Трябва ли да използвате алуминиевото фолио за готвене?

Разберете защо използването на алуминиевото фолио за готвене може да бъде вредно за здравето ви и какви предпазни мерки трябва да вземате, когато работите с него.
Трябва ли да използвате алуминиевото фолио за готвене?
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 25 август, 2022

Използването на алуминиевото фолио за готвене не беше поставяно под въпрос доскоро, но ние продължаваме да правим това. Вече сме се спирали на това коя страна на фолиото трябва да бъде в контакт с храната: матовата или по-лъскавата. Това е само началото.

Най-общо казано, алуминиевото фолио се използва за три цели:

 • За покриване на повърхности, върху които ще се готви (например при печене)
 • За съхранение на храната (завиваме я с фолио)
 • За запазване на храната топла след приготвянето й

Този материал определено е полезен, лесен за използване и евтин. Но дали наистина е безопасен? Колко често трябва да го използвате? Продължете да четете и научете повече по темата.

Защо не трябва да използвате алуминиевото фолио за готвене?

Алуминиевото фолио представлява много тънък лист фолио от алуминий завито около хартиено руло, за да може лесно да бъде рязано и използвано. Дебелината на листа може да достигне до 0.94 мм, което го прави лесно за сгъване.

Какво представлява алуминият?

Използването на алуминия бе широко разпространено през 20 век, малко по-малко от това на стоманата. Той се извлича от боксит, вид седиментна скала. Има дълъг живот и е добър проводник на топлина и електричество. Други невероятни качества на алуминия са:

 • Твърдост. Отнася се за способността на метала да поема енергия преди да е изгубил формата си.
 • Ковкост. Това е физическо качество, което позволява правенето на листи от определен метал.
 • Пластичност. Това означава, че металите са гъвкави и могат да бъдат оформяни чрез сила, без да бъдат счупени, за да бъдат изработени тел и други подобни изделия.

Кога алуминият става вреден за здравето?

Алуминият (примесен с други елементи) е сравнително евтин материал и можете да го откриете под формата на прибори за хранене, тенджери, тигани и много други широко използвани вещи. Трябва да подчертаем, че няма категорични доказателства, че използването на тези пособия е вредно за здравето.

Но завиването на храната с алуминиево фолио и затоплянето му на много висока температура може да бъде вредно. Най-вече с кисела и пикантна храна. Нека се спрем на някои подробности, за да си изясним този въпрос.

Храна - макарони

Как действа алуминият в човешкото тяло?

Човешкото тяло може да изхвърля алуминия, но само в малки количества. С други думи, ако бъде погълнат в малко количество, това няма да доведе до проблеми. Като примерен показател е дадена стойността от 1574.8 милиграма на всеки един килограм телесно тегло.

Забележете, че всички сме изложени много повече ежедневно на контакт с този метал, отколкото си мислим. Можете да го откриете в различни видове храни и на места като:

 • Чай
 • Царевица
 • Билки
 • Готварска сол
 • Питейна вода
 • Кашкавал
 • Ароматни подправки
 • Някои лекарства като антиацидните средства

Сред най-често срещаните заболявания причинени от високото съдържание на алуминий в човешкото тяло са следните:

 • Според някои хора този метал повишава вероятността от поява на болестта на Алцхаймер
 • Алуминият е изключително вреден за пациенти с бъбречни проблеми
 • Може да влоши състоянието на хора с костни заболявания
 • И накрая, алуминият намалява растежа и развитието на мозъчни клетки

Препоръчваме ви да прочетете и: 11 трика в кухнята

Избягвайте използването на алуминиево фолио, когато готвите на висока температура

Важен фактор за намаляване на количеството алуминий в човешкото тяло е да не търкате пособията направени от този метал след употребата им. Това води до появата на ръжда и пречи на образуването на инертен слой, предпазващ контакта на алуминия с храните, до които се допре.

Основният проблем е в завиването на храните с алуминиево фолио при готвене, тъй като по този начин няма да се създаде този предпазен инертен слой преди използването на фолиото. При готвене, алуминият може да се допре до храната и да се превиши нивото, считано за безопасно за хората.

В заключение – можете да продължите да използвате алуминиевото фолио в кухнята за съхранение на храната. Но бъдете внимателни при използването му при високи температури.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Crisponi, Guido & Fanni, Daniela & Gerosa, Clara & Nemolato, Sonia & Nurchi, Valeria & Crespo-Alonso, Miriam & Lachowicz, Joanna & Faa, Gavino. (2013). The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases. Biomolecular concepts. 4. 77-87. 10.1515/bmc-2012-0045.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.