Схванат врат? Опитайте тези домашни средства

За да облекчите болката масажирайте засегнатата област с етерични масла с лек натиск и кръгови движения.
Схванат врат? Опитайте тези домашни средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Случвало ли ви се е вратът ви да се схване? Искате ли да научите как да реагирате в такива ситуации? Продължете да четете и ще разберете как да лекувате схванат врат с домашни средства.

Това състояние се характеризира със затруднено движение на врата, дължащо се на болка и дискомфорт. То може да бъде съпроводено и от други симптоми: главоболие, неразположение в раменете и ръцете, бодяща и непоносима болка във врата, проблеми със съня (поради дискомфорта) и др.

Повече информация за схванатия врат

Болката във врата може да се появи изведнъж и също толкова бързо да премине. Ако обаче е повтаряща се и не утихва след няколко дни, или се проявява често, става дума за хроничен случай, който не бива да пренебрегвате.

Защо вратът се схваща? Това неприятно състояние може да бъде провокирано от редица фактори, сред които:

  • Навяхване или мускулна контузия
  • Неправилна позиция на тялото
  • Стоене в една позиция в продължение на часове (преди всичко става дума за седене)
  • Стрес
  • Напрежение
  • Непълноценен сън
  • Пренапрягане на врата или внезапно движение с него
  • Упражнения с вдигане на тежести
Продължителното седене може да провокира болки във врата

Възможно е схващането на врата да бъде следствие от сериозни състояния, които изискват лекарска намеса  – например менингит или дискова херния. Жизненоважно е да не подценявате симптомите, особено когато са интензивни.

Домашни средства при схванат врат

Схванатият врат може да бъде в леко и в хронично състояние. В по-късните стадии е невъзможно да завъртите глава без да изпитате силна болка. Ето няколко домашни средства, които ще облекчат болката, ако страдате от схванат врат:

Масажи

Масажът е ефикасен при схванат врат

Това е най-популярното домашно средство. Можете да използвате услугите на терапевт или да помолите някого у дома да ви направи масаж на врата. За оптимален резултат използвайте растителни масла. Не се налага да излизате от дома и да купувате. Достатъчни са тези, с които разполагате – зехтин или бадемово масло. За целта загрейте малко количество от тях в микровълновата печка или на водна баня. Нанесете маслото след като леко се охлади за да не се изгорите. Топлината и масажните движения са отлична комбинация за отпускане на мускулите, независимо дали става дума за врата или за друга част на тялото.

Ако сте избрали етерично масло (от лавандула или розмарин), нанесете няколко капки върху засегнатата зона  с помощта на кръгови движения и лек натиск. По този начин само за няколко минути ще облекчите болезнените мускули и ще стимулирате кръвообращението, редуцирайки сковаността.

Загряване

Наложете горещ компрес върху схванатия врат. Това е отлично средство за облекчаване на болката. Можете да вземете горещ душ и да насочите топлата струя към врата. Или пък навлажнете хавлия с гореща вода и наложете като компрес. Друг начин да постигнете същия резултат предлагат нагряващите възглавници.

Ако не разполагате с такива алтернативи, загрейте одеяло или друга подобна вещ във фурната (отново внимавайте да не се изгорите). Щом сте готови наложете върху врата. Възглавниците с ориз или семена са подходящи за загряване във фурна и ще свършат работа.

Изстудяване

Опитайте да облекчите болката чрез изстудяване

Вземете вана с английска сол – това е друго домашно средство при схванат врат. Солта е богата на  магнезий , който стимулира кръвообращението и притежава способността да отпуска мускулното напрежение.

Напълнете ваната с топла вода и сложете в нея шепа английска сол. След като солта се разтвори потопете се във ваната. Добрата новина е, че това средство  ще отпусне цялото тяло и ще донесе търсеното облекчение на болката.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има много ползи за здравето

Ябълковият оцет се характеризира с много полезни свойства за човешкото здраве. При мускулни болки той редуцира подуването. За целта навлажнете кърпа с оцет и я наложете върху врата като компрес. Друг начин да извлечете полза от оцета е като го втриете в  кожата .

Репичка

Нарежете няколко резена сурова репичка и ги наложете върху засегнатата зона. Оставете да действа няколко минути. Изплакнете с топла вода. Репичката действа отпускащо и освежаващо, освен това е на достъпна цена.

Упражнения

Леки упражнения за възвръщане на гъвкавостта на врата

Когато не можете движите врата си от болка или от страх е важно възстановите гъвкавостта на мускулите. Започнете да изпълнявате леки и бавни упражнения, избягвайки болезнените усещания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.