Как да почистите лесно фритюрника си

За да почистите лесно фритюрника си, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е безопасността си. След това трябва да следвате няколко простички стъпки, които ще ви осигурят желания резултат.
Как да почистите лесно фритюрника си

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате ли да почистите лесно фритюрника си?

Фритюрниците са малки домакински електроуреди, използвани най-често за приготвянето на вкусни пържени картофи. Но освен това с тяхна помощ може да се насладите на апетитно пържено пилешко месо и редица тестени изделия.

Има фритюрници за домашна и промишлена употреба, като последните намират приложение в баровете и ресторантите. Но този невероятен помощник в кухнята си има и недостатъци: по стените му се натрупва много мазнина, а почистването му не е никак лесна задача.

Въпреки това е важно редовно да почиствате фритюрника си, не само за да работи по-добре и по-дълго, но и за да се погрижите за здравето си.

В следващите редове ще ви дадем няколко полезни съвета за това.

Как да почистите фритюрника си в четири стъпки

1.Измийте кошницата на фритюрника.

Почистване на фритюрника отвътре

Кошницата на фритюрника е една от частите му, които се почистват най-бързо, тъй като лесно може да бъде откачена. Нерядко можете дори да я поставите в съдомиялната си.

 • За да измиете тази част на уреда можете да използвате и гореща вода и препарат за съдове. Съветваме ви да използвате гъба и четка за отстраняване на мазнината.
 • Ако кошницата на фритюрника е силно замърсена, можете да я накиснете за няколко часа в съд с гореща вода и обезмаслител. След като натрупаната мазнина омекне, ще можете много по-лесно за я почистите.

2.Почистете вътрешността на фритюрника.

 • Ето един изключително полезен трик за почистване вътрешността на фритюрника. Отстранете натрупаните мазнини с помощта на пластмасова шпатула. Така няма да надраскате повърхността и последващото чистене ще бъде много по-лесно.
 • Втората стъпка е почистването на вътрешността на фритюрника. Можете да направите това по различни начини. Можете да напълните уреда с гореща вода и обезмаслител вместо олио и да го пуснете за няколко минути докато водата заври. Друг вариант е да кипнете вода в тенджера и да добавите към нея почистващ препарат и след това да я изсипете във фритюрника. И в двата случая трябва да оставите водата да престои от няколко минути до един час докато натрупаната мазнина омекне.
 • След това изсипете водата и напълнете фритюрника с чиста вода и обезмаслител.
 • Почистете го с четка, за да премахнете останалите замърсявания и отново напълнете уреда с вода.
 • Накрая изсипете водата и почистете фритюрника с чиста кърпа.

Оцетът и содата за хляб: два чудесни помощника в почистването

Оцетът и содата за хляб ще ви помогнат, ако сте решили да почистите фритюрника си. Благодарение на качествата си, те спомагат отстраняването на натрупаните мазнини.

Оцетът ще се превърне във ваш верен съюзник в почистването на фритюрника. Процесът е лесен:

 • Напълнете фритюрника с оцет и вода.
 • Затворете уреда и го пуснете да работи докато сместа заври.
 • Оставете сместа да поври около десет минути, дори повече, ако фритюрникът ви е силно замърсен.
 • След това изсипете водата и почистете мазнината с помощта на мека, чиста кърпа.
 • Накрая изплакнете уреда с вода и го подсушете със суха, чиста кърпа.

Содата за хляб също върши чудеса за почистването на мазнините от фритюрниците. За целта:

 • Пригответе си смес от сода и вода и я нанесете върху най-замърсените части.
 • Почистете уреда с четка за зъби и накрая го изплакнете с вода и го подсушете с чиста кърпа.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 неща, които не трябва да почиствате с бял оцет

Как да почистите отвън фритюрника си

За да почистите фритюрника си отвън, можете да използвате гъба, гореща вода и препарат за съдове или обезмаслител. Изключително важно е да прочетете внимателно инструкциите на производителя, тъй като всеки фритюрник е различен.

Някои части могат да бъдат мокрени, а други – не. Затова е важно да имате тази информация, преди да започнете с почистването на фритюрникая си отвън. Както при почистването на всеки един електроуред, безопасността е на първо място.

Ако фритюрникът ви е много мръсен отвън, използвайте обезмаслител с интензивно действие, като този за почистване на фурни. Но не забравяйте първо да прочетете инструкциите!

Ако почиствате редовно фритюрника си, той ще работи по-добре и по-дълго.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.