Болезненият артрит: 5 неща, които вероятно не знаете за него

При това заболяване болката идва от ставите, а не от костите.
Болезненият артрит: 5 неща, които вероятно не знаете за него
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Само споменаването на думата „артрит“ е достатъчно, за да провокира в ума ни образа на възрастна жена, която седи в инвалидна количка. Но засяга ли болезненият артрит само възрастните хора? Дали сред пациентите има само жени? Истина ли е също така, че не можете да се предпазите от това заболяване? Това са най-честите въпроси, които си задаваме. Още полезна информация за това коварно заболяване можете да откриете на сайта UCB.bg.

Болезненият артрит не е тема на разговор за всеки ден. Въпреки това е важно да сме наясно с нещата, които не знаем за заболяването. По този начин можем да вземем адекватни мерки в ежедневния си живот, за да се предпазим от него.

1. Болезненият артрит засяга хора от всички възрасти

Обратно на масовата представа, болезненият артрит не е заболяване, което засяга само възрастните. Всъщност той може да се прояви при хора от всички възрасти.  Например, той засяга и децата, и хората в напреднала възраст. Това е причината, поради която е наложително да бъдем внимателни и да се предпазим по най-добрия начин.

Първата мярка, която можете да вземете, е да посетите лекар непосредствено след като забележите някой от симптомите на заболяването. Сред обичайните симптоми са треска, главоболие и слабост. По принцип най-често засегнати са коленете и пръстите.

Когато говорим за артрита, възрастта не е от значение. Ревматоидният артрит например основно се развива към края на пубертета и при хората до 35-годишна възраст.

Засега лекарите не знаят какво точно провокира артрита. Някои изследвания обаче сочат, че дефицитът на витамин С може да е виновникът.

2. Можете да го лекувате

Болезненият артрит може да се лекува.

Много хора вярват, че няма начин, по който това състояние да бъде лекувано. Напротив. Има.

С помощта на физиотератия, определени упражнения и облекчаване на болката, страдащите от артрит могат да продължат да водят активен начин на живот и да минимизират максимално физическия дискомфорт, провокиран от заболяването.

Има случаи, когато артритноболните напълно се възстановяват, когато състоянието им е диагностицирано в ранните етапи.

И все пак, медицината не разполага с решение за всички възможни негови разновидности. В напреднал стадий на заболяването ставите и сухожилията, които ги покриват, се увреждат.

Добрата новина е, че можете да водите значително по-безболезнен начин на живот и дори да вземате участие в различни физически дейности, стига да се доверите на лечението, което лекарят ви предпише.

3. Защо болните от артрит страдат от болки в костите?

Истината е, че болката, която пациентите изпитват, не произхожда от костите им. По-скоро тя идва от ставите. Именно последните, които се намират между две кости, провокират силна болка, която човекът свързва с костите.

Ако болката идваше от тях, тогава болестта е съвсем друга: остеопороза. Освен това знаем, че хората, които страдат от това заболяване, могат да предсказват времето – разбира се, това твърдение не е научно доказано.

Всъщност, много проучвания са проведени с цел да се намери истината по въпроса. Накрая всички те са показвали, че става дума за мит.

4. Жените не са единствените жертви на артрита

Друг факт за артрита, който вероятно не знаете, е, че той поразява както жените, така и мъжете. В повечето случаи пациентите са жени. По принцип те са по-предразположени към развитието на артрит.

Затова е важно да водите здравословен и балансиран начин на живот, независимо какъв пол сте. По този начин ще намалите риска от заболяване от артрит.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза

5. Не само затлъстелите страдат от това заболяване

Болезненият артрит засяга хората с наднормено тегло.

Заседналият начин на живот е пагубен за здравето на човешкото тяло, тъй като той може да провокира различни заболявания, сред които сърдечно-съдови, рак или затлъстяване.

Имайки предвид това, трябва да знаете, че според някои затлъстяването може да бъде фактор, провокиращ артрит. Логично е, тъй като наднормените килограми упражняват по-голямо напрежение върху ставите и костите. Това обаче не означава категорично, че хората със здравословно тегло са имунизирани срещу заболяването. Тази група от хора може да развие артрит поради други причини. Например:

  • Наличие на бактерия
  • Нелекувани травми, които са се случили в миналото
  • Неправилно лекувани или лошо зараснали фрактури или лезии
  • Практикуване на спорт или физически занимания, които износват ставите, особено когато това е съпроводено с нездравословно меню
  • Недостатъчно излагане на слънце
  • Спазване на нездравословна и небалансирана диета

Сега, когато ви споделихме всички тези факти за артрита, за които вероятно не сте и подозирали, вече имате по-ясна представа за заболяването.

Помнете, че най-добрият начин за предпазване от болести е посредством воденето на здравословен начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.