11 трика в кухнята

Добавете ½ чаена лъжичка сода за хляб във водата, в която варите яйцата, за да ги обелите по-лесно
11 трика в кухнята

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Прекарването на много време в кухнята може да бъде забавно, когато с удоволствие приготвяте специални ястия, опитвайки се да направите нововъведения и да изследвате пространството.

За съжаление невинаги разполагате с много време и някои задачи могат бързо да станат досадни.

Добрата новина е, че съществуват много трикове, които може да използвате, за да улесните живота си, когато готвите.

Като следвате тези прости трикове в кухнята, можете да кажете “Сбогом” на стреса, предизвикан от тези задачи, които не са толкова лесни за изпълнение. Готови ли сте да ги приложите?

Трик в кухнята # 1: Замразено масло

Поставянето на масло във фризера може да не звучи като добра идея в началото, тъй като се втвърдява и е по-трудно за използване.

Но когато времето е горещо, това е най-добрият начин да го запазите свежо.

За да направите маслото по-лесно за използване в почти всички рецепти, съхранявайте го във фризера и използвайте ренде, за да настържете нужното количество.

Трик в кухнята # 2: Премахване на царевичните зърна от кочан

Трик в кухнята: премахване на царевичните зърна от кочана

Отстраняването на царевичните зърна от кочан може да бъде много лесно. Поставете една купа с отвора надолу към друга купа и всичките зърна ще паднат в долната купа. Това е лесно!

Трик в кухнята # 3: Обелване на киви с лъжица

Отстраняването на обелката от киви може да бъде трудно, а понякога и да загубите част от плода. За да предотвратите това, нарежете кивито наполовина и изстържете пулпата с помощта на лъжица.

Трик в кухнята # 4: Пържене на картофи

Един от проблемите, с които се сблъсквате при пърженето на картофи е, че те се залепват един към един друг в тигана и не стават, както искате.

За да избегнете това, просто накиснете парчета нарязани картофи в студена вода само за няколко минути, преди да започнете пърженето. Водата освобождава част от нишестето, което помага да ги разделяте по-лесно във фритюрника или тигана.

Трик в кухнята # 5: Изцеждане на повече лимонов сок

Понякога е трудно да се разбере, дали един лимон съдържа нужното количество сок за рецептата, която ще приготвяте.

Така че за да не се разочаровате, поставете го в микровълновата за няколко минути, след това оставете да се охлади и ще извлечете повече сок от обикновено.

Трик в кухнята # 6: Спиране на потъмняването на плодове

Трик в кухнята: спиране на потъмняването на плодовете

След като сте нарязали плод като ябълка или круша, само след няколко секунди те ще се окислят и започнат да потъмняват.

Ако искате да ги запазите свежи за по-дълго, поставете резенчетата в купа със студена вода и малко лимонов сок.

Трик в кухнята # 7: Белене на домати

Толкова много рецепти са по-вкусни, когато отстраните кожата на доматите. Това обаче невинаги е лесно, тъй като зрелият домат обикновено се разпада бързо.

Когато трябва да обелите домати, поставете ги в чаша вряща вода за около минута и кожата ще се махне по-лесно.

Трик в кухнята # 8: Рязане на лук

Кара ли ви рязането на лук да плачете всеки път? Кажете “Сбогом” на тази досадна реакция, като го поставите в хладилника за няколко часа, преди да започнете да го режете.

Трик в кухнята # 9: Прегорял ориз

Няма нищо по-ужасно и неприятно от прегарянето на ориза точно преди времето за обяд или вечеря.

За да го спасите и премахнете този ужасен мирис и опушен аромат, нарежете лук на четвъртинки и го добавете към тенджерата с ориз за 15 минути.

Трик в кухнята # 10: Белене на твърдо сварени яйца

Трик в кухнята: белене на яйца

Твърдо сварените яйца са вкусни и страхотно допълнение към много рецепти и сосове. Проблемът идва, когато се опитате да отстраните черупката, която понякога сякаш е залепнала към яйцето.

Не позволявайте това да се случи отново! Ако искате яйцата да останат цели, добавете 1/2 чаена лъжичка сода за хляб във водата, в която ги варите.

Ако не се доверявате на този съвет, можете също така да сложите твърдо свареното яйце в чаша студена вода, да я покриете с ръка и да разклатите няколко пъти. Яйцата ще се обелят за нула време.

Трик в кухнята # 11: Настъргване на сирене

В зависимост от вида на сиренето, което използвате, могат да възникнат някои затруднения при настъргването му. Някои видове се натрошават и разпадат.

За да улесните това, втрийте малко зехтин върху сиренето и го настържете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • KOZICKI, M., STEFFEN, R., & SCHÄR, M. (1985). ‘Boil it Cook it, Peel it or Forget it’: Does this Rule Prevent Travellers ‘Diarrhoea?. International journal of epidemiology14(1), 169-172.
  • Büsser, S., & Jungbluth, N. (2009). The role of flexible packaging in the life cycle of coffee and butter. The International Journal of Life Cycle Assessment14(1), 80-91.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.