудесен за заздравяване на хрущялите, и в същото време им придава еластичност, намалява износването и предотвратява развиването на по-сериозни увреждания.

Неговите активни съединения също поддържат кожата здрава, намаляват риска от преждевременно стареене и укрепват костите.

Рецепта за успокояване на болки в гърба и ставите с желатин

Рецепта за успокояване на болките в гърба и ставите

В опит да предпазите ставите, препоръчваме да консумирате от 10 до 15 гр. натурален желатин на ден. Това количество може да се добавя към сладкиши, смутита, натурални сокове и други продукти, които са лесни за консумиране.

Добра идея е да използвате рецепта с чист желатин за намаляване на болката, причинена от преумора или каквито и да е увреждания.

Съставки

 • 1 ч. л. чист желатин (10 гр.)
 • 1/2 чаша студена вода (100 мл.)
 • 1/2 чаша топла вода (100 мл.)

Приготовление

 • Добавете чаена лъжичка обикновен желатин в студената вода и оставете да престои през нощта.
 • На следващата сутрин изсипете сместа в тенджера и добавете ½ чаша топла вода в тенджера с двойно дъно.
 • След като се разтвори, отстранете от огъня и сервирайте.
 • Пийте това всяка сутрин преди закуска, най-малко 30 минути преди първото хранене за деня.
 • Може също така да го добавите в чаша портокалов сок за подобряване на вкуса и за да се усвои по-лесно от организма.

Непрекъснатата консумация на това лечебно средство може да помогне да се избегнат износване на ставите, както и постоянни болки.

Резултатите зависят от начина на живот на всеки човек, особено когато става дума за ежедневната диета. Не трябва да приемате това, ако страдате от храносмилателни или чернодробни заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Benjakul, S., & Kittiphattanabawon, P. (2018). Gelatin. In Encyclopedia of Food Chemistry (pp. 121–127).
 • Djagny VB, Wang Z, Xu S. Gelatin: a valuable protein for food and pharmaceutical industries: review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2001;41(6):481‐492. doi:10.1080/20014091091904
 • Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000;30(2):87‐99. doi:10.1053/sarh.2000.9622
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett. 2015;37(11):2139‐2145. doi:10.1007/s10529-015-1907-0

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.