Цел на деня: Елиминирайте токсините

И укрепнете имунната система
Цел на деня: Елиминирайте токсините

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Какво имаме предвид под „елиминирайте токсините“? Повечето хора смятат, че за целта  е необходимо да се пости, да се спазват диети и да се правят промивки. Да, тези методи ще изведат токсините от тялото, но ефектът им е временен. Освен това  е възможно да провокират нежелани странични ефекти, като дехидратация, нервност или силна умора.

В днешната статия ще предложим няколко съвета как да елиминирате токсините и да засилите имунната система. Освен това ще посочим конкретно храни, които е препоръчително да консумирате, тъй като притежават детоксикиращи свойства.

Процесът на детоксикация

Детоксикацията представлява естествен процес за черния дроб, най-големият вътрешен орган в тялото. За нещастие, той често се претоварва, тъй като е буквално бомбандиран от токсините, идващи от въздуха, земята, водата, храната, дома, офиса, транспорта и т.н.

Всичко това бързо повлиява негативно върху способността на тялото да се детоксикира само. Отслабената детоксикираща система позволява на хроничните състояния да се развият, например сърдечни болести, затлъстяване, рак, автоимунни заболявания.

За да се предпазите от натрупване на токсини, важно е да се храните здравословно, като понижите излагането на токсини. Как? Като спазвате балансирана диета и водите здравословен начин на живот.

елиминирайте токсините - процеса на детоксикация

Елиминирайте токсините и засилете имунната система

Консумирайте пресни плодове и зеленчуци

Тези храни ще помогнат на тялото да произвежда повече детоксикиращи ензими. Например броколите съдържат сулфорафан, който според учените повишава производството на детоксикиращи ензими и предпазва от развитието на рак и преждевременно стареене. Други детоксикиращи храни, които е препоръчително да включите в меню, са:

Подправяйте храната

Овкусявайте храната с билки и подправки, като розмарин, кориандър и чесън. Това е прост начин за подобряване на вкуса на ястията и наедно с това повишаване на съпротивителните сили на тялото, както и стимулиране на детоксикацията. Алицинът в чесъна, епигенинът в целината и карнозолът в розмарина са съставки, които подпомагат работата на детоксикиращите ензими.

елиминирайте токсините с билки и подправки
Използвайте натурални почистващи продукти

Почистващите продукти у дома не бива да съдържат белина. Заменете я с нетоксични алтернативи, за да почиствате – оцет, сода бикарбонат или лимон. По този начин ще избегнете вдишването на вредните химикали.

Обърнете внимание на качеството на въздуха

Всеки дом е препоръчително да разполага с филтър за въглероден окис и инсталирана противопожарна аларма. Добре е да инвестирате и в тест за радон. Продължителното излагане на въздействието на този газ, който навлиза в дома през земята, може да провокира рак на белите дробове.

Бъдете внимателни също така със старите печки и фурни,  тъй като те могат за изхвърлят във въздуха много въглероден окис.

Ако в ежедневието ви се наложи да минете покрай огън, край работеща фабрика, чийто комин бълва пушек, или се разхождате из центъра на града, опитайте се да носите маска, която ще ви защити от вредните вещества.

Ако не ви допада идеята, да се разхождате с маска из града, стремете се да излизате на разходка в ненатоварено време. Стойте далеч от пушачи.

Тренирайте поне 3 пъти седмично

Физическата активност повишава сърдечния ритъм и задвижва кръвта, която пренася хранителни вещества към органите и извежда отпадните продукти. Доказано е, че тренировките провокират положителни промени в ДНК.

Изследователи от Швеция са анализирали здравето на доброволци, които са били инструктирани да карат колело, използвайки само единия си крак. Учените установяват, че тренираният крак развива нов модел за метилиране, свързан с гените, които регулират енергията, възпаленията и инсулиновия отговор.

елиминирайте токсините с тренировки
Преборете огъня с огън

Капсаицинът представлява химична съставка, която е отговорна за лютивия вкус на чушките и пипера кайен. Той стимулира кръвообращението и метаболизма, а по този начин се елиминират токсините от тялото.

Възможно е лютата храна да е предпочитана само за смели, но можете да постигнете същия ефект (ускоряване на кръвопотока и метаболизма) като консумирате храни, сред които чесън, джинджифил и горчица.

Елиминирайте токсините токсините и засилете имунната система с тези храни

Елиминирайте токсините от тялото и чрез включването на няколко конкретни храни в ежедневното меню. Те ще стимулират процеса на детоксикация и ще подсилят имунната система. Ето един кратък списък с храни, които не бива да отсъстват от трапезата:

Домати

Те съдържат витамин С, който засилва имунната система, предпазвайки човека от заболяване. Освен това доматите съдържат ликопен – фитохимикал, който се бори с раковите клетки в тялото, особено в стомаха, белите дробове и простатата. Те защитават дермиса от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Грозде

То спомага за прочистването на кръвта и червата, оздравява сърцето и понижава нивото на холестерола. Гроздето също така притежава диуретични и лаксативни свойства.

То е богато на антиоксиданти, които стимулират оптималното функциониране на сърдечно-съдовата система и се борят с рака. От всички сортове грозде, червеното е най-препоръчително за консумация, тъй като предпазва от формирането на кръвосъсиреци и съдържа много фибри и калий.

елиминирайте токсините с грозде
Целина

Целината елиминира отпадните вещества, които се натрупват в тялото. В допълнение към това тя подобрява процеса на преминаване на храната през червата (благодарение на съдържащите се в нея фибри ) и подобрява циркулацията на кръвта. Целината също така съдържа винаги С и укрепва клетъчните стени.

Аспержи

Те съдържат фолиева киселина, калий, фибри, витамин С и бета-каротен. Притежават свойството да подобряват функциите на мозъка и нервната система, да предпазват и да се борят с рака и са полезни при проблеми със зрението.

Аспержите представляват натурално диуретично средство. Консумацията им стимулира процеса на елиминиране на токсините посредством урината.

Лимон

Елиминирайте токсините като заложите на добре познатите лимони. Те прочистват тялото, богати са на витамин С и други антиоксиданти, които укрепват клетките. Освен това стимулират оптималната работа на жлъчния мехур и подпомагат храносмилателната система и функциите на черния дроб.

Кресон

Елиминирайте токсините от тялото с помощта на кресона! Той съдържа 15 различни витамина и минерала. Представлява диуретик, по естествен път прочиства кръвта и предпазва от задържане на течности. Кресонът също така подобрява чернодробната функция и здравето на кожата.

Не на последно място по важност ще споменем, че съдържа повече калций, отколкото в млякото, а също така равностойно количество витамин С като в портокала и повече желязо, отколкото в спанака.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García Bacallao L, García Gómez LV, Rojo Domínguez DM y Sánchez García E. Plantas con propiedades antioxidantes. Rev Cubana Invest Bioméd 2001;20(3)

  • Acevedo B, Montiel M y Avanza J. Estudio cinético de la degradación de la actividad antioxidante hidrosoluble de jugos cítricos por tratamiento térmico. FACENA 2004;20:91-95
  • Arreola R, Quintero-Fabián S, Lopez-Roa RI, Flores-Gutierrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. Journal of Immunology Research. 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.